Kosten beleggen vergelijken [Goedkoopste brokers]

In de competitieve wereld van online beleggen speelt het effectieve beheer van beleggingskosten een belangrijke rol bij het behalen van succesvolle rendementen

Deze gids behandelt de essentiële aspecten van kostenbeheer en biedt inzichten in het navigeren door de complexiteit van verschillende kostenstructuren bij brokers. Met de nadruk op efficiëntie en strategie, dient dit artikel als je hulpmiddel om op een slimmere manier te beleggen en je financiële doelen te optimaliseren!

Wat zijn beleggingskosten?

Het is belangrijk om rekening te houden met beleggingskosten, omdat deze aanzienlijke invloed hebben op het rendement van je beleggingen. De kosten kunnen verschillen afhankelijk van het type belegging en de beleggingsmethode, dus het is essentieel om ze goed te begrijpen.

Verschillende soorten kosten: Kosten beleggen vergelijken

Soort kosten

Beschrijving

Kosten voor transacties

Kosten bij het kopen en verkopen van effecten, berekend per transactie of als percentage van het transactiebedrag, verschillend per broker.

Kosten in verband met de rekening

Kosten voor het openen en onderhouden van een beleggingsrekening, in rekening gebracht door sommige makelaars.

Beheerkosten

Kosten voor het beheren van de beleggingsportfolio, meestal als een maandelijkse vergoeding of een percentage van het totale belegde vermogen.

Kosten voor educatie

Kosten voor onderzoek, advies of educatie over beleggen.

Directe en indirecte kosten

Directe kosten omvatten:

 • Managementvergoeding
 • Prestatievergoeding
 • Transactiekosten

Indirecte kosten omvatten:

 • Servicekosten
 • Stortingskosten
 • Afsluitkosten

Effect op rendementen

De kosten die in rekening worden gebracht voor beleggingen hebben een directe invloed op de uiteindelijke opbrengsten van de investering

 • Hogere kosten hebben een aanzienlijke invloed op het verminderen van de opbrengst.
 • Het is essentieel om een broker te kiezen met lage tarieven.
 • Beperk het aantal transacties om de kosten te minimaliseren.
 • Maak bewust de keuze voor kostenefficiënte beleggingsproducten.

Hoe vergelijk je brokers op kosten?

Stap/FactorBeschrijving
 • Identificatie van kostenposten
Let op verschillende kosten, zoals kosten per transactie, jaarlijkse kosten en eventuele extra kosten.
 • Vergelijking van het aanbod
Beoordeel welke soorten beleggingsproducten beschikbaar zijn en op welke exchanges de broker actief is.
 • Gebruik van vergelijkingswebsites
Maak gebruik van online platforms die de kosten en voorwaarden van verschillende brokers vergelijken. Deze websites bieden meestal een samenvatting van de beleggingskosten voor specifieke bedragen.
 • Mogelijkheden en leren
Denk ook aan aanvullende functies, zoals leerzame tools of demoaccounts.
 • Klantenservice en betrouwbaarheid
Controleer of er klantenservice beschikbaar is in het Nederlands en onderzoek de reputatie en betrouwbaarheid van de broker.
 • Persoonlijke voorkeur
Overweeg wat voor jou belangrijk is bij het kiezen van een broker, zoals de kosten, het handelsplatform, de beschikbare producten of markten en gebruiksgemak.

 

1. DeGiro - Beste aandelen app

2,5 miljoen beleggers zijn je al voor gegaan in de afgelopen tien jaar. Deze aandelen app heeft een groot aantal awards gewonnen en is dan ook niet voor niets een van de marktleiders in Nederland. Je kunt wereldwijd aandelen kopen en verkopen van 50 beurzen in 30 landen. En dat tegen zeer lage handelstarieven.

2. eToro - Beste app om te beleggen

Je vindt er meer dan 3000 verschillende assets waaronder aandelen en crypto. Je hebt dus meer dan genoeg keuze. Je kunt hierin handelen via de gebruiksvriendelijke app. Ook als je nog niet eerder hebt gehandeld in aandelen zul je de app begrijpen. Het is dan ook een van de beste beleggingsapps voor beginners.

3. BUX Zero - Beste trading app voor Nederland

Dit beleggingsfonds is gericht op een zo hoog mogelijk rendement door middel van een focus op bedrijven die in de VS gevestigd hebben. Het fonds heeft veel interesse bij Shopify, maar ook Apple, Netflix en Moderna zijn grote aandelen waar ze veel interesse in hebben.

5 goedkoopste brokers voor online beleggen

Bij het selecteren van de meest voordelige online brokers voor beleggen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan diverse kostenaspecten. Hieronder vind je een samenvatting van enkele bekende brokers, hun eigenschappen en de kostenstructuren die zij hanteren.

 1. Easybroker: Een nieuwkomer in Nederland die bekend staat om zijn lage kosten en divers aanbod, wat het aantrekkelijk maakt voor een breed scala aan beleggers.
 2. Brand New Day: Gespecialiseerd in indexbeleggen en biedt zowel pensioenrekeningen als standaard beleggingsrekeningen, wat het aantrekkelijk maakt voor zowel pensioendoelen als algemene beleggingsdoelen.
 3. MEXEM: Werkt samen met Interactive Brokers, biedt lage kosten en een geavanceerd platform, waardoor het geschikt is voor ervaren beleggers.
 4. Trading 212: Richt zich op automatische investeringen in aandelen en ETF’s en verschuift van CFD’s naar bredere investeringsmogelijkheden.
 5. Peaks: Een innovatieve beleggingsapp die wisselgeld gebruikt om te investeren in duurzame indexfondsen, ideaal voor beleggers met oog voor het milieu.
 

