Dividend ETF

Investeerders die op zoek zijn naar een regelmatig inkomen kiezen vaak voor aandelen met dividend. Maar een eenvoudigere manier om aandelen te kiezen welke een regelmatige dividend betaling maken, is de door op de beurs verhandelde exchange-traded funds te kopen welke dividend uitbetalen,  de zogenoemde high dividend ETF’s.

Net als een beleggingsfonds kan een dividend-ETF een selectie van aandelen bevatten die een brede markt bieden, of die zich richten op bepaalde sectoren op basis van bedrijfstak, bedrijfsgrootte of regio. Dividend-ETF’s worden, net als alle ETF’s, de hele marktdag als een aandeel verhandeld, terwijl beleggingsfondsen na sluiting van elke markt worden verhandeld.

 • Wat is dividend precies?

Dividend is een gedeelte van de winst wat een beursgenoteerd bedrijf (aandeel) betaald aan zijn aandeelhouders. Het is een extra rendement wat je als belegger kunt krijgen, en wordt minimaal een keer per jaar uitbetaald. 

 • Maar hoe zit dat nou met ETF’s?

Veel mensen denken dat je als belegger in een ETF geen recht hebt op enige dividend. Dit is niet zo, je hebt er recht op, maar het is goed om te weten dat dit geen super grote bedragen zullen zijn, vooral omdat er belasting over moet worden betaald. De hoogte van belasting ligt ook nog aan het land waar de ETF genoteerd is. Al met al kan dit een complexe zaak zijn.

Wanneer je besluit te beleggen in ETF’s voor een langere termijn, zal het hoogste rendement komen van de dividendbetalingen. Vooral wanneer je kiest voor ETF’s met een kwartaal, of zelfs maandelijkse dividend uitbetaling.

Dividend ETF’s uitgelegd

Het nadeel van dividend is de uitvoering hiervan volledig wordt bepaald door het bedrijf zelf. Per land kunnen de regels verschillen, en is er vaak geen verplichting of minimum percentage van dividenduitkering. Hoe goed het ook klinkt om als belegger een extra uitkering te krijgen van ETF’s die zijn aangekocht, dit valt toch vaak tegen in de praktijk.

Toch zijn er een hoop beleggers welke investeren in zogenaamde high dividend ETF’s. Nou is de vraag natuurlijk of die überhaupt bestaan als je nooit zeker weet hoe hoog het rendement per aandeel zal zijn. Maar in de praktijk blijkt dit toch succesvol te zijn.

High Dividend ETF’s

Er zijn ETF’s welke zich alleen maar richten op hoog dividend aandelen. Zo’n ETF bestaat alleen maar uit aandelen waarvan wordt verwacht dat deze een hoog rendement in dividend zal uitbetalen. Dit zijn succesvolle grote ondernemingen, een voorbeeld volgens de Binckbank is de Think Morningstar High Dividend ETF. Deze bestaat uit 100 zeer succesvolle bedrijven welke de wereld economie drijven.

Wanneer je als belegger ETF’s aankoopt voor lang termijn kan dit een uitstekend idee zijn, vooral wanneer je kiest voor ETF’s met een kwartaal of maandelijkse dividend uitbetaling. Regelmatige betalingen kunnen helpen meer stabiliteit in jouw portefeuille te creëren, en door deze te herbeleggen geven deze ETF’s een hoger rendement.

Short term dividend?

Wanneer je als belegger vaak in en uitstapt en jouw ETF’s aan en verkoopt zul je vaak het dividend mislopen. Maar beleggers met deze strategieën kiezen dit om winsten te behalen uit de koers, niet van een dividend. Wat ook goed is om te weten is dat ETF’s vaak een jaarlijkse datum hebben, als je hierna de ETF aankoopt heb je geen recht meer op dividend voor dat jaar.

Zoals gezegd moet je vaak belasting betalen over EFT dividend, zo ook in nederland aangezien dit wordt gezien als een extra inkomst. Er wordt 15 % belast als dividend belasting (particulier), maar je kunt de ingehouden dividendbelasting terugvorderen via de jaarlijkse belastingaangifte.

Beste dividend etf

Hoe weet je nou wat de beste dividend etf is voor jouw portfolio en hoe beleggen investeerders in dividend ETF’s?

Veel beleggers zien ETF’s als een eenvoudig hulpmiddel om hun portefeuilles af te stemmen op eenvoudige doelen zonder extra kosten of complexiteit. Op dit moment omvat het ETF aanbod veel goedkope, gediversifieerde dividend uitkerende fondsen die jouw beleggings strategie naar een ander niveau kunnen brengen. 

Hoewel sommige beleggers graag hoge rendementen najagen, kan het kiezen van individuele aandelen tijdrovend zijn – en als je jouw posities niet opbouwt met diversificatie in gedachten, kun je onbedoelde risico’s creëren. 

Zoeken naar aandelen met een sterke of stabiele groei in dividend – evenals prijs prestaties op de S&P 500 – is een goed startpunt om dividend ETF’s te vinden. 

