Beste beleggingsfondsen [vergelijking 2024]

Beleggen in fondsen kan veel voordelen met zich meebrengen. Om te beleggen in fondsen, is het belangrijk om de beste beleggingsfondsen 2024 op een rij te hebben staan. Het is aan de fondsbeheerder waarin belegd wordt, maar welk fonds scoort nou het beste voor de belegger? Deze vraag moet je jezelf stellen als je in een beleggingsfonds wilt investeren.

Je middelen samenvoegen met die van andere investeerders kan zijn vruchten afwerpen, maar je moet hiervoor wel weten wat de best presterende beleggingsfondsen zijn. Aangezien er veel opties zijn, kan dit in eerste instantie overweldigend lijken, maar dit hoeft niet het geval te zijn.

Daarom helpen wij je met de top 10 beleggingsfondsen.

Waarom beleggingsfondsen kiezen?

Beleggingsfondsen zijn een populaire manier om te beleggen. Dit komt omdat het een makkelijke manier voor beginners is om kennis te maken met het beleggen. Daarnaast biedt het voor gevorderde beleggers een gespreid risico, wat meestal ook een groot voordeel is. Doordat de fondsbeheerder de investeringen doet, profiteer je direct van zijn of haar kennis.

Een ander groot voordeel van een fondsbeheerder is dat ze meestal toegang hebben tot aandelen en obligaties die niet voor de particuliere belegger beschikbaar zijn. In principe is het een sluiproute richting de elite aandelen waar je normaal geen toegang tot hebt.

Als laatste is er nog een voordeel; je hebt geen transactiekosten. Als je zelf belegt, moet je iedere keer de transactiekosten dekken. Uiteraard moeten beleggingsfondsen deze kosten ook betalen, maar deze worden verspreid over alle beleggers in het fonds.

De 10 beste beleggingsfondsen van 2024

Er zijn verschillende beleggingsfondsen te vinden, waardoor het lastig wordt om te bepalen waar je in gaat investeren. Beleggingsfondsen vergelijken is de beste manier om hier meer uit te halen. Het is belangrijk om kritisch te zijn bij het kiezen van goede beleggingsfondsen. Je moet je eigen geld uit handen geven om het door een ander te laten beleggen.

Welke beleggingsfondsen kiezen? Deze vraag gaat bij veel mensen door hun hoofd heen. Wij gaan hieronder antwoord geven op deze vraag:

 1. JPMorgan Funds – US Technologie Fund C (acc)
 2. BlackRock Global Funds – World Technology Fund D2
 3. Morgan Stanley Investment Funds – US Growth Fund ZX
 4. Baillie Gifford Worldwide US Equity Growth Fund Class C GBP Acc
 5. AB – International Technology Portfolio S1 USD Acc
 6. ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld
 7. Robeco Sustainable Global Stars Equities Fund EUR G
 8. NN Global Fund
 9. NN Europa Duurzaam Aandelen Fonds N.V.P
 10. BNP Paribas Global Income Multi-Factor Equity Fund Classic

Let op! Wij geven geen financieel advies

1. JPMorgan Funds - US Technologie Fund C (acc)

Dit beleggingsfonds richt zich voornamelijk op een toename aan vermogen door het beleggen in technologie-gerelateerde Amerikaanse bedrijven. Dit gaat voornamelijk om bedrijven in de technologie-, media- en communicatiesector. Tot nu toe is dit een succesformule geweest het beleggingsfonds, want de technologiesector in Amerika doet het de laatste jaren erg goed. Vandaar ook de eerste plaats op deze lijst. 

2. BlackRock Global Funds – World Technology Fund D2

Ook dit beleggingsfonds heeft zich gericht op technologie, maar dit keer over de hele wereld. Aandelen waar ze in investeren, zijn Apple, Microsoft, Alphabet en andere in technologie gespecialiseerde bedrijven. In technologie gespecialiseerde beleggingsfondsen komen de laatste jaren steeds vaker naar voren en behalen uitstekende rendementen, waardoor dit een goede investering kan zijn.

3. Morgan Stanley Investment Funds – US Growth Fund ZX

Dit beleggingsfonds is gericht op een zo hoog mogelijk rendement door middel van een focus op bedrijven die in de VS gevestigd hebben. Het fonds heeft veel interesse bij Shopify, maar ook Apple, Netflix en Moderna zijn grote aandelen waar ze veel interesse in hebben.

