Dow Jones Koers

De Dow Jones is een van de bekendste en oudste indices ter wereld en beweegt als koers met de Amerikaanse economie mee. Als een index bestaat de DOW uit de 30 grootste Amerikaanse ondernemingen welke op de NYSE staan genoteerd zoals Apple, Microsoft en Coca Cola. Het is een prijsgewogen index wat anders is dan bij bijvoorbeeld de AEX, bij de DOW telt een ieder van de 30 ondernemingen even zwaar in de index.

Deze 30 ondernemingen moeten een zo goed mogelijke afspiegeling weergeven van de amerikaanse economie, al is hier wat kritiek op door de lage hoeveelheid bedrijven voor een groot land.

Bij aandelen.nl volg je in realtime de Dow Jones koersontwikkeling, zo vindt je in onderstaande tabel de huidige samenstelling van de Dow Jones index met de Dow Jones koersen van vandaag.

NaamExchangeLaatste slotkoersDatumVerschil vorige slotkoersVolumeOpenHoogsteLaagste

Het ontstaan van de Dow Jones

De geschiedenis van de Dow Jones startten in 1896. De Dow werd in het leven geroepen als de Dow Jones Industrial Average en startte met een index van 12 aandelen welke allemaal samen een index gaven van 40.94. Toendertijd waren de ondernemingen welke waren opgenomen in de Dow voornamelijk industriële bedrijven, nu zijn het bedrijven uit alle sectoren. Dit maakt beleggen in de Dow Jones index interessant, en verspreid de kans op risico’s.

In de loop der jaren is er vrij weinig veranderd in de samenstelling van de DOW, en de DOW is uniek in zijn soort omdat deze gebruik maakt van een prijsgewogen index. Dit betekend dat een aandeel met een hogere koers zwaarder meetelt in de index. 

De Dow Jones beurs opened elke ochtend op de New York Stock Exchange. 

Openingstijden van de Dow Jones

De openingstijden van de Dow Jones zijn van 9.30 uur (15:30 GMT) tot 16.00 uur (22:00 GMT).

Beleggen op de Dow Jones

Je kunt kiezen te beleggen in de Dow Jones op meerdere manieren, eentje daarvan is via aandelen. Er zijn geen Nederlandse aandelen aanwezig in de Dow Jones, alle aandelen zijn amerikaans.

Ook kun je er voor kiezen om te investeren in trackers, ETF’s. Een ETF volgt de gehele index van de Dow Jones, een van de makkelijkste manieren om te beleggen. Ook is er een mogelijkheid om te beleggen in futures.

Futures zijn termijn contracten met een hoger risico. Let er op dat futures beleggingservaring en kennis vereisen.

De Dow Jones index 

De Dow Jones index is een gemiddelde berekening van 30 van de grootste aandelen op de markt. De DOW is zoals gezegd een prijsgewogen index, in tegenstelling tot een marktkapitalisatie-gewogen index, zoals de S&P 500. De index wordt berekend door de aandelenkoersen van de 30 bedrijven bij elkaar op te tellen en vervolgens te delen door een vastgesteld nummer. 

Dow Jones Aandelen kopen

Wanneer je wilt beleggen in Amerikaanse bedrijven is de DOW een prima mogelijkheid. Beleggen kan via indexfondsen (beleggingsfondsen) of door een ETF (Exchange Traded Funds) wat bestaat uit aandelen van de Dow Jones index. ETF’s zijn heel erg populair door de lage kosten dat deze met zich meebrengen, en de eenvoud van de handel. Ook is het mogelijk om de individuele aandelen van de DOW te kopen.

Beleggen kan via uw bank, of via een online broker welke is gespecialiseerd in de DOW index.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!