Beste obligatiefondsen [2024]

De beste obligaties kunnen het investeren waard zijn voor beleggers. Begin dit jaar hebben we een flinke daling kunnen zien in de waarde van de obligatiefondsen, waardoor de obligaties en obligatiefondsen voor veel beleggers weer op de radar terecht komen. Aangezien er veel mogelijkheden zijn met obligaties, is het handig om te weten wat de beste obligatiefondsen zijn.

Een obligatiefonds biedt de mogelijkheid om je middelen samen te voegen met anderen. Een fonds wordt beheerd door een fondsbeheerder, die de investeringen maakt voor het fonds. Dit kan al snel zijn vruchten afwerpen als je het juiste obligatiefonds kiest. Het vinden van de beste obligatiefondsen kan nog best lastig zijn. Daarom hebben we hieronder de beste obligatiefondsen gezet om je op weg te helpen.

Waarom obligatiefondsen?

Investeren in obligaties of obligatie ETF’s kan een goede investering zijn, maar het kan al snel te veel worden. Daarom zijn obligatiefondsen voor veel mensen een populaire manier om alsnog in obligaties te beleggen. In een obligatiefonds voeg je je middelen samen met anderen in het fonds. Vanuit hier kan de fondsbeheerder met alle samengevoegde middelen investeren in obligaties.

Daarnaast maak je direct gebruik van de kennis en ervaring van de fondsbeheerder. Dit maakt het voor beginnende beleggers interessant om te kiezen voor obligatiefondsen. Het is echter ook voor gevorderde beleggers interessant om obligatiefondsen te kiezen vanwege een meer gespreid risico.

Een obligatiefonds heeft meestal ook toegang tot de obligaties die voor de gemiddelde belegger niet toegankelijk zijn. Als je interesse hebt in exclusieve obligaties, is dit de korte weg om er te komen. Daarnaast heb je geen volledige transactiekosten bij het beleggen. Een obligatiefonds moet natuurlijk ook transactiekosten betalen, maar deze worden verdeeld over alle leden van het fonds.

De 3 beste obligatiefondsen van 2024

Er zijn verschillende obligatiefondsen te vinden die een investering waard kunnen zijn. Dit maakt het niet minder belangrijk om de beste obligatiefondsen te selecteren. Je geeft je geld wel uit handen aan iemand anders om het te laten beleggen. Wees daarom erg kritisch bij het uitkiezen van de beste obligaties en obligatiefondsen.

Om de keuze wat makkelijker te maken, hebben we een top 3 van de beste obligatiefondsen van 2024 opgesteld:

  1. Candriam Bds Euro High Yld R EUR Cap
  2. Robeco European High Yield Bonds FH
  3. Schroder ISF Sust Euro Crdt IZ Acc EUR

Let op! Wij geven geen financieel advies.

1. Candriam Bds Euro High Yld R EUR Cap

Dit obligatiefonds is gericht op de Europese markt in hoogrenterende bedrijfsobligaties. Dit doen ze door zich actief te richten op de aantrekkelijke rente van obligaties van bedrijven met een hoog kredietrisico. Hierbij beleggen ze actief, wat inhoudt dat je meer vaste kosten betaalt, maar er gericht belegd wordt om ruim boven de gestelde benchmark uit te komen.

2. Robeco European High Yield Bonds FH

Dit obligatiefonds heeft zich ook gericht op de Europese markt, waarbij ze breed proberen te beleggen. Hierbij kiezen ze voor een hoge risico- en rendementsverwachting. In verhouding betaal je weinig vaste kosten voor de actieve beleggingsstijl van dit obligatiefonds.

3. Schroder ISF Sust Euro Crdt IZ Acc EUR

Dit obligatiefonds heeft zich gericht op de internationale markt, waarbij ze zich vooral richten op de benchmarks die door de ICE Bank of America gesteld worden. Hierbij nemen ze grotere risico’s dan de benchmarks en andere vergelijkbare fondsen. Hierdoor presteren ze beter tijdens stijgingen en blijven ze langer achter in dalen.

Het selecteren van de beste obligatiefondsen

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je onderdeel wilt worden van een obligatiefonds. Voordat je een obligatiefonds selecteert, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Ben je op zoek naar een investering op de lange of korte termijn?
  • Durf je grote risico’s te nemen?
  • Ben je van plan om op korte termijn uit het fonds te stappen?

Als je een antwoord hebt op deze vragen, kom je al een heel eind met je keuze. Als er het dan nog steeds lastig is om een keuze te maken, zijn er nog een aantal andere punten waar je op kunt letten:

De kosten: De kosten kunnen veel zeggen over een obligatiefonds. Als je wilt beleggen op de korte termijn zijn de kosten minder van belang, maar op lange termijn kunnen ze flink oplopen. Kijk naast het rendement daarom ook naar de vaste kosten die je aan het team moet betalen.

Het team: Het team achter een fonds kan ook een belangrijke factor zijn in je keuze. Als het team bekend staat om goede investeringen en je de ervaring en kennis vertrouwt, kan dit direct al vertrouwen in het fonds wekken.

Actief of passief: De beste obligatiefondsen kunnen zowel actief als passief beleggen. Actief beleggen houdt in dat het fonds boven de gestelde benchmark uit wil komen, waarbij grotere risico’s genomen worden. Passief beleggen richt zich vooral op net boven de benchmark blijven, waardoor minder grote risico’s genomen worden.

Zelf de beste obligaties kopen

Je kunt ook zelf de beste obligaties kopen. Dan vraag je je natuurlijk af: welke obligaties kopen? Op deze vraag is geen makkelijk antwoord te geven. Het is belangrijk om zelf onderzoek te doen naar de beste obligaties voordat je zomaar gaat beleggen. Je kunt staatsobligaties kopen, maar dit betekent niet direct dat het een goed idee is.

Doe daarom van tevoren onderzoek voordat je een belegging gaat maken. Op die manier weet je zeker dat je een weloverwogen aankoop kunt doen. Vooral op een volatiele markt van de obligaties is het belangrijk om goed over je keuze na te denken. Hou daarom het nieuws in de gaten en kijk goed naar de koers voordat je een belegging maakt.

Disclaimer: Aandelen.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud. De website biedt geen financiële producten aan en geen financieel advies. In enkele gevallen werkt Aandelen.nl samen met affiliate-partners waar het een vergoeding voor krijgt. Voor vragen en opmerkingen, neem contact met ons op.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!