4. Baillie Gifford Worldwide US Equity Growth Fund Class C GBP Acc

Bij dit beleggingsfonds wordt er gericht gekeken naar grote aandelen met de focus op groei. Dit fonds heeft een groot aandeel in de technologische sector, maar ook in de cyclische industrie. Ze hebben met name interesse in The Trade Desk, maar ook Shopify en Tesla staan hoog op de lijst.

5. Morgan Stanley Investment Funds – US Growth Fund ZX

Dit beleggingsfonds richt zich voornamelijk op duurzame investeringen en rendement. Hierbij wordt er voornamelijk gekeken naar de lange termijn, in plaats van de korte termijn. Voordat dit fonds een investering doet, wordt er eerst een strenge analyse gedaan, wat het risico kan verminderen.

6. ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld

Dit beleggingsfonds is vooral bezig met duurzaam investeren in verschillende aandelen over de hele wereld. De spreiding van de investeringen is groot, waardoor het risico aanzienlijk verdeeld is. De vaste kosten van dit fonds zijn erg laag en er wordt alleen geïnvesteerd in duurzame bedrijven. Dit fonds heeft veel interesse bij aandelen van Apple, Microsoft en Amazon.

7. Robeco Sustainable Global Stars Equities Fund EUR G

Dit beleggingsfonds staat vooral zo hoog op de lijst vanwege de omvang. Het is één van de grootste fondsen van de wereld. Dit is niet voor niets, want ze blijven goed presteren. Het fonds richt zich voornamelijk op kwaliteitsmerken die zich richten op een duurzame overstap. Ze hebben voornamelijk interesse bij aandelen van Microsoft, Apple en Alphabet.

8. NN Global Fund

Het beleggingsfonds richt zich vooral op actieve investeringen. Het team kijkt veel naar duurzaamheid en kwalitatieve investeringen. Zoals de naam al zegt, investeert dit fonds over de hele wereld en is het risico veelal verspreidt. Het fonds heeft voornamelijk interesse bij aandelen van Apple, Microsoft en NVIDIA.

9. NN Europa Duurzaam Aandelen Fonds N.V.P

Dit beleggingsfonds richt zich ook voornamelijk op duurzaamheid. Hierbij moet je denken aan duurzaamheid in de vorm van rendement. Zoals de naam al zegt, richt dit fonds zich op Europa. Het fonds heeft interesse bij aandelen van Nestle, ASML Holding en NOVO Nordisk.

10. BNP Paribas Global Income Multi-Factor Equity Fund Classic

Dit fonds richt zich op aandelen over de hele wereld, zoals de naam al zegt. Hierbij zijn ze voornamelijk gericht op de technologie. Het fonds kijkt veel naar de bedrijven die hoog en stabiel dividend bieden. Ze hebben interesse bij aandelen van Microsoft, Apple en Pepsico.

Disclaimer: De website biedt geen financiële producten aan en geen financieel advies. In enkele gevallen werkt Aandelen.nl samen met affiliate-partners waar het een vergoeding voor krijgt. Voor vragen en opmerkingen, neem contact met ons op.

Waar kun je naar kijken bij een beleggingsfonds?

Als je beleggingsfondsen vergelijken gaat, zijn er verschillende dingen waar je naar kunt kijken. Het is belangrijk om verschillende aspecten van een beleggingsfonds goed door te nemen, zodat je de beste keuze voor jezelf kunt maken. Er zijn een aantal punten waar je naar kunt kijken:

Kijk naar de strategie van het beleggingsfonds

Voordat je een beleggingsfonds kiest, is het met name belangrijk om naar de strategie van het fonds te kijken. Dit kan een belangrijke invloed hebben op je investering. Net als iedere belegger belegt ieder beleggingsfonds met een andere strategie. Doordat er zoveel beleggingsfondsen over de wereld zijn, kan de strategie een doorslaggevende selectie bieden.

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je naar kunt kijken als het gaat om de strategie van het beleggingsfonds.

Hieronder staan een aantal punten waar je naar kunt kijken:

 • Zoek je dividend of wil je investeren voor koerswinst op de lange termijn?
 • Hoe groot zijn de risico’s die je wilt nemen?
 • Wil je op korte termijn uit een beleggingsfonds kunnen stappen?
 • Door deze vragen aan jezelf te stellen, is het mogelijk om het aanbod aan beleggingsfondsen flink te verminderen.
 • Hierdoor kun je weer een beetje overzicht krijgen binnen de onoverzichtelijke wereld van de beleggingsfondsen.

Let op de kosten

Er zit een groot verschil tussen de kosten van beleggingsfondsen. Met name voor een investering op lange termijn zijn de vaste kosten van goede beleggingsfondsen een belangrijk punt om naar te kijken. Al zijn de kosten voor op korte termijn minder interessant, ze zijn wel van belang bij een investering in de lange termijn.

