Vanguard ETF

Als belegger heb je vast al vaker de naam Vanguard voorbij horen komen, en waarschijnlijk ken je deze als Vanguard ETF. Veel beleggers denken dan ook dat Vanguard een ETF is, niets is minder waar. 

Wat is Vanguard?

Vanguard is een heel erg bijzonder bedrijf, het is namelijk een vermogensbeheerder uit Amerika welke vermogens beheert van verzekeraars en pensioenbedrijven maar ook ETF’s aanbied. Het bijzondere aan Vanguard is dat het bedrijf in de handen van zijn aandeelhouders blijft, en dat Vanguard zonder winstoogmerk handelt. 

Alle ETF’s worden verkocht tegen de kostprijs, en alle winsten worden uitgekeerd aan de investeerders. 

Het handelen in ETF’s brengt vaak minder rendement dan bij andere belegging middelen, maar brengt minder risico’s met zich mee. Wij raden beleggers dan ook aan om voor een langer termijn een ETF aan te kopen, met als doel om deze in een jaar of langer het weer te verkopen.

Er wordt beweerd dat Vanguard ETF’s de beste zijn voor een belegger die wil beleggen, maar is dit waar? 

Laten we eerst bij het begin beginnen.

De geschiedenis van Vanguard

In 1976 werd de Vanguard opgericht door als de Amerikaan John Bogle. Vanguard was het eerste fonds wat streefde om de index te verslaan tegen lage kosten met als doel dit toegankelijk te maken voor de particuliere belegger. 

In 2001 introduceerde Vanguard zijn eerste ETF, en inmiddels in Vanguard uitgegroeid tot een vermogensbeheerder met zo’n 20 miljoen klanten wereldwijd en miljarden dollars in beheer. 

Waarom is Vanguard zo succesvol?

Verschil Vanguard t.o.v. andere instanties

Vanguard is eigendom van zijn klanten. Alle winsten worden uitbetaald aan de investeerders, iets wat uniek is in de wereld van beleggen. Om dit te kunnen bekostigen kun je bij Vanguard grotendeels alleen maar ETF’s van grote indexen vinden. Het volgen van grote indexen brengt minder kosten met zich mee, en dit zie je terug in de Vanguard ETF’s.

Het Vanguard effect

De eerste tien jaar werd de goedkope aanpak van Vanguard niet serieus genomen, totdat het werd opgepakt door andere instanties en de kosten wereldwijd naar beneden gingen. Hierdoor konden particulieren beleggers wereldwijd investeren in ETFs.

Door het levenswerk van John Bogle zijn de kosten om te beleggen in ETF’s wereldwijd verlaagd, dit wordt dan ook het Vanguard effect genoemd.

Sedert een paar jaar kun je bij Vanguard een handje specifieke ETF’s vinden welke een hogere kost met zich meebrengen. Zo hebben ze een ETF specifiek voor de energiesector of de gezondheidszorg, dit omdat de populariteit in duurzame aandelen groeit. [Internal link]

Vanguard ETF’s uitgelegd

Europese wetgeving voor US ETF’s

Sinds 1 januari 2018 is er een nieuwe wet in Nederland in kracht wat betekent dat de broker of bank verplicht is om de ETF te voorzien van Nederlandse documentatie. Dit betekend dat heel veel ETF’s ineens niet meer te krijgen waren. Gelukkig is dit nu wel anders, en komen er meer Amerikaanse ETF’s bij.

OP het moment van schrijven heeft Vanguard 76 ETF’s in beheer.

  • US obligaties ETF’s

Hoog kans rendement met een goed uitgebalanceerde portefeuille.

Investeer in honderden – soms duizenden – Amerikaanse obligaties in een enkele ETF.

  • Investment grade ETF’s

Dit zijn ETF’s met bedrijven welke een hoge kredietscore hebben en hierdoor een laag risico vormen voor jouw portefeuille.

  • US ETF’s High, Mid- en small cap
  • Internationale ETF’s

Met brede diversificatie om het risico te verminderen binnen een beleggingsportefeuille. Vooral wanneer deze bestaat uit bijna alleen maar VS aandelen en obligaties. 

