Beginnen met beleggen

Beleggen is hot. Of het nou in aandelen is, fondsen, crypto, via een mobile app of een webtrader, beleggen is enorm populair wereldwijd. 

Toch kan starten met beleggen een flinke stap zijn voor veel mensen. Sommige zien beleggen als gokken, met een groot risico om al het geïnvesteerde geld weer kwijt te raken. Niets is minder waar! Het klopt dat er risico’s aan verbonden zijn, maar wanneer je een slimme belegger bent kunnen de rendementen hoog zijn.

Beleggen is niet meer alleen voor bedrijven en particulieren met een hoop geld, het is toegankelijk voor iedereen. Belangrijk is dat je jezelf verdiept in de diverse onderwerpen van beleggen. Begrijpen welke manieren er zijn om te beleggen, en hoe je een beleggingsstrategie maakt is cruciaal om te slagen. Er zijn risico’s aan beleggen verbonden, maar wanneer jij jezelf goed voorbereid kun je deze behoorlijk verkleinen.

Laten we hier bij het begin beginnen.

Wat is beleggen

Wanneer je een beetje extra geld hebt, kun je dit op een spaarrekening zetten en voor een langere tijd tegen een kleine percentage rente laten staan. Aan het einde van het jaar wordt deze rente bij jouw spaargeld geschreven. Vaak is dat niet heel erg veel en zul je behoorlijk lang moeten sparen om een klein rendement te behalen. 

Dit is een van de redenen waarom steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieve manieren om een rendement krijgen. Zoals bijvoorbeeld de aankoop van aandelen. Maar wat betekend dit nou precies?

NaamExchangeLaatste slotkoersDatumVerschil vorige slotkoersVolumeOpenHoogsteLaagste
Adyen AEX€1.547,2017-07-20230,82%€49.991€1.560,00€1.564,80€1.545,40
FortinetNasdaq$80,2817-07-2023+1,98%$4.185.827$78,72$80,60$78,58
Heineken AEX€96,5817-07-20230,66%€348.700€97,22€97,48€96,50
Microsoft Nasdaq$345,7317-07-2023+0,02%$20.363.927$345,68$346,99$342,20

Beleggen in aandelen

Een aandeel is de aankoop van een aandeel in een bedrijf. Wanneer je bijvoorbeeld een aandeel van Philips koopt, koop je een deel van de onderneming. De koop en verkoop van aandelen gebeurd op een beurs, een centrale plek waar verschillende financiële instrumenten (effecten) onder toezicht worden verhandeld. 

Prijzen van aandelen kunnen heel erg verschillen en het is verstandig te weten dat je je niet blind staart op de prijs van een aandeel, maar kijkt naar de winst per aandeel (WPA). Dit wordt op de internationale beurzen Earnings per Share (EPS) genoemd. 

Een aandeel betaald namelijk winst uit aan zijn aandeelhouders, en dat noemen ze dividend. Maar voordat je besluit een aandeel te kopen, is het verstandig te kijken naar de WPA, want dit geeft aan of een bedrijf ook echt winst maakt. 

De WPA bereken je door de nettowinst te delen met het aantal uitstaande aandelen. 

Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld € 1000.000 winst maakt, en 250.000 aandelen heeft verkocht, dan is de winst per aandeel € 4 Dit betekend dat jij voor elk aandeel wat je hebt € 4 krijgt uitbetaald. Dit zegt nog niets over de waarde van een aandeel, en dit is waar het allemaal erg interessant wordt. Het kan namelijk zijn dat je voor dit zelfde aandeel € 400 euro betaald, 100 x de zogenaamde koers winst. 

Hoe kan dat nou?

Stel nou dat een bedrijf een hoge verwachting heeft, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van nieuwe producten, dan wordt er gespeculeerd over de toekomstige omzet. Hierdoor gaat de prijs van een aandeel enorm omhoog, of omlaag. Beleggen is namelijk heel erg gevoelig voor ontwikkelingen binnen het bedrijf of sector. Dit kan zijn door slecht, of positief nieuws, nieuwe producten of fusies. 

Wanneer de verwachting heel erg hoog is voor een bedrijf, dan is er ook meer vraag naar de aandelen. En dan gaat de prijs omhoog. 

Een heel goed voorbeeld is Coinbase. Dit is een bedrijf wat nog niet zo lang op de beurs is genoteerd maar waarvan een hoge verwachting is dat deze een hoog rendement zal behalen in de toekomst. Het bedrijf is een platform waar crypto kan worden uitgewisseld en deze is het laatste jaar explosief gestegen. Dit is voornamelijk omdat de handelsactiviteiten op dit platform wordt gedreven door de twee cryptocurrencies Ethereum en Bitcoin. Wanneer deze stijgen in waarde stijgen de inkomsten van Coinbase, maar wanneer de crypto in elkaar stort krijgt Coinbase daar ook gevolgen van. 

