Zilverprijs verwachting in 2021

Zilver, net als goud, wordt al duizenden jaren gebruikt als een instrument om mee te handelen. De reden waarom zilver lager in waarde is dan goud, is dat deze sneller kan verkleuren en het aanbod van zilver is veel hoger.

Het grote verschil in prijs bepaling tussen de twee edelmetalen is dat in tijden van een economische crisis beleggers sneller richting de handel in goud gaan. De reden hiervoor is dat de prijs van goud stabiel blijft, en het een veilige manier is om jouw geld in te bewaren.

Wanneer de economie aantrekt, wordt er meer zilver geproduceerd en gebruikt, wat resulteert in een hogere prijs voor zilver.

Je kunt als belegger handelen in ondernemingen welke werken in de productie of handel van zilver, of de regelrechte eigendom van zilver. 

Waarvoor wordt zilver gebruikt?

Zilver wordt gebruikt voor de productie van sieraden en bestek, maar grotendeels wordt het gebruikt in industriële toepassingen. Zo worden veel elektronische apparaten, maar ook batterijen en zelfs mobiele telefoons gemaakt met het gebruik van zilver. Door de vele toepassingen en de goedkopere prijs dan bij goud is zilver zeer aantrekkelijk voor startende beleggers.

Beleggen in Zilver

Wanneer je besluit te beleggen in zilver moet je er rekening mee houden dat de prijs van zilver volatiel kan zijn, er is meer risico aan verbonden dan bij goud. Gedurende een beursdag kan de prijs gemakkelijk een paar % stijgen of dalen, vooral voor daytraders iets om rekening mee te houden. Korte termijn beleggers kunnen een rendement van 5 – 7 % verwachten.

Wanneer je meer rendement wilt behalen, zul je er langer in moeten zitten. Omdat er veel wordt gespeculeerd wordt en er geen plafon is aan de prijs, gaan stijgingen vaak veel harder dan bij de goudprijs.

Je kunt natuurlijk ook fysiek in zilver beleggen, maar daar komt een hogere kost bij, je moet namelijk BTW betalen over de zilverstaven. Munten daarentegen komen zonder BTW kost, maar toch gaat onze voorkeur uit naar een ETF.

Een voordeel van een zilver ETF is dat door de lage spread een belegger al snel kan profiteren van kleine stijgingen welke door heftige bewegingen van de zilverprijs snel voor leuke rendementen kunnen zorgen.

Zilver ETF’s

  • iShares Silver Trust
  • ETFS PHYSICAL SILVER

Zilverprijs in 2021

Goud en zilver zijn beide in waarde gestegen tijdens de corona pandemie. Beleggers zoeken een veilige manier om te beleggen, iets wat heel normaal is wanneer er onrust is op de beurs. Schommelingen in aandelen, en de angst voor inflatie dragen er allemaal voor dat meer beleggers hun heil zoeken in edelmetalen, vooral goud is dan veilig. 

Zilver is altijd een goedkopere optie geweest, vooral vanwege de lage rente kosten. Een andere belangrijke reden waarom meer beleggers kiezen voor zilver, is de verwachting van een herstellende economie, en daarmee de toename in productie van materialen met zilver.

In 2021 hebben veel beleggers en particulieren via de website Reddit de zilverprijs omhoog gedreven. In het begin van 2021 was de prijs van zilver op het hoogste punt in 8 jaar, namelijk 24 dollar per ons. Beleggers handelen massaal in aandelen, ETF’s, zilver opties en ook futures. Het gevolg hiervan was dat de Chicago Mercantile Exchange (CME), besloot om de margevereisten voor zilver contracten te verhogen. Dit had als direct gevolg dat de prijs van futures met 10 % daalde. 

Met de komst van de nieuwe amerikaanse president Joe Biden is er een toename in uitgavens voor het klimaat, zo ook voor zonne-energie. Dit leidt ertoe dat er meer zonnepanelen worden geproduceerd, welke gebruik maken van het edelmetaal. De prijs steeg hiermee naar 27 dollar per ons in februari 2021, en Bloomberg publiceerde een artikel waarin ze de waardestijging vermelde. De Bank of America volgde met een verwachting dat de prijs nog verder zal stijgen, en een hoge verwachting van uiteindelijk 41 euro per ons. 

In juni maakte de prijs een lichte daling mee nadat de US Federal Reserve bekend maakte dat de kosten op de beurzen, de interest rates, niet meer vanzelfsprekend laag kunnen zijn. Ze doen dit om inflatie tegen te gaan, en zijn van plan deze in 2023 te verhogen. 

Toch is de prijs van beide edelmetalen hoger dan ooit, vooral zilver maakt een opwaartse trend door de aantrekkende economie. 

Op het moment van schrijven is de prijs per ons 25.24 dollar, en de verwachting is dat deze zal stijgen met het aantrekken van de economie.

Zilverprijs verwachting lange termijn

De zilverprijs op lang termijn kunnen we beoordelen aan de hand van een paar factoren. 

Top beleggers zoals Michael Burry en Jeremy Grantham hebben al aangegeven dat ze een beurs crash verwachten, en ook Jeffrey Gundlach, Leon Cooperman, en Stanley Druckenmiller zien het somber in. Vele noemen de beurs een zeepbel, en beweren dat veel aandelen overgewaardeerd zijn en dat dit grote gevolgen zal hebben.

De bank of america heeft het koersdoel van de prijs van zilver bijgesteld en verlaagt met 3.9%. De bank prefereert ook zilver boven goud, vooral vanwege de verwachte toename in de productie van zonnepanelen en andere elektrische apparaten.

Beleggers krijgen een toenemende interesse in zilver, vooral vanwege het recente monetaire beleid van veel landen wat inflatie kan bevorderen.

Het zou kunnen zijn dat in de toekomst overheden ook geïnteresseerd zouden worden in zilver, om door een centrale bank zilver aan te houden als reserve. Op dit moment gebeurt dit nog nergens ter wereld, en experts zoals Jeff Clark en Mike Maloney denken dat zilver een goede optie zou zijn om de valuta van een land te beschermen. Zilver heeft namelijk dezelfde kwaliteiten als goud.

Goede redenen om zilver aan te houden als reserve in een Centrale bank:

  • Het heeft geen risico van concurrentie
  • Wordt internationaal erkend wordt als een waardevol edelmetaal. 
  • Zilver is erg liquide.
  • Goedkoper in vergelijking met goud.

Er is een verwachting dat de zilverprijs zal stijgen door een toenemende schaarste. Vooral met de toename van zonnepanelen vanaf 2025 zal de vraag naar zilver behoorlijk toenemen.

Goldsilver, een vooraanstaande broker voor edelmetalen, heeft een prijsverwachting gepresenteerd voor zilver in 2025. Jeff Clark heeft dit gebaseerd op meerdere factoren en laat hiermee zien dat de potentie voor lang termijn beleggingen in zilver erg hoog is. Hij speculeert hiermee op een prijs van 100 dollar per ounce in 2025, wat een hoog rendement kan brengen als je nu zou beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!