Trackers beleggen

Beleggen in trackers wordt steeds populairder bij beleggen. Een ander woord hiervoor is index beleggen, een beleggingsstrategie waarbij je een index op de voet volgt. Met een tracker kun je een index met soms wel honderden verschillende aandelen volgen van een wereldwijde index, of een index gebaseerd op bijvoorbeeld een sector. 

Een tracker is goedkoper dan de meeste andere beleggingsproducten.

Een ander woord voor tracker is een ETF (Exchange Traded Fund) en is een manier van beleggen welke in hoog tempo steeds populairder worden in de wereld van beleggen. Een tracker is een beursgenoteerde fonds welke is ontstaan om een index te volgen. Een voorbeeld hiervan is het beleggen in AEX trackers, ETF’s welke de AEX koers volgen. In dit artikel zullen we blijven verwijzen naar een tracker.

Wat is een tracker?

Een tracker kan een samenstelling zijn van diverse instrumenten, of simpelweg een index van een koers. In plaats van te investeren in een losse aandeel, kun je via diverse ETF’s investeren in soms honderden bedrijven en obligaties tegelijkertijd. Dit spreid het risico van een verlies aanzienlijk en maakt het veiliger om te beleggen.

Het kiezen in welke trackers te beleggen is heel erg persoonlijk. Je kan de algemene indices volgen zoals de AEX of DOW Jones index, of kiezen voor een index gebaseerd op een categorie. Denk hier aan duurzaamheid of sector.

Voordelen trackers beleggen

  • Trackers zijn makkelijk te begrijpen beleggingsproducten.
  • De kosten bij trackers zijn relatief laag omdat het een passieve manier van handelen is.
  • Er is een groot aanbod aan verschillende soorten trackers, dit helpt om de spreiding in jouw beleggingsportefeuille te verbeteren, en zorgt voor minder risico.
  • Sommige trackers keren een terugkerend dividend uit aan hun aandeelhouders.

Nadelen trackers beleggen

  • Een belegger kan de index niet verslaan. 
  • Trackers komen in verschillende structuren, het is belangrijk hierover op de hoogte te zijn.

Tracker fondsen

Wanneer je belegt in een tracker beleg je in een groepje aandelen die deel uitmaken van een index. Een index is een verzameling van ondernemingen die op de beurs zijn genoteerd en allemaal een bepaald kenmerk in overeen hebben. Dit kan op basis van een geographische notering zijn (HKSE, of AEX) of op basis van een sector. Denk hier bijvoorbeeld aan energie aandelen. 

Trackers worden aangeboden door index providers zoals Vanguard, Northern Trust en iShares. Omdat de meeste indices een hoog aantal aandelen bevatten zorgen deze index providers ervoor dat beleggers trackers kunnen kiezen die een brede spreiding van de portefeuille kunnen aanbrengen op een goedkopere manier. 

Kosten trackers

De kosten bij het beleggen in trackers is relatief lager dan andere beleggingsproducten, toch zijn er een aantal kosten aan verbonden.

Transactie kosten

Om een tracker te verhandelen op de beurs moet een de borker zorgen voor de verwerking, uitvoering en afhandeling van de order. Hier komen kosten bij, bijvoorbeeld bij de BinckBank is dit € 1 + 0,1% (min. € 6 – max. € 150) per transactie. 

De beheerskosten van de tracker

Dit is verschillend per broker, en per instrument. Bij de Binckbank is dit de eerste drie maanden gratis waarna het 0,015% per maand/ 0,18% per jaar is.

In welke trackers beleggen in 2021?

Wat zijn de beste trackers om in te beleggen in 2021?

Wanneer je besluit te beleggen in trackers, dan doe je dit met een lang termijn verwachting. Je kiest een index waarvan je gelooft dat deze zal stijgen in waarde, met bedrijven of een sector waar je in gelooft, zoals bijvoorbeeld fintech, technologie of energie.

Een tracker die welke bestaat uit aandelen die van ondernemingen zijn welke aan het groeien zijn is:

iShares NASDAQ 100 UCITS ETF (SXRV)

Dit is een tracker welke succesvolle bedrijven zoals Apple, Facebook en Amazon volgt. Maar liefst 100 van de grootste technologische bedrijven welke zijn genoteerd in de Nasdaq vind je terug in de tracker. Er wordt geen dividend uitgekeerd, dit wordt herbelegt, maar dit betekend dat de bedrijven voor lang termijn groei gaan.

Ben je opzoek naar een tracker in opkomende markten?

Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VFEM)

Met bedrijven zoals Alibaba en Tencent heeft de tracker een vrij grote  aanwezigheid van de Chinese markt, maar de tracker heeft ook aandelen uit Taiwan, Brazilië en Zuid Afrika. In totaal zitten er 1856 aandelen in deze tracker wat zorgt voor een hele brede spreiding.

Wanneer je opzoek gaat naar een tracker met bedrijven welk werken met duurzame energie dan is er steeds meer keus op de beurzen.

iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG)

Sinds 2020 beleggen steeds meer mensen in aandelen welke gericht zijn op duurzaamheid. Vooral sinds de corona pandemie zijn steeds meer beleggers zich gaan richten op duurzaamheid. Het is dan ook geen verrassing dat de iShares Global Clean tracker een groei heeft doorgemaakt, en ook tijdens 2021 door stijgt in waarde. Met 126 van de grootste wereldwijde ondernemingen die allemaal actief zijn in duurzame energie kun je in een keer beleggen in alle soorten bedrijven die met schone energie werken.

Een broker kiezen voor trackers

Welke broker je kiest voor het beleggen in trackers ligt voornamelijk aan de soort trackers die je wilt kopen, en de kosten die je bereid bent te betalen.

Brokers zoals BinckBank, DeGiro en eToro bieden allemaal een zeer breed scala aan trackers aan tegen minimale kosten.  

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!