Short gaan

Normaliter koop je als belegger een aandeel van bijvoorbeeld 10 euro omdat je verwacht dat het in de toekomst 15 of misschien wel 20 euro waard gaat worden. 

Simpel. 

Je koopt het aandeel voor 10 euro, en verkoopt het voor 20 euro, en zo heb je als belegger 10 euro verdient. 

Maar beurzen dalen ook, en op die daling kun je verdienen. Er zijn vele voorbeelden van aandelen die helemaal niet van 10 euro naar 20 euro gaan, maar van 10 naar 5 euro of nog veel erger.

Short gaan is een definitie welke vaak wordt gebruikt bij de handel op beurzen. Wat het betekend is dat de belegger verwacht dat een koers zal dalen en daarom aandelen verkoopt welke hij niet in zijn bezit heeft, om deze later tegen een andere prijs terug te kopen.

Aandelen verkopen welke je niet bezit? Hoe zit dat?

Wat je niet hebt zul je moeten lenen en dat is het idee achter short gaan. Je wordt vooraf betaald. Je verkoopt aandelen welke je niet in bezit hebt voor een hoge prijs omdat je denkt dat het gaat dalen en je deze voor een lagere prijs zelf kunt kopen en dus de verplichting kunt nakomen.

Short gaan werkt volledig op de speculatie van een aandeel’s prijs, en beleggers of portefeuille beheerders kunnen het gebruiken als een afdekking tegen het neerwaartse risico van een longpositie in hetzelfde of een verwant effect. 

Het is een geavanceerde strategie die alleen door ervaren handelaren en investeerders mag worden uitgevoerd. Speculatie brengt namelijk een heel hoog risico met zich mee als je niet weet wat je aan het doen bent, of wanneer je weinig kennis hebt over de markt.

Short gaan is een manier van hedgen. Hedging is een meer gebruikelijke transactie waarbij een compenserende positie wordt geplaatst om de risico blootstelling te verminderen. Makkelijker gezegd: om de financiële risico’s geheel of gedeeltelijk af te dekken.

Bij short selling wordt een positie geopend door aandelen te lenen waarvan de belegger denkt dat deze in waarde zal dalen. De belegger verkoopt deze geleende aandelen vervolgens aan kopers die bereid zijn de marktprijs te betalen. Voordat de geleende aandelen moeten worden teruggegeven, wedt de handelaar dat de prijs zal blijven dalen en ze ze tegen lagere kosten kunnen kopen. Het risico van verlies bij een korte verkoop is theoretisch onbeperkt, aangezien de prijs van elk aandeel kan blijven stijgen.

Hoe kun je aandelen lenen?

Een belegger leent de aandelen van een broker. Deze verkoopt hij dan via de short gaan functie, en wanneer de prijs daalt (wat de belegger dus verwacht) koopt de belegger de aandelen terug tegen de lagere prijs, en geeft deze terug aan de broker. 

Short selling vindt plaats wanneer een belegger een effect leent en het op de open markt verkoopt, met de bedoeling het later voor minder geld terug te kopen.


Short sellers speculeren, en profiteren van een daling van de prijs van een effect. 

Dit staat in contrast met long gaan beleggers die willen dat de prijs omhoog gaat.


Short selling heeft een hoge risico-opbrengst verhouding: het kan grote winsten opleveren, maar verliezen kunnen snel en oneindig oplopen als gevolg van margestortingen.


Margin account nodig

Om een ​​short positie te openen, moet een handelaar een marginrekening hebben en moet hij gewoonlijk rente betalen over de waarde van de geleende aandelen terwijl de positie open is.

Risico’s van short selling

Short-selling kan winstgevend zijn als je de juiste beslissing maakt, maar het is een beleggingsstrategie welke een heel hoog risico kan hebben.

Specifiek, wanneer je short gaat in een aandeel, heb je een onbeperkt neerwaarts risico maar een beperkt winstpotentieel. Dit is precies het tegenovergestelde van wanneer je een aandeel koopt, wat gepaard gaat met een beperkt risico op verlies maar een onbeperkt winstpotentieel. Wanneer je namelijk een aandeel koopt, kun je het meeste verliezen wat je ervoor betaalt. Als de voorraad naar nul gaat, lijdt je een volledig verlies, maar je zult nooit meer verliezen dan dat. Als de aandelen daarentegen stijgen, is er geen limiet aan de winst waarvan je kunt genieten. Het is vrij gebruikelijk dat lange termijn beleggers in aandelen winsten maken die meerdere malen groter zijn dan hun initiële investering.

Bij short-selling wordt die dynamiek echter omgekeerd. Er is een plafond voor de potentiële winst, maar er is geen theoretische limiet aan de verliezen die je kunt lijden. Stel dat je 100 aandelen short verkoopt tegen een prijs van 10 euro per aandeel. De opbrengst van de verkoop zal 1.000 euro zijn. Als de voorraad naar nul gaat, mag u de volledige 1.000 houden. Als het aandeel echter stijgt tot 100 euro per aandeel, moet u  10.000 euro uitgeven om de 100 aandelen terug te kopen. Dat geeft u een nettoverlies van 9.000 euro, wat negen keer zoveel is als de initiële opbrengst van de korte verkoop. En als je denkt dat verliezen als deze niet mogelijk zijn, denk dan nog eens goed na.

Ondanks dat short-selling riskant is, kan het een handige manier zijn om berekende posities in te nemen tegen een bepaald bedrijf voor beleggers die weten wat ze doen. Het beheren van je risico is belangrijk, maar als je het met mate gebruikt, kan short-selling de beleggings blootstelling diversifiëren en jouw een kans geven om betere rendementen te behalen dan iemand die alleen aandelen en andere beleggingen bezit.

Alternatief voor shorten

Als laatste is er een alternatief voor short gaan dat het risico aanzienlijk beperkt, namelijk het kopen van een put optie op een aandeel. In wezen geeft een put optie een belegger het recht, maar niet de verplichting, om een ​​aandeel te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs (de zogenaamde uitoefenprijs) op elk gewenste moment voordat het optie contract afloopt. Als je bijvoorbeeld een put optie koopt op een aandeel met een uitoefenprijs van 100 euro en het aandeel daalt tot 60 euro, kunt u aandelen kopen voor 60 en uw optie uitoefenen om ze te verkopen voor 100, waarbij je profiteert van de daling van de aandelen .

Een putoptie is vergelijkbaar met short gaan maar met het grote verschil dat je niet meer kunt verliezen dan wat je voor de putoptie betaald. 

Wanneer je besluit om gebruik te maken van short gaan of putopties geld voor beide; zorg dat je weet waar je mee bezig bent, dit is niet voor beleggers welke net starten met handelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!