Beste dividend ETF's [2024]

Welkom in de veelzijdige wereld van dividendaandelen ETF’s in 2024! In een tijd waarin de economie onzeker is, krijgen deze fondsen veel aandacht als een betrouwbare bron van inkomsten en diversificatie voor investeerders

Ze bieden niet alleen regelmatige dividenden, maar ook de flexibiliteit van ETF’s, waardoor ze onmisbaar zijn in elke moderne beleggingsportfolio.

Wat zijn dividend ETF's?

Dividend ETF’s combineren de voordelen van ETF’s met dividendinkomsten, waardoor beleggers zowel inkomsten als een gediversifieerde en kosteneffectieve blootstelling hebben. 

Deze ETF’s verwerken dividenden op twee manieren: 

 1. Door middel van herbelegging (DRIP) voor samengestelde groei
 2. Door uitkering voor direct inkomen

Er zijn verschillende dividend ETF’s beschikbaar die zich richten op hoge rendementen of consistente groei van dividenden, zoals de “dividend aristocraten” en “dividend koningen” die bekend staan om hun langdurige stijgingen

De keuze tussen deze opties hangt af van je beleggingsdoelen en risicotolerantie. Hoewel investeren in dividend ETF’s voordelen biedt, brengt het ook risico’s met zich mee, zoals:

❌ Variabele uitbetalingen

❌ Geconcentreerde portfolio’s

Daarom is het belangrijk om weloverwogen beslissingen te nemen bij het investeren in deze fondsen.

Selectiecriteria voor de beste dividend ETF's

Bij het kiezen van de beste ETF’s die dividend uitkeren, zijn er een paar belangrijke criteria om rekening mee te houden:

👉 Kosten: Dividend ETF’s hebben over het algemeen hogere kosten dan ETF’s die alleen een index volgen. Maar in vergelijking met reguliere fondsen of dividendfondsen, kunnen dividend ETF’s vaak betere resultaten opleveren. Het is belangrijk om deze kosten te overwegen, omdat ze direct invloed hebben op het rendement.

👉 Diversificatie: Een goede spreiding is essentieel om risico’s te minimaliseren. Een goed gediversifieerde ETF moet een mix van verschillende landen en sectoren bevatten. Bijvoorbeeld, een ETF met 100 bedrijven biedt betere diversificatie dan een met slechts 10 bedrijven.

👉 Dividendopbrengst: Het dividendrendement is een belangrijke factor, vooral in onzekere tijden waarin beleggers op zoek zijn naar veilige rendementen. Dividenden worden over het algemeen gezien als een teken van stabiliteit en duurzaamheid van een bedrijf. De keuze tussen een hoog dividend ETF en een groeidividend-ETF hangt af van je beleggingsvoorkeuren.

👉 Impact van dividendlekkage: Dividendlekkage kan optreden wanneer de bronbelasting op dividenden hoger is in het land van herkomst dan in Nederland. Dit kan betekenen dat je een deel van het dividend misloopt. Het is gunstig om te investeren in ETF’s met de FBI-status (Financiële Beleggingsinstelling) in Nederland om dividendlekkage te voorkomen.

Overzicht van beste dividend ETF's voor 2024

In 2024 zijn er verschillende reeksen ETF’s met dividend die aantrekkelijke voordelen bieden, zoals hoge opbrengsten en solide prestaties. De beste dividend ETF’s voor 2024 zijn:

ETF Naam

Beschrijving

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF

Richt zich op large-cap waardeaandelen, gevestigd in Ierland, inkomstengericht, bestaat sinds 2013, voor beleggers die interesse hebben in wereldwijde blootstelling aan aandelen met een hoog dividend ETF rendement.

iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF

Een van de grootste qua fondsomvang, volledige replicatiemethode, omvat 100 bedrijven uit ontwikkelde landen gebaseerd op hun dividendrendement en historisch dividendbeleid.

BIZD

Biedt hoge dividenden en groeipotentieel, wordt beschouwd als een risicovollere keuze.

SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF

Biedt wereldwijde blootstelling, gevestigd in Ierland, met volledige replicatiemethode.

iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF

Biedt wereldwijde blootstelling, gevestigd in Ierland, met volledige replicatiemethode.