Zie bijvoorbeeld hieronder in de grafieken. Wanneer Bitcoin in waarde daalt (Mei 2021) daalt de waarde van Coinbase ook. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om je te verdiepen in de aandelen welke je wilt kopen, en niet alleen maar naar de prijs per aandeel kijkt.

Wanneer je start met beleggen en dit vooral zelf actief wilt doen is het zeer belangrijk om je te verdiepen in het bedrijf voordat je besluit er een stukje van aan te kopen. 

Geschiedenis van beleggen

Beleggen is niet iets nieuws, het bestaat al veel langer. In tijde van de VOC werden er al aandelen verkocht om handelsmissies te bekostigen. Later toen er meer werd gehandeld in aandelen en goederen kwam er de behoefte voor een centrale plek, een beurs. 

De allereerste beurs werd in Nederland in 1611 opgericht, maar het was niet tot 1851 dat de markt gereguleerd werd door de Amsterdamse Vereniging voor de Effectenhandel.

Rond die periode werden er wereldwijd meer beurzen opgericht, zoals de Dow Jones in 1896 wat de oudste aandelenindex is van Amerika.

De producten waar je in kan beleggen zijn explosief gegroeid sinds de tijden van de VOC. Tegenwoordig kun je handelen in aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s, crypto, en CFDs, elk in verschillende categorieën beschikbaar.

Waarom zou ik beginnen met beleggen?

Waarom zou je het niet doen? Om te starten met beleggen hoef je geen grote bedragen op jouw spaarrekening te hebben, je kunt al met een klein bedrag starten. Hoe eerder je start hoe beter zelfs. Het is een leuke manier om een rendement op te bouwen, of dit nou voor de aankoop is van een auto, voor een beetje extra maandelijks geld, of voor aanvulling van jouw pensioen.

Om maar een verschil te geven met sparen:

Wanneer je een spaarrekening opent bij Loyds, welke de hoogste rente heeft op dit moment, krijg je 0.30% rendement.

Maar wanneer je besluit bijvoorbeeld de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF te kopen krijg je een jaarlijks rendement van 4.1% en dit rendement kan jaarlijks veel hoger zijn. 

Uiteraard is het risico hoger bij beleggen dan bij sparen, maar bij de spaarrekeningen zijn de rentes allemaal minimaal, bij de ABN AMRO zelfs 0.00%

Hoe begin je met beleggen?

Wanneer je besluit te starten met beleggen is het verstandig eerst in te zien wat voor soort belegger jij bent aan de hand van een paar simpele vragen.

 • Beleggingsdoelen

Wil je een extra inkomen, wil je jouw pensioen aanvullen, heb je een doel voor ogen waar je voor aan het beleggen bent? Een doel bepalen helpt jou te kiezen welke strategieën je gaat bepalen, en wat voor belegger jij bent.

 • Besluit hoeveel je maandelijks wilt investeren 

Wanneer je weet wat je uiteindelijke doel is kun je makkelijker beslissen hoeveel je wilt en kunt beleggen. Het is verstandig om goed naar jouw financiën te kijken en te besluiten hoeveel je daadwerkelijk kunt missen, maar ook hoe lang je erover wilt doen voordat je jouw doel hebt behaalt. 

Beleggen is niet zonder risico, en het kan gebeuren dat jouw beleggingen in waarde verminderen. Hier moet jij je goed bij voelen.

Wanneer je wilt beleggen voor jouw pensioen zullen de bedragen anders zijn. Ook zal de hoeveelheid tijd dat de belegging vast staat verschillen dan wanneer je bijvoorbeeld een grote reis wilt maken. Beleggen voor een pensioen gebeurd over het algemeen ook door middel van een beleggingsfonds, en niet door het aan- en verkopen van individuele aandelen.

 • Besluit hoe actief je wilt beleggen

Wanneer je dit besluit weet je ook ongeveer wat voor soort belegger je wilt zijn. Wil je alles uit handen geven en een vast bedrag per maand beleggen in een fonds? Dit is een prima optie waar financiële experts van de bank of broker jouw geld beleggen in een door jouw gekozen fonds. Uiteraard heb je hier weinig controle, en dit is voor lang termijn. Of ben je goed op de hoogte van het nieuws, de bedrijven en de beurzen, en heb je de tijd om er veel mee bezig te zijn? Dan kun je actief gaan handelen en zo het rendement behalen.

Verschillende soorten beleggers

Voordat je start met beleggen, moet je eerst de vraag beantwoorden, wat voor soort belegger ben ik? Bij het openen van een beleggingsrekening zal een online broker zoals BinckBank of eToro vragen naar jouw beleggingsdoelen en hoeveel risico je bereid bent te nemen.