Ondanks dat er meestal naar het rendement gekeken wordt, zijn de vaste kosten belangrijker. De vaste kosten zijn vaak een percentage dat naar de beheerder gaat voor het beheren van het beleggingsfonds. Als deze kosten gedekt zijn, kun je zelf je geld ontvangen.

Voorbeeld

Om een voorbeeld te geven van hoe dit in de praktijk werkt: Als er een fonds is met vaste kosten van 1,5%, is dit minder voordelig dan een fonds met 0,5% vaste kosten. Op de korte termijn zit hier minder verschil in, maar op lange termijn loopt dit flink op. Om winst te maken, moet er bij het eerste fonds veel meer binnenkomen dan bij het andere fonds.

Actief en passief beleggingsfonds

Er zit ook nog een verschil tussen een actief en een passief beleggingsfonds. Hierbij zit het hem vooral in het risico van deze twee. Het ligt een beetje aan je eigen vorm van beleggen wat de beste optie voor je kan zijn.

Actief beleggingsfonds

Een actief beleggingsfonds neemt het meeste risico, maar hier kun je ook het meeste winst voor terug verwachten. Het doel van deze beleggingsfondsen is het verslaan van de onderliggende benchmark. Deze actieve beleggingsfondsen zijn gericht op een zo hoog mogelijk rendement, waardoor de kosten ook hoger zijn.

Passief beleggingsfonds

Een passief beleggingsfonds is in principe precies het tegenovergestelde van een actief beleggingsfonds. Deze fondsen worden ook wel indextrackers genoemd; gericht op het volgen van het onderliggende rendement. Door deze vorm van beleggen kennen deze vaak lage vaste kosten. Hou er wel rekening mee dat de indextracker het nooit beter gaat doen dan de onderliggende koers vanwege de vaste kosten.

De beste keuze

Het is een beetje aan jezelf wat de beste keuze is. Door de actieve vorm van beleggen is een actief beleggingsfonds de beste keuze als je meer risico’s durft te nemen en graag een zo hoog mogelijk rendement ziet. Voor investeringen op de korte termijn is dit de beste optie.

Als je meer op zoek bent naar een passieve vorm van beleggen, is een passief beleggingsfonds de beste optie voor je. De risico’s voor deze fondsen zijn een stuk lager, maar het rendement blijft gelijk met de onderliggende benchmark.

Een gericht beleggingsfonds

Een investering in een beleggingsfonds kan ook gericht gedaan worden. Bepaalde beleggingsfondsen richten zich op bepaalde sectoren. Een sector die in de lijst veel terug komt, is de technologiesector. De laatste tijd doet deze sector het erg goed binnen de beste beleggingsfondsen 2024.

Bij de beleggingsfondsen vergelijken is het daarom ook belangrijk om te kijken naar de sector waar ze op gericht zijn. Het richten op een bepaalde sector kan een groot succes zijn voor een beleggingsfonds, vooral als de sector het goed doet. Dit brengt echter wel een risico met zich mee; het risico wordt hierdoor minder verspreid.

Het onderliggende team

Als laatste is het handig om te kijken naar het onderliggende team van het beleggingsfonds. De vaste kosten die je kwijt bent aan het fonds gaan natuurlijk ergens heen. Het onderliggende team is een belangrijke factor als het gaat om een investering. Je legt je geld in de handen van het team.

De meeste beleggingsfondsen zijn erg duidelijk over hun team en de manier waarop deze functioneert. Het is belangrijk om te kiezen voor een team dat stabiel belegt en dit ook met hoge kwaliteit doet. Een team dat bij hoogwaardige aandelen kan komen die voor de particuliere belegger geen optie zijn, is ook altijd een groot voordeel.

Conclusie

Het beleggen in een beleggingsfonds kan een goede optie zijn als je kennis probeert te maken met het beleggen of gebruik wilt maken van de kennis van een ander. Door te kiezen voor een beleggingsfonds is het niet nodig om zelf te kiezen waar je in gaat investeren.

Voordat je een beleggingsfonds kiest, is het wel belangrijk om je keuze goed te overwegen. Er zijn veel beleggingsfondsen te vinden met andere visies. Kijk daarom naar de opties die je hebt en kijk naar de bovenstaande punten om de beste optie voor jezelf te kiezen. Vanuit deze top 10 beste beleggingsfondsen 2024 is het voor de meeste mensen mogelijk om een goede optie te vinden.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!