Invesco FTSE RAFI US 1000 ETF

Populaire Amerikaanse large-cap dividendaandelenfonds, aantrekkelijke jaarlijkse dividendopbrengsten.

SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend ETF

Populaire Amerikaanse large-cap dividendaandelenfonds, aantrekkelijke jaarlijkse dividendopbrengsten.

Bij het kiezen van een aandelenfonds dat dividenden uitkeert, is het belangrijk om naar verschillende factoren te kijken, zoals:

Bij het kiezen van een aandelenfonds dat dividenden uitkeert, is het belangrijk om naar verschillende factoren te kijken, zoals:

 • Omvang
 • Kosten
 • Leeftijd
 • Opbrengst
 • Locatie
 • Replicatiemethode

Hoewel fondsen met hoge dividenden mogelijk aantrekkelijk rendement kunnen bieden, brengen ze ook meer risico met zich mee. Het is belangrijk om de specifieke kenmerken en prestatiegeschiedenis van elk fonds goed te begrijpen voordat je investeert en ervoor te zorgen dat het past bij jouw financiële doelstellingen en risicotolerantie.

1. DeGiro - Beste aandelen app

2,5 miljoen beleggers zijn je al voor gegaan in de afgelopen tien jaar. Deze aandelen app heeft een groot aantal awards gewonnen en is dan ook niet voor niets een van de marktleiders in Nederland. Je kunt wereldwijd aandelen kopen en verkopen van 50 beurzen in 30 landen. En dat tegen zeer lage handelstarieven.

2. eToro - Beste app om te beleggen

Je vindt er meer dan 3000 verschillende assets waaronder aandelen en crypto. Je hebt dus meer dan genoeg keuze. Je kunt hierin handelen via de gebruiksvriendelijke app. Ook als je nog niet eerder hebt gehandeld in aandelen zul je de app begrijpen. Het is dan ook een van de beste beleggingsapps voor beginners.

3. BUX Zero - Beste trading app voor Nederland

Dit beleggingsfonds is gericht op een zo hoog mogelijk rendement door middel van een focus op bedrijven die in de VS gevestigd hebben. Het fonds heeft veel interesse bij Shopify, maar ook Apple, Netflix en Moderna zijn grote aandelen waar ze veel interesse in hebben.

Voordelen van beleggen in dividend ETF's

Investeren in dividend ETF’s heeft verschillende voordelen, vooral als het gaat om stabiele inkomsten en diversificatie. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen:

Stabiele inkomstenbron

✔️ Regelmatige uitbetalingen: ETF’s die dividenden uitkeren, bieden vaak regelmatige uitbetalingen van dividend, wat kan resulteren in een passief inkomen uit investeringen. Dit is vooral interessant voor beleggers die op zoek zijn naar een consistente bron van inkomsten.

✔️ Minder gevoeligheid voor schommelingen in de koers: Aandelen met dividenden, inclusief dividend ETF’s, vertonen over het algemeen meer stabiliteit in hun koers. Dit komt doordat veel bedrijven die dividenden uitkeren vaak leiders zijn binnen hun branche.

Diversificatie en risicomanagement

✔️ Geografische en sectorale diversificatie: Dividend ETF’s zorgen doorgaans voor een goede spreiding over verschillende bedrijven, sectoren en regio’s. Dit verkleint het risico dat gepaard gaat met het investeren in slechts één bedrijf of sector.

✔️ Evenwicht tussen groei en inkomen: Hoewel hoogdividendbedrijven vaak beperkte ruimte hebben voor groei, bieden ze een balans tussen potentieel voor koersstijgingen en regelmatige inkomsten. Dit kan helpen om de algehele volatiliteit van een beleggingsportfolio te verminderen.

Overwegingen bij dividend ETF’s

✔️ Kosten en verlies van dividend: Dividend ETF’s kunnen hogere kosten met zich meebrengen in vergelijking met andere ETF’s. Daarnaast kunnen beleggers te maken krijgen met het verlies van dividend, vooral als de ETF is gevestigd in het buitenland, wat invloed kan hebben op het netto-dividendrendement.

