BEL20 Koers

Sinds 1991 is de BEL20 index de graadmeter van de Belgische economie en de leidende aandelenindex voor Euronext Brussel. Bestaande uit de 20 meest succesvolle ondernemingen verspreid over sectoren zoals financiën, industrieel maar ook holdings zoals Ackermans & van Haaren. Deze bedrijven zijn door de Euronext uitgekozen op basis van hele strenge voorwaarden. 

Zo moet elke onderneming een watervaste marktkapitalisatie hebben, een solide liquiditeit en voldoende verhandelbaarheid bezitten. De ondernemingen die genoteerd worden in de BEL20 hoeven niet in Belgisch te zijn, maar wel moeten ze actief zijn in België.

De diversiteit in sectoren maakt het juist zo interessant om te beleggen een algemene index, en niet in individuele aandelen. Wanneer een sector minder presteert, is er een goede mogelijkheid dat een andere sector die het beter doet hiervoor compenseert, en dit houd de risico’s minimaal. En dit geld ook voor de BEL20 index.

Bij aandelen.nl volg je in realtime de BEL20 koers ontwikkeling, zo vindt je in onderstaande tabel de huidige samenstelling van de BEL20 index met de koersen van vandaag.

BEL20 aandelen stand vandaag

Bekijk hieronder de realtime BEL20 koersen met verschillende informatie over alle BEL20 aandelen.

Wat is de BEL20 index?

De BEL20 (leidende aandelenindex voor Euronext Brussel) is de belangrijkste beursindex in België en wordt ook wel de Euronext Brussel genoemd op de NYSE (New York Beurs). De BEL20 index bestaat uit de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven die opereren zijn in België. 

Wanneer je wilt beleggen in Belgische aandelen is de BEL20 een goed startpunt. Beleggen in de BEL20 betekent een optimale spreiding en dit kan onnodige risico’s vermijden.

Hoe wordt de BEL20 koers berekend?

De BEL20 koers wordt hetzelfde berekend als de AEX-index. De aandelen koers wordt berekend door het gewogen gemiddelde van deze koersen te pakken waarbij de index wordt gebaseerd op marktkapitalisatie; hoe groter de beurswaarde van een fonds in de BEL20, hoe zwaarder het aandeel in de index zal zijn. 

Elk bedrijf wordt gerangschikt naar handelsomzet van het aandeel en berekend met de gemiddelde koers van een aandeel maal het verhandelde volume. Dit geeft elk bedrijf een wegingsfactor. Om een eerlijke verdeling en de BEL20 gelijkmatig te behouden is er een maximum aandeel van 12% per fonds in de index.

Historie

De BEL 20 index gaat al veel verder terug dan het startdatum van de index in 1991. In de 13de eeuw was de ontmoetingsplaats voor handelaren in Brugge en dit bleef ook zo voor de eeuwen erna. De BEL 20 index officieel op 18 maart 1991 op een stand met 1.000 punten. 

Niet gauw na de start van de BEL20 index kwamen er financiële producten in omloop waarvan het rendement gekoppeld werd aan de BEL20 index. Hierna kwamen er ook opties en futures op de BEL 20 index. Deze kregen de naam Belfox (Belgian Futures and Options Exchange). Later werd Belfox onderdeel van Euronext.

Het is sinds 2000 dat er met de free float van alle BEL 20 aandelen rekening wordt gehouden. Door de diversiteit in sectoren welke te vinden zijn in de BEL20 is het e hoofdgraadmeter van de Belgische economie.

Handelen

Elk jaar wordt de samenstelling van de BEL20 index herzien. Dit gebeurd elk jaar in maart wanneer de Euronext besluit welke bedrijven zich mogen noteren op basis van de bovengenoemde criteria. De Euronext verenigd sinds 2000 de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel. De BEL20 index kun je in zijn huidige samenstelling en de realtime koersen raadplegen via Euronext.

De waarde van de individuele aandelen in de index wordt bepaald door de marktkapitalisatie en het percentage van de aandelen die door beleggers gekocht en verkocht worden op de beurs. Dit moet minstens 15 procent bedragen van de totale marktkapitalisatie. Een aandeel mag nooit meer dan 12 % in gewicht meetellen in de BEL20 index. 

Elke 15 seconden van maandag 9:00 tot vrijdag 17:35. wordt de prijs herberekend op basis van de 20 aandelen in de BEL20.

BEL20 Futures

Futures (financiële termijn index) zijn termijn contracten met een hoger risico. Op de BEL20 is er de mogelijkheid om te handelen in maar een future, de BXF, maar hier wordt niet heel veel in gehandeld. De futures bij bijvoorbeeld de AEX hebben meer populariteit. 

Beleggen op de BEL20 index

Wanneer je wilt beleggen in Belgische bedrijven is de BEL20 een goede mogelijkheid. Investeren in de BEL20 kan direct via aandelen, of je kunt ervoor kiezen om een ETF kopen die de koers van de Belgische index volgt zoals de Lyxor UCITS ETF BEL 20 TR (BEL.BR). Wanneer je liever belegt in individuele aandelen kan het meer risico met zich meebrengen dan via een ETF.  

Beleggen kan via jouw bank, of via een online broker welke is gespecialiseerd in de BEL20 index. Bij de eToro kun je bijvoorbeeld beleggen zonder commissie kosten

BEL20 aandelen in de spotlight vandaag

Bekijk hieronder de grootste stijgers & dalers en de meest verhandelde BEL20 aandelen van vandaag.

NaamExchangeLaatste slotkoersDatumVerschil vorige slotkoersVolumeOpenHoogsteLaagste

Veelgestelde vragen

BEL20 is de beurs van België en bestaat uit de 20 grootste bedrijven van België.

De BEL20 koers wordt berekend door het gewogen gemiddelde van de 20 bedrijven te nemen (gebaseerd op marktkapitalisatie).

De BEL20 is open op werkdagen van 09:00 t/m 17:35.

De samenstelling wordt elk jaar bijgewerkt De samenstelling wordt gemaakt op basis van de totale marktkapitalisatie en vrije marktkapitalisatie. Ook wordt er gekeken naar de liquiditeit..

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!