Waarin beleggen?

Wanneer je start met beleggen kan het een uitdagende taak lijken om de juiste instrumenten te kiezen. Beleg je in een los aandeel, of kies je een ETF? Wat zijn de voor en nadelen van elke keus, en waar moet je vooral rekening mee houden?

Om het risico van verlies te verkleinen is het belangrijk een spreiding te hebben in jouw beleggingsportefeuille. Spreiding kan gebeuren tussen regio’s en sectoren van de instrumenten, en ook de instrumenten zelf.

Bij aandelen.nl bespreken we de meest gebruikte soorten instrumenten op de beurzen die je kunt kopen via een online broker.

Losse Aandelen – Wat zijn aandelen precies?

Aandelen zijn stukjes van een bedrijf die een belegger kan kopen. Door deze te kopen wordt je mede eigenaar van het bedrijf. De opbrengsten van aandelen komen uit de verkoop van het aandeel, en bij sommige van het dividend wat uitbetaald wordt per vaste periode.

NaamExchangeLaatste slotkoersDatumVerschil vorige slotkoersVolumeOpenHoogsteLaagste
Apple Nasdaq$193,9917-07-2023+1,09%$50.520.159$191,90$194,32$191,81
AirbnbNasdaq$145,3617-07-2023+2,16%$5.755.755$142,29$147,40$142,29
Amazon.com Nasdaq$133,5617-07-20230,74%$48.450.198$134,56$135,62$133,21
NIO NYSE$10,5617-07-2023+2,52%$28.845.712$10,30$10,63$10,21
Tesla Nasdaq$290,3817-07-2023+1,31%$131.569.593$286,63$292,23$283,57

Hoe hoog is het risico?

Het risico ligt relatief hoog bij aandelen. De koers van een aandeel kan hevig fluctueren en is volledig onderhevig aan het resultaat van de onderneming. Je kunt het risico beperken door goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen binnen de onderneming, sector en regio van het desbetreffende aandeel. 

Wanneer je besluit aandelen te kopen voor een langer termijn heb je minder risico en zelfs een grotere kans op een hoger rendement dan bij andere instrumenten.

Hoe hoog zijn de kosten?

De kosten voor de aankoop van een aandeel verschillen per broker.

Voordelen

 • Makkelijk om in te stappen, het beleggen in aandelen is toegankelijk voor elke soort belegger
 • Bij langer termijn beleggen hoger kans op rendement

Nadelen

Handelen in ETF’s

In plaats van investeren in een losse aandeel, kun je via diverse ETF indexen investeren in soms honderden bedrijven en obligaties tegelijkertijd. Dit spreid het risico van een verlies aanzienlijk.

Een ETF is zeer geschikt om in te beleggen voor lang of kort termijn, een daytrader zal goed in staat zijn om snel ETF’s te kunnen kopen en verkopen, maar een beginnende belegger zal dit niet heel erg snel doen. 

Toch is een ETF erg geschikt wanneer je net start met beleggen, en je deze wat langer wilt vasthouden. Een algemene koers is makkelijk te volgen, en het risico is kleiner.

Voordelen

 • door de spreiding in diverse ondernemingen is het risico aanzienlijk minder

Nadelen

 • geen korte termijn rendement haalbaar

Handelen in Goud/ zilver

handelen in Goud en zilver is een van de oudste manieren van beleggen en een van de meest veilige instrumenten om in te beleggen, de waarde van beide blijft namelijk vrij stabiel in tijden van crisis. 

De waarde van geld daalt op lang termijn vanwege inflatie. De waarde van goud en zilver daalt daarentegen niet. Er zijn zelfs experts welke geloven dat de lang termijn rendementen op zilver hoger liggen dan goud.

Je belegt op de beurs in edelmetalen door middel van CFD’s en Opties voor kort termijn beleggen, en ETF’s voor lang termijn zoals de ETFS Physical Silver ETF. Ook kun je kiezen voor aandelen zoals bijvoorbeeld van First Majestic Silver Corp.

Voordelen

 • stabiele koersen
 • hoog kans op lang termijn rendement

Nadelen

 • Handel via CFD’s hoog risico

Beleggen in Crypto/Bitcoin

Een steeds populairdere manier van beleggen is via de crypto’s zoals Bitcoin. Bitcoin wordt niet geproduceerd of gereguleerd door een centrale bank. In plaats daarvan wordt het gemaakt via een computer gegenereerd proces dat bekend staat als mining. Behalve dat het een cryptocurrency is die niet aan een overheidsinstantie is verbonden, is bitcoin een peer-to-peer betalingssysteem omdat volledig digitaal is. 

Als zodanig biedt het een handige manier om zonder wisselkoerskosten grensoverschrijdende transacties uit te voeren.

Het is een sterk wisselende koers, en heeft een hoog risico. Vooral voor korte termijn beleggingen. 

Voordelen

 • Hoog rendement lang termijn
 • Lage kosten
 • Biedt extra diversiteit aan in portefeuille

Nadelen

 • Hoog risico

Wij raden elke belegger om altijd een diversiteit in de portfolio te houden, en te beleggen in de verschillende instrumenten. Dit houd het risico een stuk lager dan wanneer je bijvoorbeeld alleen maar in Bitcoin belegt.

Wanneer je het moeilijk vind om te kiezen kun je ook kiezen voor een beleggingsfonds en een expert het werk laten doen.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!