Duurzame aandelen

Duurzaam beleggen betekent beleggen met het oog op milieu, mens en bestuur. Dit kan zijn bedrijven welke zich bezighouden met zonne-energie, of bedrijven welke waterschaarste tegen gaan. En zo zijn er honderden duurzame bedrijven waar jij in kunt beleggen.

Het blijkt in de praktijk dat de financiële resultaten van een duurzaam aandeel of fonds hetzelfde rendement kunnen opleveren als het beursgemiddelde, en er wordt verwacht dat dit alleen maar zal stijgen.

Er zijn meerder opties om duurzaam te beleggen, zo kun je via jouw bank of broker beleggen in duurzame fondsen. Dit is een mandje met verschillende duurzame aandelen van een specifieke categorie. 

Duurzaam beleggen is niet alleen maar een ethische beslissing, het kan jou als belegger een hoog rendement geven. De verwachting is dan ook dat duurzaam beleggen in de toekomst zelfs een hoger rendement kan opleveren dan de reguliere aandelen.

Bij aandelen.nl bespreken wij alle mogelijkheden van het beleggen in duurzame aandelen.

NaamExchangeLaatste slotkoersDatumVerschil vorige slotkoersVolumeOpenHoogsteLaagste
Ahold DelhaizeBRU27-02-2024
Heineken AEX€96,5817-07-20230,66%€348.700€97,22€97,48€96,50
Unilever NYSE27-02-2024
Wolters Kluwers AEX€113,2517-07-20230,13%€283.586€113,40€114,30€112,55

Ontwikkelingen duurzame beleggingen

Duurzaam beleggen ontstond in de zeventiende eeuw in Amerika. Het had toen niets te maken met milieu of dieren maar met maatschappij en betrof het uitsluiten van de verkoop van aandelen van bedrijven welke slaven in dienst hadden. Tweehonderd jaar later waren er een hoop Christelijke bedrijven welke niets te maken wilde hebben met bedrijven die gefinancierd werden door de verkoop van alcohol, tabak, pornografie of gokken. 

Vorige eeuw werd het eerste duurzame fonds gestart; het American Pax World Fund. Een fonds wat sociale en financiële eisen stelde aan eventuele aandelen.

Met de komst van Joe Biden als president van Amerika is er een hoop aan het veranderen in de duurzame economie. Verwacht wordt dat Amerika weer in het klimaatverdrag van Parijs zal stappen, en de president heeft zich al uitgesproken over plannen om de VS koolstofvrij te maken in de komende jaren. Met het nieuw klimaatbeleid zal de vraag naar duurzame bedrijven explosief groeien.

Meer landen grijpen in om de koolstof uitstoot te verminderen, en er is een groeiende trend om te investeren in bedrijven welke bijvoorbeeld de elektrische auto ontwikkelen, of wind en zonne-energie verschaffen.

Bedrijven welke actief zijn in energie oplossingen hebben een enorme koersstijging gezien in 2020, en dit gaat gestaag door. Met de verandering van het klimaat, en de drastische temperatuurstijging verwachten wetenschappers dat er binnen 100 jaar hele delen van de aarde niet meer bewoonbaar zullen zijn. Als we nu niet ingrijpen kunnen de gevolgen rampzalig zijn.

Bij het schrijven van dit artikel is Siberia boven de 35 graden, Canada zo heet dat er meer dan 180 bosbranden zijn en Lapland noteert de heetste dag sinds 1914, 33.6 graden celsius. Het moge duidelijk zijn dat we niet de goede kant op gaan.

Er wordt hard gewerkt door bedrijven en overheden om dit tegen te gaan, en dit brengt voor de bewuste belegger interessante beleggingsopties. Zo kun je een hoog rendement behalen, en bijdragen aan een betere wereld.

In Nederland is duurzaamheid voornamelijk begonnen met hoe bedrijven hun klanten assisteerde, wat duurzame ontwikkeling is. Later is dit uitgegroeid naar fondsen met duurzame aandelen in alle mogelijke vormen.