High Dividend ETF’s hebben de volgende kenmerken:

 1. Diversificatie: Eén ETF kan het rendement van een index, marktsegment(en) of beleggingsstijl(en) nabootsen.
 2. Lagere kosten: als passief beheerde fondsen brengen deze geen hoge kosten met zich mee.
 3. Net zoals een aandeel: Net zoals wanneer je belegt in aandelen welke een transparante handelsgedrag hebben zijn ETF’s makkelijk te volgen volgense de koersen.

Dividend stabiliteit betekent een gestaag, regelmatige uitkering van dividend betalingen. Het is een teken dat het bedrijf hard werkt om zijn aandelen aantrekkelijker te maken voor nieuwe en bestaande beleggers die op zoek zijn naar dividend.

De uitbetalingsratio (dividend per aandeel gedeeld door de winst per aandeel) is een andere belangrijke maatstaf. Het laat zien of de inkomsten van een bedrijf het reguliere dividend kunnen ondersteunen. Een ratio van meer dan 100% kan een waarschuwing zijn van een mogelijke dividendverlaging.

Wat is de beste high dividend etf

Wanneer je op zoek wilt gaan naar de voor jou beste ETF’s kun je het beste eerst bepalen wat voor soort belegger je bent. Aan de hand hiervan creëer je een beleggingsstrategie en kies je de daarbij behorende aandelen op basis van het risico dat je aanvaard.

Je kan op de website van jouw broker vaak aandelen en ETF’s kiezen aan de hand van het type belegger dat jij bent. Wanneer je bijvoorbeeld een beleggingsrekening opent bij de BinckBank kies je een pakket aan de hand van het type belegger dat jij bent, een allround, actieve of day trader. Aan de hand van jouw keuze krijg je toegang tot de daarbij behorende tools, en is het makkelijker om de juiste keuzes te maken.

Uiteraard is het verstandig om wanneer je voor dividend ETF’s gaat om te kiezen voor de fondsen met de meest succesvolle bedrijven erin. Dit vermindert de kans op risico’s aanzienlijk.

Bij DeGiro laten ze een kernselectie zien van ETF’s en ze bespreken de vier meest verhandelde ETF’s van 2020. Zo kun je een goed beeld krijgen van succesvolle high dividend ETF’s.

Hoe beleg je in high dividend ETF’s

Een high dividend-ETF omvat doorgaans tientallen, zo niet honderden succesvolle aandelen. Dat geeft je een brede diversificatie, wat minder risico’s met zich mee brengt. Zelfs als enkele aandelen van het fonds hun dividend verlagen, zal het effect op het totale dividend van het fonds minimaal zijn. Een veilige uitbetaling zou een belangrijk uitgangspunt kunnen zijn bij het kopen van een ETF.

 1. Zoek een High dividend ETF’s. Je kunt High dividend ETF’s doorgaans makkelijk vinden op de website van jouw broker.

Waarschijnlijk de veiligste keuze is een goedkoop fonds dat dividendaandelen kiest uit de S&P 500-aandelenindex. Dat biedt een breed gediversifieerd pakket van Amerikaanse topbedrijven.

 1. Analyseer de ETF. Zorg ervoor dat de ETF is gevuld met aandelen en niet alleen in obligaties. Bekijk ook het volgende:
 • Het dividend rendement. Dit is hoeveel een bedrijf elk jaar aan dividend uitkeert in verhouding tot de aandelenkoers, en wordt meestal uitgedrukt als een percentage.
 • Het 5 jaar rendement. Over het algemeen geldt: hoger hoe beter.
 • Kosten verhouding. Dit is de jaarlijkse vergoeding van het ETF, betaald uit jouw belegging in het fonds. Zoek naar een kostenratio die lager is dan 0,50%.
 • Grootte van de voorraad. Dividend-ETF’s kunnen worden belegd in bedrijven met een grote, middelgrote of kleine kapitalisatie (aangeduid als large caps, mid caps en small caps). Large-caps zijn over het algemeen het veiligst, terwijl small-caps het meest risicovol zijn.
 1. Koop de ETF. Je kunt ETFs kopen, net zoals je een aandeel zou kopen, via een online broker, zoals bijvoorbeeld DeGiro [internal link] Een goede benadering is om deze regelmatig in te kopen, om te profiteren van het gemiddelde van het valuta (meestal is dat de dollar).

Wanneer je op zoek bent naar een long term investment, en meer stabiliteit in jouw portefeuille wilt dan zijn high dividend ETF’s een uitstekende keuze.

Kies je als belegger om een aankoop van ETF’s te maken met als doel om deze langer vast te houden, dan is het verstandig high dividend ETF’s te kiezen. Zo kun je minimaal een keer per jaar een uitbetaling verwachten, en hiermee een stabiele cash flow creëren. Vooral wanneer je deze herbelegd kan het rendement alleen maar stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!