Bitcoin aandelen

Bitcoin. Een crypto coin welke vaak het nieuws haalt. Met enorme prijsschommelingen van boven de 60.000 dollar om weer naar 32000 dollar te zakken. Met miljoenen beleggers is het de meest populaire crypto aandeel op de markt, en bedrijven zoals MicroStrategy drijven de waarde en verwachtingen van deze coin. 

Maar voor hoeveel bedrijven is Bitcoin een betaalmiddel? En is het verstandig te beleggen in bedrijven welke de Bitcoin gebruiken, of kun je maar beter een bitcoin zelf kopen?

NaamExchangeLaatste slotkoersDatumVerschil vorige slotkoersVolumeOpenHoogsteLaagste
C-Link SquaredHKEXHKD 1,4014-07-20235,41%HKD 34.000HKD 1,48HKD 1,56HKD 1,40
MicrostrategyNasdaq$449,8817-07-20231,60%$863.314$457,20$467,00$444,35
PayPal Holdings Nasdaq$73,4917-07-2023+1,34%$13.168.841$72,52$73,78$71,96
Tesla Nasdaq$290,3817-07-2023+1,31%$131.569.593$286,63$292,23$283,57

Legalisatie Bitcoin

De peer-to-peer digitale valuta bitcoin werd wereldwijd gelanceerd in 2009, waarmee er een nieuw tijdperk van cryptocurrency in ging. Terwijl overheden en financiële instanties wereldwijd het nog niet eens zijn over de beste aanpak van integratie, blijft de vraag: is bitcoin legaal of illegaal voor bedrijven om te gebruiken?

Bitcoin wordt niet geproduceerd of gereguleerd door een centrale bank. In plaats daarvan wordt het gemaakt via een computer gegenereerd proces dat bekend staat als mining. Behalve dat het een cryptocurrency is die niet aan een overheidsinstantie is verbonden, is bitcoin een peer-to-peer betalingssysteem omdat volledig digitaal is. 

Als zodanig biedt het een handige manier om zonder wisselkoerskosten grensoverschrijdende transacties uit te voeren.

Consumenten hebben steeds meer opties om goederen en services te betalen met Bitcoin en geld uit een speciale bitcoin pinautomaat te laten betalen. [https://coinmap.org/

 

 

De crypto wordt verhandeld op grote handel platforms zoals Kraken en Binance, en steeds meer bedrijven komen op deze markt onder een zogenoemde ICO (initial coin offerings). Dit is hetzelfde als een IPO, maar dan met crypto currency. Door als bedrijf de beurs op te gaan kan deze kapitaal verkrijgen van aandeelhouders welke investeren in het bedrijf. 

Let op!

Omdat de Bitcoin nog niet is gereguleerd er geen toezicht is op de crypto transacties zoals bij de banken en andere financiële instellingen, heeft de handel in crypto aandelen een hoger risico.

Toch is het zeer interessant om te zien welke bedrijven ervoor kiezen om hun kapitaal door cryptocurrency te laten bepalen, en welke bedrijven Bitcoin als een betaalmiddel accepteren zelfs wanneer de markt hevig schommelt.

MicroStrategy

MicroStrategy stond onlangs in het nieuws omdat het bedrijf een giga bedrag in Bitcoin wilde aankopen. Of liever gezegd, ze zochten een lening van 500 miljoen dollar om Bitcoin mee te kopen. Dit doen ze door converteerbare obligaties aan te bieden met een jaarlijkse rente van 6.125% en de optie voor beleggers om in 2028 wanneer de obligaties aflopen deze in te ruilen voor aandelen van het bedrijf.

En dit is niet de eerste keer dat ze dit doen, de Bitcoin teller bij MicroStrategy stond op dat moment op 92000 BTC en ze hebben miljarden in investeringen gekregen om deze te kopen. 

Dat er veel vraag naar is van investeerders is duidelijk, op 8 Juni werd de oproep gedaan, en een week later op de 14e werd aangegeven op hun website dat het gelukt was. De BTC teller staat nu inmiddels op 105000.

Waarom slaan ze bitcoins op? En waarom zijn er zoveel investeerders bereid miljarden uit te lenen voor de aankoop van Bitcoins voor een softwarebedrijf?

