ETF Beleggen

Een ETF (Exchange Traded Fund) is een fonds wat bestaat uit verschillende aandelen en obligaties van een index en waar jij als belegger in kunt investeren. Het beleggen in een ETF index is een zeer makkelijke manier om in een zo breed mogelijke markt portefeuille van aandelen of obligaties te beleggen. 

In plaats van investeren in een aandeel, kun je via diverse ETF indexen investeren in soms honderden bedrijven en obligaties tegelijkertijd. Dit spreid het risico van een verlies aanzienlijk.

Een ETF is zeer geschikt om in te beleggen voor lang of kort termijn, een daytrader zal goed in staat zijn om snel ETF’s te kunnen kopen en verkopen, maar een beginnende belegger zal dit niet heel erg snel doen. 

Toch is een ETF erg geschikt wanneer je net start met beleggen, en je deze wat langer wilt vasthouden. Een algemene koers is makkelijk te volgen, en het risico is kleiner.

Het kiezen van de voor jouw juiste ETF is heel erg persoonlijk. Je kan een algemene index volgen zoals de AEX of DOW Jones index, of kiezen voor een index gebaseerd op een categorie. Denk hier aan duurzaamheid of sector.

Er komen steeds meer soorten ETF’s op de markt, en dit maakt het iets complexer wanneer je kiest te investeren in een ETF index. 

Het handelen in ETFs brengt vaak minder rendement dan bij andere beleggings middelen. Het beste is dan ook om voor een langer termijn een ETF aan te kopen, met als doel om in een jaar of langer het weer te verkopen. 

Wat zijn ETFs

Wat zijn ETF’s nou eigenlijk? 

ETFs bestaan al meer dan drie decenia. De ETF was ontwikkeld om particuliere beleggers de kans te geven om passief te beleggen in de grote index fondsen. Sinds het begin in 1990 is het aanbod en de populariteit van ETF’s gigantisch gestegen, en geeft vandaag de dag de belegger veel opties voor zijn beleggingsportefeuille. Er is niet meer alleen de keus om een grote index te volgen, er zijn honderden ETFs gebaseerd op categorie of sector.

Een ETF is een mandje met daarin verschillende aandelen en obligaties wat gedurende de dag aan- en verkocht kan worden. De waarde wordt berekend door een gemiddeld van alle aandelen en obligaties samen in de ETF.

Een van de grootste verschillen tussen het handelen in een indexfonds en een ETF, is dat een index fonds kan alleen maar verhandeld worden voor de bepaalde waarde aan het einde van de dag. 

Er wordt vaak hetzelfde bedoeld wanneer men het heeft over een ETF beleggen of indexfonds. Er zitten echter kleine verschillen tussen de twee. Je kunt één keer per dag handelen in een indexfonds. De prijs hiervan wordt op het einde van de beursdag bepaald aan de hand van de intrinsieke waarde. Een ETF daarentegen, kan gedurende de hele dag meerdere malen worden verhandeld. De prijs hiervan wordt bepaald door middel van de bied- en laatkoers.

Verschil ETF en beleggingsfonds 

strategie

Een ETF probeert de koers van een index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Zowel het risico als de kosten zijn hierdoor relatief laag. Een actief beheerd beleggingsfonds probeert daarentegen de markt te verslaan. Dit wil zeggen dat er strategieën worden gezocht om beter te presteren dan de markt en op deze manier financiële winst te behalen. Omdat een actief beheerd beleggingsfonds veel arbeidsintensiever is, zijn de kosten hierbij ook hoger.

Trackers

Een andere naam voor ETF’s zijn trackers. Dit omdat je met een ETF de index volgt, je “tracked” de index.

ETFs zijn immens populair, en er gaat jaarlijk biljoenen euro’s in om, in 2020 is er zelfs een record hoogte van $7tn in ETF instrumenten wereldwijd. 

Soorten ETFs

 • Marktkapitalisatie-gewogen ETFs

 • smart beta ETFs

 • Actief beheerde ETF’s

Waarom zijn ETFs populair

Met een markt van $7tn vraag je je misschien af waarom ETFs zo populair zijn? 

 1. Lage kosten

Een van de grootste redenen waarom zo veel mensen beleggen met ETFs is door de lage kosten. De beheerkosten van een ETF zijn vaak een kwart minder dan de traditionele beleggingsfondsen. Dit omdat een ETF een passieve manier van handelen is. 

 1. Gemak voor de startende belegger

Wanneer je nieuw bent in het wereldje van beleggen weet je vaak niet zo goed waar je moet beginnen. Met een ETF kun je makkelijk instappen en gaandeweg op een veiligere manier meer leren over beleggen.

 1. Laag risico 

Omdat een tracker een markt volgt, en niet een aandeel of een obligatie wordt het risico op verlies behoorlijk verminderd. Wanneer een van de aandelen binnen de ETF wat minder presteert is er een grote kans dat een andere uit het mandje dit opvangt.

 1. De diversiteit

Hoe Veilig zijn ETF’s

gespreid/veiliger/minder risico

lange termijn vaak meest interessante manier

Hoe start je te beleggen in ETFs

ETFs koop je via een online broker via een beleggersrekening. Wanneer je een rekening opent kun je bij de broker de verschillende ETFs met elkaar vergelijken en zo een keuze maken. 

Veel mensen starten met het beleggen in ETFs door een maandelijks bedrag in te leggen en zo een eigen vermogen op te bouwen. 

De ETF spreidt het risico over de index, en door maandelijks beleggen in een ETF kun je ook de prijs van het ETF kopen spreiden. Zo wordt beleggen zo veilig mogelijk.

Je bepaald zelf hoeveel je maandelijks wilt inleggen, waardoor je controle behoud over jouw ETF belegging.

Bij het kiezen van ETFs wordt er vaak naar de volgende criteria gekeken:

 • Replicatie methode
 • Waardering
 • Brede spreiding
 • Beschikbaarheid in Nederland
 • Lage kosten

Beste broker voor ETFs

Er zijn online een groot aantal brokers te vinden welke ETFs aanbieden, 

Lees ook:

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!