✔️ Risico op verlaging van dividend: Bedrijven met hoge dividenden kunnen onder druk komen te staan om deze te verlagen, vooral in economisch moeilijke tijden. Dit risico geldt ook voor dividend ETF’s.

Dividend herbeleggen versus uitkeren

Strategie

Beschrijving

Herbeleggen van dividend (DRIP)

Het herbeleggen van dividend (DRIP) kan een krachtige strategie zijn vanwege het rente-op-rente effect. Dit betekent dat je vermogen exponentieel kan groeien doordat het dividend wordt gebruikt om nieuwe aandelen te kopen en zo verdere groei mogelijk maakt.

Dividend uitkeren

Als je besluit om dividend uit te keren, heb je de mogelijkheid om je dividend te investeren in andere beleggingsproducten of het direct als inkomsten te gebruiken.

Risico’s en overwegingen

Bij het overwegen van investeringen in ETF’s met hoge dividenden zijn er enkele belangrijke risico’s en zaken om in gedachten te houden:

👉 Risico op verlaging van dividend: Het kan aantrekkelijk zijn om te investeren in ETF’s met hoge dividenduitkeringen, maar ze dragen ook een hoger risico dat het dividend wordt verlaagd, wat de betrouwbaarheid zou verminderen.

👉 Kosten en lekkage van dividend: ETF’s met dividenden hebben doorgaans hogere kosten dan standaard ETF’s en kunnen te maken krijgen met lekkage van dividenden, vooral bij buitenlandse ETF’s.

👉 Beperkte spreiding en specifieke risico’s: Sommige dividend ETF’s kunnen een beperkte diversificatie hebben en specifieke marktrisico’s met zich meebrengen.

👉 Risico van opheffing van ETF’s: Als een ETF onvoldoende kapitaal aantrekt, kan deze worden opgeheven, wat extra kosten en mogelijke verliezen voor beleggers kan betekenen.

👉 Complexiteit en tegenpartijrisico: Synthetische ETF’s die derivaten gebruiken, kunnen complex zijn en brengen een tegenpartijrisico met zich mee.

👉 Valutarisico: Investeringen in ETF’s die handelen in andere valuta lopen bloot aan valutarisico.

Dividend ETF's en belastingoverwegingen

Bij het investeren in Dividend ETF’s zijn fiscale overwegingen, met inbegrip van dividendlekken, van belang:

Belasting op dividend

In Nederland bedraagt de dividendbelasting 15%, maar dit kan verschillen in andere landen. Dividendlekken ontstaan wanneer je niet in staat bent om het hogere buitenlandse belastingtarief terug te vorderen, wat resulteert in een lager rendement.

Dividendlekken bij internationale ETF’s

ETF’s die gevestigd zijn in landen zoals Ierland of Luxemburg kunnen leiden tot dividendlekken. Dit gebeurt wanneer ingehouden dividendbelasting niet kan worden verrekend of teruggevorderd bij de Nederlandse belastingdienst.

Minimaliseren van belastingimpact

Om te voorkomen dat er dubbele belastingheffing plaatsvindt, is het raadzaam om te kiezen voor Nederlandse ETF’s. In sommige gevallen geven Nederlandse ETF’s de belastingclaim door aan de belegger, waardoor dubbele belastingheffing wordt voorkomen.

Sommige brokers, zoals DeGiro, bieden de mogelijkheid om automatisch dividendbelasting te verrekenen, wat de kans op dividendlekkage verkleint.

Het is soms mogelijk om buitenlandse dividendbelasting terug te vorderen door formulieren in te vullen voor de desbetreffende buitenlandse belastingdienst.

Let op: Er kunnen eventuele belastingverdragen zijn tussen Nederland en het land van de aandelenmarkt; dit kan invloed hebben op het proces van terugvordering van dividendbelasting.

Dividend ETF's bij Nederlandse brokers: Dividend ETF DeGiro

Bij Nederlandse brokers zoals DeGiro zijn er diverse interessante mogelijkheden voor beleggers die interesse hebben in dividend ETF’s. Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire keuzes:

ETF Naam

Dividendrendement

Jaarlijkse Kosten

Beschrijving

SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ETF (ZPRG)

2,69%

0,45%

Bevat bedrijven die consistent hun dividend hebben verhoogd gedurende 25 jaar.

SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYW)

3,05%

0,30%

Bevat Europese ‘Dividend Aristocrats’.

Deka EURO iSTOXX ex Fin. ETF

3,19%

0,30%

Biedt bredere diversificatie.

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF

2,93%

0,29%

Wereldwijde diversificatie over meer dan 1.750 bedrijven.

iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF

4,81%

0.46%

Volgt de STOXX Global Select Dividend 100 Index.

iShares Dow Jones U.S. Select Dividend UCITS ETF (DE)

2,32%

0,31%

Goede keuze voor Amerikaanse aandelen.

VanEck Vectors Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF

4.91%

0.38%

Gevestigd in Nederland, beperkt dividendlekkage.

DeGiro heeft een selectie van ETF’s met lage of geen transactiekosten die zeer geschikt zijn voor beleggers die geïnteresseerd zijn in ETF dividend. Het is echter belangrijk om rekening te houden met dividendlekkage, aangezien dit invloed kan hebben op het rendement.

1. DeGiro - Beste aandelen app

2,5 miljoen beleggers zijn je al voor gegaan in de afgelopen tien jaar. Deze aandelen app heeft een groot aantal awards gewonnen en is dan ook niet voor niets een van de marktleiders in Nederland. Je kunt wereldwijd aandelen kopen en verkopen van 50 beurzen in 30 landen. En dat tegen zeer lage handelstarieven.

2. eToro - Beste app om te beleggen

Je vindt er meer dan 3000 verschillende assets waaronder aandelen en crypto. Je hebt dus meer dan genoeg keuze. Je kunt hierin handelen via de gebruiksvriendelijke app. Ook als je nog niet eerder hebt gehandeld in aandelen zul je de app begrijpen. Het is dan ook een van de beste beleggingsapps voor beginners.

3. BUX Zero - Beste trading app voor Nederland

Dit beleggingsfonds is gericht op een zo hoog mogelijk rendement door middel van een focus op bedrijven die in de VS gevestigd hebben. Het fonds heeft veel interesse bij Shopify, maar ook Apple, Netflix en Moderna zijn grote aandelen waar ze veel interesse in hebben.

Internationale versus lokale dividend ETF's

Bij het vergelijken van internationale en lokale ETF’s die dividend uitkeren, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals de spreiding over geografische gebieden en sectoren.

Aspect

Internationale Dividend ETF’s

Lokale Dividend ETF’s

Geografische spreiding

Bieden bredere spreiding; bevatten aandelen uit verschillende landen.

Richten zich meer op specifieke markten; hogere concentratie van aandelen uit bepaalde regio’s.

Voorbeeld ETF’s

 • SPDR S&P International Dividend ETF (DWX)
 • Invesco International Dividend Achievers™ ETF (PID)
 • iShares MSCI Nederland ETF (EWN)
 • VanEck Vectors Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF
 • SPDR AEX Index ETF (SPY1)

Sector diversificatie

Diversificatie in verschillende sectoren, zoals nutsbedrijven en financiële diensten.

Mogelijk minder diversificatie; hogere concentratie in bepaalde sectoren.

Risico

Vermindert het risico van beleggen in slechts één markt.

Hoger risico als de specifieke markt of sector het minder goed doet.

Geschikt voor

Beleggers die willen diversifiëren over meerdere markten.

Beleggers die zich willen concentreren op specifieke regionale markten.

Overige factoren

Kostenratio van de ETF, dividendrendement.

Kostenratio van de ETF, dividendrendement.

Algemene aanbeveling

Geschikt afhankelijk van individuele beleggingsdoelen en risicotolerantie. Grondige analyse van opties aanbevolen.

Geschikt afhankelijk van individuele beleggingsdoelen en risicotolerantie. Grondige analyse van opties aanbevolen.