Actieve beleggers

Voor beleggers met de nodige kennis en ervaring. Deze kiezen zelf de instrumenten waarin wordt gehandeld en weten in welke sectoren te handelen. Het doel van een actieve belegger is de markt te verslaan, om beter te presteren dan de markt. Dit doen ze met meerdere portefeuilles en strategieën.

Passieve belegger

Voor net startende beleggers adviseren wij dit type belegger. Het doel is niet om de markt te verslaan maar om instrumenten in te kopen welke verder geen controle over is, en waarover geen actie nodig is. Het volgen van een grote beurs index door een ETF te kopen bijvoorbeeld. 

Open een brokers account

Kies een van de bekendere brokers (we bespreken er een aantal hier op de website) of open een beleggingsrekening bij jouw huisbank. 

Waar start ik met beleggen?

Het kiezen van de juiste broker wordt gedaan door te kijken naar een aantal factoren. Hoe actiever als belegger je bent, hoe meer tips en tools je nodig hebt. Dan heb je misschien niet genoeg aan de mobile app van BUX Zero maar kies je het uitgebreid “BLUE” pakket van de BinckBank voor de actieve belegger. 

De meeste brokers hebben ook een informatievoorziening waar je alles kunt leren over beleggen. Bij DeGiro kan je de beleggers academie vinden, en bij de Plus500 kun je een hele hoop “How To” video’s vinden welke je uitleggen hoe het beleggen in elkaar steekt.

 • Verdiep je in de verschillende beleggings opties

Een minimale kennis is vereist, ook al besluit je een passieve belegger te zijn en alles over te laten aan een broker. Wat een aandeel is, of een ETF [internal links] en hoe de markt in elkaar steekt kan de kans op verliezen behoorlijk verminderen.

Verschillende opties beleggen

Financiele instrumenten:

Actieve beleggingen:

 • Aandelen; aandeel van een bedrijf waar je eigenaar van wordt tegen een uitkering van de winst. (Dividend)
 • CFD; Contract for Difference. Dit is een zeer complex instrument waar hele hoge rendementen mee kunnen worden gehaald door middel van een hefboom. Een hefboom werkt met speculatie. Wij adviseren beleggers hier niet mee te starten omdat er ook heel veel verliezen worden geleden als je niet de juiste kennis hebt.
 • Crypto; digitaal geld
 • Valuta; diverse soorten munteenheden welke in paren worden verhandeld (vb EUR/USD

Passieve beleggingen

 • ETF; een mandje met verschillende aandelen en obligaties wat een index of sector volgt. Een index is het gemiddelde van de aandelen. Denk aan de AEX-index.
 • Obligaties; een lening aan een bedrijf waar jij rente (dividend) over krijgt.
 • Beleggingsfonds; een fonds met verschillende financiële instrumenten waarbij het geld dat jij investeert wordt belegd in de bedrijven. Er zijn tal van verschillende soorten fondsen en de winsten die jekunt krijgen is van het dividend 

Kies een beleggingsstrategie

Beleggers met een hoop kennis en know how kunnen kiezen om een actieve day trader te zijn. Met de aankoop van risicovolle aandelen welke sneller aan en verkocht worden behalen zij hun rendement. Door constant op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen omtrent de diverse soorten aandelen kun je inspelen op de markt en op de juiste manier kopen en verkopen.

Aan de hand van een beleggingsstrategie kun je de voor jou geschikte manier van beleggen kiezen, en zo een rendement ontvangen. Door naar het doel te kijken wat je voor ogen hebt kun je een korte- of lange termijn strategie bepalen en hier passen dan ook weer andere financiële instrumenten bij. 

Hoeveel geld heb ik nodig om te starten met beleggen?

Om te starten met beleggen heb je niet veel geld nodig; met een paar tientjes kun je al starten. Financiële experts adviseren beleggers om elke maand 10 % van het vaste inkomen te investeren. Uiteraard moet dit ook passen in jouw financiële situatie.

Het mooie van beleggen is dat wanneer je start met een paar tientjes per maand en hiermee bijvoorbeeld een EFT aankoopt, het rendement zal blijven stijgen met een maandelijkse vaste inleg. Wanneer je er voor een lang termijn inzit kun je van een paar tientjes toch uitgroeien naar een veel hoger bedrag!

Succesvol beleggen

Beleggen kan heel erg succesvol zijn, maar alleen als dit op een verstandige manier gebeurd. Wijk niet af van jouw strategie en neem vooral de tijd. Maak geen overhaaste beslissingen en bij twijfel, vraag advies bij jouw broker of bank. 

5 Tips voor success als belegger

 1. Neem uitgebreid de tijd voordat een besluit neemt
 2. Houd je beleggingen in de gaten; jouw beleggingsportefeuille
 3. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen (nieuws)
 4. Leer van andere beleggers online (Blogs, Broker websites)
 5. Neem nooit te veel risico voor jouw persoonlijke situatie

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!