Bij het selecteren van een broker is het belangrijk om niet alleen naar kosten te kijken, maar ook naar andere aspecten zoals veiligheid, betrouwbaarheid, minimale storting, beleggingsproducten, het handelsplatform en klantenservice

Deze factoren hebben invloed op je beleggingservaring en rendement. Het vergelijken van kosten geeft je een algemeen beeld, maar let op: tarieven kunnen variëren, dus raadpleeg altijd de website van de broker voor specifieke details.

Online beleggen voor beginners

Bij het starten met online beleggen als beginner zijn er enkele fundamentele principes en stappen die je kunt volgen:

 1. Stel je beleggingsdoelen en risicotolerantie vast: Voordat je begint, is het essentieel om te weten wat je wilt bereiken met beleggen en hoeveel risico je comfortabel vindt.
 2. Kies de juiste vormen van belegging: Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals aandelen, obligaties, vastgoed, beleggingsfondsen en ETF’s. Elk heeft zijn eigen risiconiveau en potentiële rendement.
 3. Selecteer een geschikte online broker: Kies een broker die past bij jouw behoeften en voorkeuren. Let op aspecten zoals gebruiksvriendelijkheid, kosten, beschikbare beleggingsproducten en leerzame middelen.
 4. Spreid je portfolio: Verdeel je investeringen over verschillende soorten beleggingen om risico’s te verminderen.
 5. Wees geduldig en disciplinair: Beleggen is een activiteit op lange termijn. Vermijd impulsieve beslissingen en blijf trouw aan je beleggingsstrategie.
 6. Houd rekening met belastingen en kosten: Kosten kunnen invloed hebben op je rendement. Het is ook belangrijk om te begrijpen hoe beleggingen fiscaal worden behandeld.

Hoe kies je de juiste broker?

 • Doel van investeren: Afhankelijk van je doel (zoals het opbouwen van een pensioen of het laten groeien van je vermogen) kun je kiezen uit verschillende soorten accounts.
 • Zelf investeren of uitbesteden: Beslis of je zelf wilt investeren of dat je liever wilt dat een vermogensbeheerder dit voor jou doet.
 • Soort beleggingen: Sommige brokers bieden een breder aanbod aan beleggingsproducten dan anderen.
 • Kostenstructuur: Vergelijk de kosten van verschillende brokers, inclusief servicekosten en transactiekosten.

Tips om kosten te minimaliseren bij online beleggen

Om de kosten te verminderen bij het online handelen, zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen:

✔️ Risicobeheer: Minimaliseer verliezen door te investeren op lange termijn en te diversifiëren.

✔️ Keuze van broker: Kies brokers met lage of geen transactiekosten.

✔️ Beperking van transacties: Beperk het aantal transacties om de kosten te verlagen.

✔️ Notering op beurzen: Onderzoek de verschillen in kosten tussen verschillende beurzen.

✔️ Bewuste keuze van producten met lage kosten: Kies voor beleggingsproducten met lagere kosten.

✔️ Persoonlijke aanpak: Selecteer brokers en producten die passen bij jouw beleggingsstijl.

✔️ Valutakosten: Geef de voorkeur aan beleggen in je eigen valuta.

✔️ Extra kosten: Vergelijk bewaarloon en servicekosten van verschillende brokers.

✔️ Inactiviteitskosten: Wees bewust van de kosten bij inactiviteit, vooral bij langdurig beleggen.

✔️ Fondskosten: Overweeg lagere kosten van passieve fondsen zoals indexfondsen.

Conclusie kosten beleggen vergelijken

Het is van groot belang om nauwkeurig de kosten van beleggingen te vergelijken bij het online beleggen. Het maken van de juiste keuze wat betreft een broker en het rekening houden met verschillende kosten, zoals transactiekosten en servicekosten, is essentieel. 

Om risico’s te beperken en rendement te maximaliseren, kunnen diversificatie, een langetermijnvisie en aandacht voor valutakosten behulpzaam zijn. 

Door rekening te houden met deze factoren kunnen beleggers hun winsten optimaliseren en weloverwogen beleggingsbeslissingen nemen.

Lees ook ons artikel: Beste trading platform

1. DeGiro - Beste aandelen app

2,5 miljoen beleggers zijn je al voor gegaan in de afgelopen tien jaar. Deze aandelen app heeft een groot aantal awards gewonnen en is dan ook niet voor niets een van de marktleiders in Nederland. Je kunt wereldwijd aandelen kopen en verkopen van 50 beurzen in 30 landen. En dat tegen zeer lage handelstarieven.

2. eToro - Beste app om te beleggen

Je vindt er meer dan 3000 verschillende assets waaronder aandelen en crypto. Je hebt dus meer dan genoeg keuze. Je kunt hierin handelen via de gebruiksvriendelijke app. Ook als je nog niet eerder hebt gehandeld in aandelen zul je de app begrijpen. Het is dan ook een van de beste beleggingsapps voor beginners.

3. BUX Zero - Beste trading app voor Nederland

Dit beleggingsfonds is gericht op een zo hoog mogelijk rendement door middel van een focus op bedrijven die in de VS gevestigd hebben. Het fonds heeft veel interesse bij Shopify, maar ook Apple, Netflix en Moderna zijn grote aandelen waar ze veel interesse in hebben.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!