Beleggingsrekening openen

Wanneer je start met beleggen zul je als eerste een beleggingsrekening, oftewel een aandelen rekening openen. 

Wat is een beleggingsrekening

Een beleggingsrekening is een rekening die je opent bij een online broker om aandelen en andere beleggingsinstrumenten te kopen. Er zijn vele verschillende soorten rekeningen en brokers, elk met zijn eigen voor, en nadelen. Welke voor jou geschikt is ligt heel erg aan het type belegger dat je bent. 

Je kunt ervoor kiezen om een rekening te hebben waarbij je zelf alle aandelen aan- en verkoopt, zoals bijvoorbeeld via eToro, of je kiest een rekening waar het werk voor je wordt gedaan, zoals bijvoorbeeld bij de BinckBank

Een beleggingsrekening wordt ook wel een effectenrekening genoemd.

Een beleggingsrekening is het type rekening dat wordt gebruikt om effecten zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen te kopen en verkopen. Je kunt geld van en naar een beleggingsrekening overboeken, net zoals bij een bankrekening, maar in tegenstelling tot banken geven beleggingsrekeningen je toegang tot de aandelenmarkt en andere beurzen.

Je ziet ook beleggingsrekeningen die belastbare rekeningen worden genoemd, omdat beleggingsinkomsten binnen een effectenrekening worden belast met vermogenswinst. Dit wordt vergeleken met pensioenrekeningen die andere belasting- en opnameregels hebben en mogelijk beter zijn voor pensioensparen en beleggen.

Hoe open je een beleggingsrekening?

Er zijn een hele hoop verschillende online brokers waar je een aandelen rekening kunt openen. Sommige bieden een complete service aan waarbij de broker alle beleggingen en onderhoud voor de belegger doet, en er zijn speciale rekeningen waar je lang termijn kunt beleggen om bijvoorbeeld te sparen voor een pensioen aanvulling. Dit noemen ze vermogensbeheer.

Er zijn ook brokers met hele lage kosten, waar je zelf al het werk doet. Een beleggingsrekening is voor de belegger die zelf zijn eigen strategie wil volgen.

Bij de meeste brokers open je een beleggingsrekening binnen een paar minuten zonder heel veel geld te hoeven storten. Er zijn zelfs brokers waar je geen storting hoeft te plaatsten om een aandelen rekening te openen. Toch zult je wel een storting moeten maken als je besluit om aandelen te kopen. 

Je blijft eigenaar van het geld en beleggingen in jouw beleggingsrekening, de broker speelt hier alleen maar een middelman tussen de belegger en de investeringen. 

Kosten van een beleggingsrekening

Handelen op de beurs is niet gratis, er zijn kosten aan verbonden. Deze kunnen per broker verschillen en er kunnen ook indirecte kosten bij komen. Welke kosten komen bij het handelen op een beleggingsrekening?

  • Transactiekosten

Dit is erg verschillend per broker, per effect en wordt vaak bepaald door de frequentie waarin je handelt. Ook zijn er verschillende kosten per Beurs. Handelen op de AEX brengt vaak minder kosten met zich mee dan bijvoorbeeld handelen op de NASDAQ.

  • Service Fee

Dit zijn kosten voor het aanhouden van de beleggersrekening, en verschillen per broker. Het is goed om hiernaar te kijken, want soms bieden brokers zichzelf aan met hele lage transactiekosten en geen commissie kosten, maar wel een hoge service fee.

  • Valuta kosten

Dit is wanneer je belegt op buitenlandse beurzen, in andere valuta. Dit kan per broker ook behoorlijk verschillen en is niet altijd even transparant.

  • Fonds Kosten

Wanneer je besluit te beleggen in een fonds of ETF, waarbij het werk voor je wordt gedaan door de broker komen hier kosten bij. 

Bij sommige brokers betaal je ook voor andere zaken, zoals de extra’s van een diepgaande handelsplatform, of realtime koersen en andere beleggingsinstrumenten.

Zakelijke beleggingsrekening openen

Wanneer je een ondernemer of ZZP-er bent en je houd wat geld over dat je niet direct nodig hebt, dan kun je kiezen voor een zakelijke beleggingsrekening. Dit kan vanwege de belastingvoordelen erg interessant zijn, want het wordt anders belast als prive vermogen. Bij zakelijk beleggen wordt het rendement van jouw beleggingen gezien als bedrijfswinst, en daar betaal je belastingen over. Maar ook kun je belasting terug vragen over eventuele verliezen. 

Niet alle brokers bieden een zakelijke beleggingsrekening aan, wanneer je besluit zakelijk te beleggen is het belangrijk hier goed naar te kijken. 

Een beleggingsrekening kiezen

Voordat je een beleggingsrekening opent is het verstandig een beleggingsstrategie te hebben. Dit om duidelijk in kaart te hebben wat de lang termijn verwachting is en waarvoor je rendement hoopt te krijgen. Misschien wil je sparen voor je kinderen, of hoop je genoeg rendement in een bepaalde tijd te krijgen voor een wereldreis. 

Je hoeft ook niet maar een doel te hebben. Je kunt namelijk meer dan een beleggingsrekeningen openen, voor elk doel eentje. Bij sommige brokers kun je met een beleggingsrekening meerdere doelen nastreven.

Kiezen van de juiste broker voor een beleggingsrekening

Neem de tijd om de verschillende brokers te vergelijken. Er zijn er ondertussen zoveel online, met allemaal hun eigen werkwijze. Het loont om eerst de verschillende brokers tegen elkaar af te stemmen.

Wat belangrijk is om naar te kijken bij het kiezen van een broker:

  • De kosten

Hier kunnen grote verschillen per broker zijn. En het is ook niet verstandig om een keuze te maken alleen maar gebaseerd op de kosten. Een broker kan hele lage kosten aanbieden, maar vervolgens bijna geen tools op het platform. 

  • Handelsmogelijkheden

Niet elke broker biedt elk product aan. Wanneer je bijvoorbeeld wilt handelen in CFD’s of crypto kan dit niet bij elke broker.

  • Voorwaarden

Dit is erg belangrijk bij het kiezen van een broker. Staat deze onder toezicht van het AFM? Is er een bankgarantie? Zorg dat je alleen maar een betrouwbare broker kiest.

  • Tools platform

Denk hierbij aan grafieken voor technische en fundamentele analyses, maar ook educatieve secties waarbij je alles kunt leren wat beleggen inhoud.

  • Mobiele app

Zelf adviseren wij altijd om een broker te kiezen met een goede mobiele app. Vooral wanneer je zelf belegt is het belangrijk om op de hoogte te blijven wat er in jouw portefeuille gebeurd.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!