Investeren in duurzame aandelen

Beleggers kunnen kiezen met investeren in duurzame fondsen, of specifieke aandelen. Bij het kiezen voor groene beleggingen krijg je een fiscaal voordeel, wanneer dit een Nederlands groen fonds is. Voor een overzicht naar de groene beleggingen met een belastingvoordeel verwijzen we jou naar de Belastingdienst.

Wanneer een belegger erover denkt om duurzaam te gaan beleggen is het belangrijk om eerst te besluiten wat duurzaamheid precies betekent voor hem/ haar. Is dat energie? Of zijn arbeidsrechten belangrijk voor jou? Aan de hand hiervan kun je de juiste duurzame aandelen kiezen.

Vervolgens kies je tussen fondsen ETF’s of aandelen, allen met voor- en nadelen. Wil je heel veel tijd spenderen aan jouw beleggingen? Of wil je dat een ander de investeringen voor jou doet en bijhoud? Wil je beleggen voor een langer termijn, of ben je en day trader?

Er zijn een hoop verschillende redenen voor beleggers om duurzaam te beleggen, hieronder bespreken we de meest belangrijke. 

  • Duurzame uitdagingen: klimaatverandering met drastische temperatuurstijgingen of bedrijven welke hun persoonsgegevens “verliezen”. Dit zijn uitdagingen waar wij allemaal mee te maken krijgen. Als belegger kan je dit opnemen in jouw beleggingsstrategie, en zo bijdragen aan een betere wereld.
  • Nieuwe generatie beleggers: in de nieuwe generatie beleggers zoals de millennials en generatie Z,  zoekt 7 op de 10 informatie hoe meer duurzaam te leven, waarbij de helft ook daadwerkelijk duurzame keuzes maakt. Deze beleggers letten op de ESG factoren (Environmental, Social & Governance) en zullen hun beleggingen hier meer op afstemmen.
  • Toegang tot informatie en analyses: tegenwoordig maken bedrijven steeds meer bekend over hun duurzame aanpak en hoe ze de ESG factoren invullen.

Wanneer we het over duurzaam beleggen hebben is de meest populaire manier van beleggen via fondsen. Een fonds wordt beheert door een broker of bank, en geeft dan een breed scala aan keuze in duurzame opties.

Wanneer je besluit om te investeren in duurzame aandelen is het raadzaam om onderzoek te doen, om zeker te weten dat je de juiste fonds/ aandeel vindt welke ook echt duurzaam is. Elk bedrijf wat beursgenoteerd is heeft een duurzaamheidsstrategie, maar er is geen controlerend orgaan actief. Een goed startpunt om de juiste informatie te vinden over de duurzaamheidsstrategie van een beursgenoteerd bedrijf is onafhankelijke websites zoals de Morningstar.

Voorbeelden duurzame aandelen 

Je kunt via de grote beurzen investeren in duurzame aandelen. Houd er rekening mee dat hier altijd meer risico aan verbonden is dan een beleggingsfonds of ETF.

  • NextEra Energy (NEE) via de NYSE; een Amerikaans nutsbedrijf met een waarde van 153 miljard dollar. Het bedrijf voorziet klanten van zonne- en windenergie.

Voorbeelden ETF’s of aandelen te kiezen uit deze indices:

Op de Euronext: Ethibel Sustainability Index (ESI)

Op de Dow Jones: Dow Jones Sustainability Group Index (DJSGI)

Waar kun je beleggen in duurzame aandelen?

Je kunt kiezen voor beleggingsfondsen of ETF’s via een broker of jouw huis bank.

Bij DeGiro bijvoorbeeld, waar duurzame aandelen een ESG (environmental, social and governance) score krijgen.

Of via de Binckbank en investeert via de Fundcoach. Door maandelijks een vast bedrag te beleggen betaal je geen transactiekosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!