Waarom sparen voor uw pensioen niet opschiet

Er wordt steeds meer eigen verantwoordelijkheid verwacht bij het opbouwen van een pensioen. En dat geldt helemaal voor mensen die geen pensioen opbouwen via hun werkgever, zoals zzp’ers of zelfstandig ondernemers. Een optie is sparen voor later. Dat lijkt redelijk veilig. Maar het schiet niet echt op. Waarom niet? Omdat de rente laag is en de inflatie hoog. Dat tast uw vermogen aan. Vermogenscoaches van Finner raden beleggen voor uw pensioen aan, vooral als u nog een flink aantal jaren hebt te gaan tot de pensioengerechtigde leeftijd. Dat levert meer op dan sparen. Het is beter om een goede pensioenaanbieder in de arm te nemen. Dat is beter dan om uw geld tot uw pensioen op een spaarrekening te parkeren.

Omdat elk jaar de prijzen stijgen (inflatie), kunt u na verloop van tijd minder voor uw spaargeld kopen. Dat lijkt misschien maar weinig, maar in de loop der jaren tikt dat flink door. Volgens Finner verliest uw spaargeld in een periode van 16 jaar een kwart van zijn waarde. En zij rekenen dan met een gemiddelde inflatie van 1,79% over de afgelopen twintig jaar, terwijl de geldontwaarding momenteel veel hoger uitvalt. Daarom schiet sparen niet op. Eigenlijk is sparen alleen geschikt voor doelen op de korte termijn. Voor doelen op de middellange termijn is beleggen de betere keuze.

Finner biedt een handige tool, waarbij je kunt aangeven hoe lang en hoeveel geld je opzij kunt zetten, dan laat een grafiek zien hoeveel dat vermogen aangroeit met sparen of met beleggen. Over een periode van 15 jaar levert beleggen zelfs in het meest ongunstige scenario nog meer op dan sparen. Zet dat af tegen de uitholling van je vermogen met sparen en de keuze lijkt helder. Beleggen voor je pensioen is niet moeilijk, vooral niet als je het laat doen door een pensioenaanbieder. Net als fiscaal aantrekkelijk sparen voor later, biedt de fiscus die mogelijkheid ook voor beleggen. Door jaarlijks je jaarruimte op een geblokkeerde pensioenrekening te zetten bij een pensioenaanbieder, kun je een goed pensioen opbouwen. Nieuwsgierig geworden? Op Finner kun je aanbieders van pensioenbeleggen vergelijken en de beste voor jouw situatie kiezen.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!