Winst per aandeel

Wanneer je aandelen wilt aankopen welke een dividend uitkeren, wil je natuurlijk zeker weten dat dit ook rendabel is. Een belangrijk onderdeel om onderzoek naar te doen is dan ook het winst per aandeel berekenen (WPA). Op de beurzen zul je dit tegen komen als Earnings per Share (EPS), en het geeft aan hoeveel rendement een bedrijf heeft gemaakt per periode. Het is een belangrijk cijfer voor de resultaten van een onderneming.

Vaak betalen aandelen per jaar, per kwartaal en soms zelfs per maand dividend uit. Ook ETF’s en fondsen betalen dividend uit, het is daarom verstandig te begrijpen wat WPA betekent.

Winst berekenen aandelen

Wanneer je een beleggingsstrategie hebt om op lang termijn rendement te behalen en je koopt aandelen voor een dividend dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat het bedrijf ook groeit. Door de WPA te berekenen kun je zien hoeveel winst er wordt uitbetaald en hoeveel terug in het bedrijf wordt gestopt voor groei.

Dit is ook direct het gevaar bij high dividend aandelen, het is natuurlijk heel erg fijn om een hoog rendement te krijgen, maar als de onderneming hierdoor niet kan groeien zal dit van korte duur zijn.

Hoe bereken je winst per aandeel

Het berekenen de winst per aandeel is heel simpel. Je deelt de nettowinst door het aantal uitgegeven aandelen.

Let op!

Winst per aandeel kan veranderen door bijvoorbeeld opties welke in de toekomst aandelen worden, dit wordt verwaterde winst per aandeel genoemd. Afhankelijk van je beleggingsstrategie kun je ervoor kiezen om uit te gaan van de verwaterde Winst Per Aandeel of de normale WPA.

Voorbeeld winst berekenen aandelen

Wanneer je erover denkt om aandelen te kopen van een bedrijf “X” waar de netto inkomsten 1000.000 euro is, en er 50.000 aandelen in omloop zijn:

1000.000 / 50.000 = 20 euro WPA

Het WPA is een goede graadmeter om te bepalen of een bedrijf winstgevend is en ook om de koers winst verhouding te berekenen. Dit is nodig om de waarde van een bedrijf te bepalen.

Berekening k/w waarde

marktwaarde per aandeel wordt gedeeld door de winst per aandeel (WPA)

Hiermee kan er bepaald worden of een aandeel over – of ondergewaardeerd is. Het is belangrijk dat je niet keuzes maakt alleen maar gebaseerd op de k/w waarde, je zult ook de aandelen moeten vergelijken met andere in dezelfde index/ sector.

Wanneer er meer aandelen in omloop komen door een verwatering van het aandeel spreek je over de verwaterde winst per aandeel. Dit zul je op de beurzen tegen komen als diluted earning per share, en houdt rekening met een toekomstige verwatering van het aandeel. Dus ook een daling in winst.

Conclusie winst per aandeel berekenen

Het berekenen van de winst per aandeel is zeer belangrijk om vast te stellen hoeveel dividend er per aandeel kan worden uitgekeerd, en zo te zien of een bedrijf potentie heeft voor groei. Maar staar je er niet blind op, het is net zo belangrijk aandelen in dezelfde sector in de gaten te houden, en te weten wat de ontwikkelingen zijn omtrent het bedrijf, de sector, en de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!