Beleggen in obligaties

Wat is beleggen in obligaties

Obligaties worden uitgegeven door bedrijven wanneer ze geld willen inzamelen. Door een obligatie te kopen, geef je de onderneming een lening, en ze komen overeen om je de nominale waarde van de lening op een specifieke datum terug te betalen of, om jou de kans te geven deze in te ruilen voor aandelen van het bedrijf. 

Ook krijg je rente periodieke rente (dividend) uitbetaald door het bedrijf. De frequentie hiervan verschilt per obligatie.

Voorbeeld obligaties

Wanneer je een aandeel koopt, besluit je een stukje van het bedrijf te kopen. Bij een obligatie

Belangrijke termen

Nominale waarde; het bedrag waarover een lening is gegeven. De koers van een obligatie wordt aangeduid in een percentage van de nominale waarde, dit betekend dat als een obligatie €250 nominaal 50% dan is de waarde €125

Couponrente

Dit is de rentevoet welke wordt uitbetaald door het bedrijf wat de obligaties uitgeeft. Een obligatie van 250 met een % van 10 betaald 25 euro per jaar uit.

Coupondatum

Obligaties met een rente uitkering hebben een vaste datum hiervoor, de coupondatum. Op deze datum wordt de verschuldigde rente bijgeschreven.

Coupure

Obligaties worden verkocht in coupure. Dit betekend dat je als belegger een minimaal vastgesteld bedrag kunt besteden om de obligatie aan te kopen. Vaak is dit 1000 euro.

Koersrendement obligatie

Je kunt ook koersrendement behalen uit jouw obligaties wanneer de koersmarkt omhoog gaat. De koerswaarde van een obligatie is gevoelig voor de rente risico (marktrente), de kredietwaardigheid van het bedrijf en de vraag en aanbod op de markt.

Soorten obligaties

  • Eeuwigdurende; deze hebben geen einddatum en ook geen zekerheid van terugbetaling

  • Obligaties met variabele rente; Floating rate note, heeft een variabele rentevoet
  • Ondergeschikte obligaties (hoog risico); in het geval dat het bedrijf failliet gaat worden de obligaties pas terug betaald wanneer alle andere obligaties zijn terug betaald.
  • Converteerbare obligaties; de mogelijkheid bestaat om de obligaties om te ruilen in aandelen van het bedrijf op de einddatum van de obligatie.

Waarde bepaling obligatie

Wanneer je obligaties in jouw portefeuille hebt, kun je deze ook verhandelen. Met een couponwaarde en rente kan de waarde toch schommelen. Dit komt omdat in tijden van success op de beurzen handelaren meer in andere instrumenten zijn geïnteresseerd, en bedrijven de rentes zullen veranderen om obligaties toch aantrekkelijk te maken. Ook kan de rentevoet een bijdrage geven aan een dalende of stijgende waarde.

Rekenvoorbeeld obligatie

Stel, je denkt erover om een obligatie aan te kopen welke elk jaar op 1 juli een couponrente uitkeert van 10% met een coupondatum van 1 juli 2022. Op dit moment heeft deze obligatie een beurskoers van 105%. Als belegger wil je een coupure van 1000 euro aankopen van deze obligatie. 

Wat betaalt u voor deze aankoop, hoeveel rente wordt er jaarlijks op uw rekening bijgeschreven en wat is dan uw rendement?

Je betaalt voor een coupure van 1000 euro: 

1000 euro nominale waarde x 105 % = 1050 euro

De couponrente wordt bepaald aan de hand van het nominale bedrag. Jaarlijks krijg je 10% x 1000 euro = 100 euro rente.

De aankoopkoers van het rendement draagt bij aan het couponrendement

Couponrendement: 100/1050 = 9,52%

Waarom beleggen in een obligatie

Met zo veel verschillende effecten op de beurzen, waarom zou je beleggen in obligaties? Beleggers welke opzoek zijn naar zekerheid in hun beleggingen en minder risico willen zullen sneller voor obligaties kiezen. Je weet namelijk vooraf wat het rendement en looptijd is. Als je dit vergelijkt met een spaarrekening zie je al gauw dat een obligatie meer rendement oplevert.

Ook kan de obligatie in waarde stijgen en heb je de mogelijkheid deze te verkopen voor het einde van de looptijd. Dit zorgt voor flexibiliteit binnen jouw portefeuille.

Er zijn minder risico’s in het beleggen van obligaties dan aandelen maar, het is niet zonder gevaar. De obligatie is ten slotte een lening van een belegger aan het bedrijf. Wanneer het bedrijf deze niet kan nakomen, kun je jouw investering kwijt raken.

  • Vast rendement: in tegenstelling tot aandelen moeten obligaties de hoofdsom op een bepaalde datum of vervaldatum terugbetalen. Dit maakt obligaties aantrekkelijk voor beleggers die niet het risico willen lopen kapitaal te verliezen en voor degenen die op een bepaald moment in de toekomst aan een verplichting moeten voldoen. Obligaties hebben als bijkomend voordeel dat ze rente bieden tegen een vaste rente die vaak hoger is dan de spaarrente op korte termijn.

  • Dividend, extra inkomsten voor de belegger door een dividend uitbetaling.
  • Kapitalisatie, sommige obligaties hebben een kapitalisatie, wat betekent dat het dividend wordt toegevoegd aan de hoofdsom. 
  • Portefeuille diversifiëren; bij het hebben van aandelen en obligaties zorg je voor een gezonde spreiding van het risico.

Risico’s beleggen in obligaties

Zoals altijd zijn er risico’s verbonden aan beleggen, zo ook bij de handel in obligaties. Ook al is het risico behoorlijk lager dan bij aandelen of CFD’s, er blijft een risico. 

Wanneer het bedrijf in de problemen komt en zijn verplichtingen niet meer kan nakomen zal de waarde dalen, en kun je het geïnvesteerde bedrag kwijt raken. Hierom is het raadzaam om onderzoek te doen naar het bedrijf, voordat je besluit een obligatie aan te kopen. Zo kun je namelijk bij elke obligatie een risicobeoordeling zien door een onafhankelijke kredietbeoordelaar.

Waar kan ik obligaties kopen?

De meeste online brokers zijn geschikt wanneer je wilt beleggen in obligaties. Per broker kan het aanbod of de bijbehorende kosten behoorlijk verschillen, hierom is het belangrijk je te verdiepen in het aanbod online. Door verschillende bronnen te raadplegen kun je de verschillende brokers met elkaar vergelijken en zo de beste keus maken.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!