Toekomstperspectieven en trends in dividend ETF’s

De vooruitzichten en trends in dividend ETF’s voor 2024 en daarna worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de economische ontwikkelingen wereldwijd. Er zijn een paar belangrijke punten om te overwegen:

 1. Diversificatie en opbrengst: Een bekend voorbeeld van een dividend ETF is de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (VHYL), die gemiddeld een dividendrendement van ongeveer 2,84% biedt en lage kosten heeft met een expense ratio van 0,29%. Deze ETF biedt een brede spreiding met investeringen in 1775 bedrijven. Het is echter belangrijk om rekening te houden met het verlies aan dividendinkomsten van ongeveer 0,40% per jaar, wat het werkelijke rendement verlaagt.
 2. Risico’s en opkomende markten: ETF’s zoals de iShares Emerging Markets Dividend richten zich op opkomende economieën en kunnen gepaard gaan met hogere risico’s. Deze ETF’s bieden echter ook mogelijkheden voor hogere rendementen, gezien het gemiddelde dividendrendement van ongeveer 5,7%.
 3. Focus op duurzaamheid: Er is een groeiende interesse in ETF’s die zich richten op Environmental, Social and Governance (ESG) criteria, zoals de iShares MSCI USA Quality Dividend ESG ETF (QDVD). Deze ETF’s sluiten bepaalde industrieën uit en leggen de nadruk op bedrijven die een positieve impact hebben op het milieu en de samenleving.
 4. Geografische spreiding: Sommige ETF’s, zoals QDVD, hebben een beperkte geografische spreiding en richten zich voornamelijk op Amerikaanse bedrijven. Dit kan echter leiden tot een gebrek aan diversiteit, hoewel veel van deze bedrijven ook internationaal actief zijn.
 5. Toekomstige ontwikkelingen: De trends die zich vanaf 2024 en daarna zullen voordoen, zullen naar verwachting worden beïnvloed door wereldwijde economische factoren, zoals rentetarieven, inflatie en geopolitieke ontwikkelingen. Deze factoren kunnen zowel de rendementen als de risico’s van dividend-ETF’s beïnvloeden.

Samengevat is het bij het overwegen van investeringen in dividend ETF’s voor 2024 en daarna belangrijk om rekening te houden met diversificatie, de focus van de ETF (waaronder ESG-criteria) en de mondiale economische context.

Conclusie dividend ETF

Na een interessante verkenning van de beste dividend ETF’s voor 2024, wordt het duidelijk dat deze fondsen een belangrijk onderdeel vormen van elke verstandige beleggingsstrategie

Van veelzijdige opties die aantrekkelijke rendementen bieden tot innovatieve fondsen die zich richten op opkomende markten en duurzaamheid, is de keuze groter dan ooit tevoren. Bij het navigeren door deze veelbelovende, maar soms complexe wereld is het essentieel om je te blijven richten op jouw unieke beleggingsdoelen en risicoprofiel

De toekomst van het investeren in dividend ETF’s ziet er rooskleurig uit en met de juiste beslissingen kun je hiervan profiteren. Dus, pak je financiële kompas en stuur richting een winstgevende toekomst met dividend ETF’s!

1. DeGiro - Beste aandelen app

2,5 miljoen beleggers zijn je al voor gegaan in de afgelopen tien jaar. Deze aandelen app heeft een groot aantal awards gewonnen en is dan ook niet voor niets een van de marktleiders in Nederland. Je kunt wereldwijd aandelen kopen en verkopen van 50 beurzen in 30 landen. En dat tegen zeer lage handelstarieven.

2. eToro - Beste app om te beleggen

Je vindt er meer dan 3000 verschillende assets waaronder aandelen en crypto. Je hebt dus meer dan genoeg keuze. Je kunt hierin handelen via de gebruiksvriendelijke app. Ook als je nog niet eerder hebt gehandeld in aandelen zul je de app begrijpen. Het is dan ook een van de beste beleggingsapps voor beginners.

3. BUX Zero - Beste trading app voor Nederland

Dit beleggingsfonds is gericht op een zo hoog mogelijk rendement door middel van een focus op bedrijven die in de VS gevestigd hebben. Het fonds heeft veel interesse bij Shopify, maar ook Apple, Netflix en Moderna zijn grote aandelen waar ze veel interesse in hebben.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!