  • Specifieke ETF’s

ETF’s met specifieke marktsegmenten met doorgaans een hoger risico

Zijn moeilijker te voorspellen in vergelijking met ETF’s welke de indices volgen.

Let op! Het beste is als specifieke ETF’s worden gebruikt als aanvulling op een goed uitgebalanceerde en gediversifieerde portefeuille.

Sectorale en gespecialiseerde beleggingsfondsen geven de belegger toegang tot een zeer klein deel van de totale markt, zoals gezondheidszorg, energie of telecommunicatie.

Hoewel veel van deze specifiek gerichte fondsen het potentieel hebben op een hoog dividend, moet je ook voorbereid zijn op grote schommelingen in de waarde van jouw beleggingen, inclusief mogelijk grote verliezen.

Vanguard ETF’s geeft de belegger een extra inkomen.

Het succes van Vanguard ETF’s ligt hem in het feit dat deze bestaat uit een mandje met de meest succesvolle aandelen en obligaties welke samen de risico’s verkleinen op verlies. Vooral wanneer je besluit om elke maand te blijven investeren in een ETF kun je op lang termijn een goed rendement verwachten. Bij Vanguard zijn de kosten grotendeels veel lager dan andere ETF’s. 

Beleggen bij Vanguard

Je hebt een effectenrekening nodig om te beleggen in ETF’s (exchange-traded funds), dit geld ook voor de Vanguard ETF’s. 

Dit kan via een online broker zoals DeGiro, of via de huisbank zoals ABN AMRO.

Het openen van een brokers account bij Vanguard is voor beleggers vanuit Nederland niet toegestaan, alleen beleggers met een adres in de VS kunnen een account openen. Dit is jammer, want dit betekend dat er transactiekosten en dergelijke in rekening kunnen worden gebracht van de online broker. Toch zijn de ETF’s van Vanguard nog steeds veel goedkoper.

Vanguard high dividend etf

Vanguard biedt ook een high dividend ETF aan; de Vanguard High Dividend Yield ETF . Dit is een op de beurs verhandelde aandelenklasse van de Vanguard High Dividend Yield Index Fund. In de ETF worden er 430 Amerikaanse aandelen gevolgd welke allemaal een hoge dividend hebben, en uit diverse sectoren komen. Succesvolle bedrijven als Microsoft en Exxon Mobil.

Alle aandelen die zijn opgenomen in de High Dividend Yield Index hebben in het verleden bovengemiddelde dividenden uitgekeerd. Het fonds houdt alle aandelen in de index op ongeveer dezelfde waarde als in de index.

Voorbeeld Vanguard all world ETF

Er is en zeer succesvolle vanguard all world ETF welke 99.5 % van alle Amerikaanse aandelen volgt (4000 stuks) in een ETF.

  • Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) via de NYSE

Deze index volgt de CRSP US Total Market Index 

Deze ETF’s hebben een veel lager risico dan de gangbare ETF’s of wanneer je een enkele aandeel van bijvoorbeeld Microsoft besluit te kopen.

Pros en cons van Vanguard ETF’s

Pros

  • Goedkoper dan andere ETFs
  • Uitgebreide keus
  • Winsten worden uitbetaald aan beleggers
  • Te vinden bij alle betrouwbare brokers

Cons

  • Minder keus ETF’s
  • Geen account direct bij Vanguard buiten VS

Wij zijn er uit! Vanguard is zeer geschikt voor de actieve en passieve belegger. Met zeer lage kosten, en goed gevulde ETF’s kun je met een laag risico instappen en een hoger rendement verwachten. 

Omdat Vanguard al langer bestaat kun je aan de hand van de prestaties uit het verleden ook zien dat Vanguard een zeer succesvol vermogensbedrijf is met een hoog vertrouwen.

Wij adviseren de belegger om ETF’s van Vanguard voor een langere tijd vast te zetten.

Je kunt al direct investeren in Vanguard ETF’s via alle betrouwbare brokers zoals bij eToro en DeGiro

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!