MicroStrategy (opgericht in 1989) is een beursgenoteerd bedrijf (MSTR) welke Business Intelligence software aanbiedt aan de meest succesvolle bedrijven op de S&P500. Het is een zeer succesvol bedrijf met een stijgende jaarlijkse omzet, wat erg interessant is voor investeerders. Waarom besluit een bedrijf wat zo succesvol is om alles op Bitcoin te zetten? Ook al heeft het bedrijf met de laatste Bitcoin crash miljarden dollars verlies geleden MicroStrategy en de investeerders blijven in de crypto geloven.

De aandelen van MicroStrategy zijn dit jaar tot nu toe met ongeveer 62% gestegen en in de afgelopen 12 maanden met meer dan 400%.

Microstrategy heeft al bijna 1 miljard dollar aan converteerbare obligaties uitgegeven om BTC te kopen. Analisten zeggen dat de strategie nieuwe risico’s aan het aandeel toevoegt, maar sommigen zijn er enthousiast over geworden, deels omdat het het bedrijf een uniek verkoopargument geeft voor beleggers.

Microstrategy is van mening dat het succes van BTC komt omdat het een digitaal eigendom op open source monetair netwerk is en hierdoor de BTC zich zal verspreiden naar miljarden mensen over de hele wereld. CEO Michael Saylor noemt BTC “het digitale goud op een groot technologisch netwerk”.

Dat het aandeel van Microstrategy wordt gedreven door BTC is vanzelfsprekend met het overgrote deel van de balans op BTC. De verwachting is dan ook hoor onder de analisten voor het aandeel Microstrategy.

TESLA

Tesla is veel in het nieuws omtrent de Bitcoin. In februari 2021 gaf Ellon Musk aan de Bitcoin te accepteren als een betaalmiddel voor elektrische auto’s, waarna het bedrijf Tesla ook 1.5 biljoen dollar in bitcoin aankocht. 

Maar nog geen drie maanden later maakte Elon Musk een statement via twitter dat het bedrijf niet meer verder wil gaan met Bitcoin, en deze ook niet als betaalmiddel gaat gebruiken. De reden hiervoor is het hoge energie verbruik van fossiele brandstof bij het delven van de munt. Hij vertelde er ook bij dat Tesla de Bitcoins welke ze hebben aangekocht niet gaan verkopen maar zullen gebruiken wanneer er een betere manier van delven is gevonden. 

Met een tweet zakte de prijs van Bitcoin meer dan 12 % en ook de aandelen van Tesla verloren punten.

Square

Een ander bedrijf wat besloot crypto aandelen te kopen in Bitcoins is Square. In februari 2021 kochten ze voor 170 miljoen aan BTC, na al eerder in oktober 2020 voor 50 miljoen dollar een BTC aankoop te hebben gedaan. 

Square is een betaalsysteem wat zich richt op bedrijven waarbij de app zich heeft uitgebreid met de optie om BTC gebruiken. Deze optie heeft bijgedragen aan een enorme groei van het bedrijf. 

In Oktober 2020 na de eerste BTC aankoop lichte het bedrijf de keus voor BTC toe in een whitepaper welke een ieder kan inzien:

“Gezien de snelle evolutie van cryptocurrency en ongekende onzekerheid in het huidige fiat geldstelsel en de macro-economische ontwikkelingen, geloven wij dat dit het juiste moment is voor ons om onze grotendeels in USD luidende balans uit te breiden en een belangrijke investering te doen in bitcoins. 

We zien bitcoin als een instrument van wereldwijde economische empowerment; het is een manier om individuen van over de hele wereld de kans te geven om deel te nemen aan een mondiaal monetair systeem en hierdoor een gezonde financiële toekomst te bouwen. 

Deze investering is een belangrijke stap in het bevorderen van onze missie”

Het aandeel Square is sinds de oprichting in 2009 gegroeid naar een beursgenoteerd bedrijf in 2015 met een startende koers prijs van 11.20 dollar. Op dit moment is het aandeel 241 dollar waard met een koers winst van 251 keer de winst. Dit laat zien dat de verwachtingen omtrent het aandeel erg hoog zijn voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!