Long gaan

Long gaan is een strategie bij het beleggen wat het meest wordt gebruikt op de beurzen. Wat het inhoudt is dat je een effect koopt met de verwachting van een koersstijging, en dat wanneer deze stijgt je het beleggingsproduct weer verkoopt.

Het hebben van een “long” positie in een effect betekent dat je eigenaar bent van het effect. Beleggers behouden “long” veiligheids posities in de verwachting dat het aandeel in de toekomst in waarde zal stijgen. Het tegenovergestelde van een “long” positie is een “short” positie.

Een short positie betekent dat de belegger verwacht dat een koers zal dalen en daarom aandelen verkoopt welke hij niet in zijn bezit heeft, om deze later tegen een andere prijs terug te kopen.

Short selling is voor de ervaren belegger.

Long positie kort samengevat

  • Een long – of een long positie – verwijst naar de aankoop van een effect met de verwachting dat het in waarde zal stijgen – een optimistische houding.
  • Een longpositie in optiecontracten geeft aan dat de houder de onderliggende waarde bezit.
  • Een long positie is het tegenovergestelde van een short positie.
  • In opties kan long zijn ofwel verwijzen naar het volledige eigendom van een actief of naar de houder van een optie op het actief.
  • Long zijn in een aandelen- of obligatiebelegging is een maatstaf voor tijd.

 

Long gaan voorbeeld 

Laten we kijken naar een long-gaan voorbeeld hieronder.

Je gaat long en koopt 50 aandelen X voor 1500 euro. Na drie jaar is de koers van het aandeel gestegen tot 41,75 euro. Je besluit om je 50 aandelen X te verkopen. Je hebt hiermee (41,75 – 30) x 50 = 587,50 euro winst behaald op een investering van 1500 euro. Dit is een rendement van ruim 39%. 

Hefboom

Bij long gaan wordt er ook gebruik gemaakt van een hefboom. Dit is simpel gezegd een manier om de inleg te vermenigvuldigen. De hefboom is het aantal waarmee de inleg wordt vermenigvuldigd en wordt altijd aangegeven als een verhoudingsgetal zoals 1:20. Dit voorbeeld betekent dat voor elke euro belegd er 20 euro wordt belegt. Dit geeft een belegger de kans om grotere investeringen te doen.

Om gebruik te maken van een long (of short) positie  moet je als belegger verstand hebben van beleggen, en van de actuele ontwikkelingen in de sector, markt en regio van het aandeel waar je in belegt. Je koopt een effect met een long positie wanneer de koers zich in een omhooggaand trend bevindt, maar je zult enige kennis moeten hebben om zeker te weten dat de trend door zal bewegen.

  • Bull: een belegger die uitgaat van een stijging
  • Bear: een belegger die uitgaat van een daling

Voordelen long gaan

  • Het rendement van long gaan is stukken hoger dan bij bijvoorbeeld een spaarrekening en het is dan ook een uitstekende manier van vermogensgroei.
  • Koersen bewegen zich over het algemeen meer opwaarts.
  • Kosten zijn lager, als belegger stap je maar een keer in met het oog op lang termijn
  • Risico’s zijn lager vanwegen lang termijn belegging. 

Nadelen long gaan

  • Koersen kunnen ineens dalen, en dit gebeurt altijd veel sneller dan een stijging.

Kosten van Long gaan

De kosten bij het plaatsten van een long positie verschillen per broker. Het beste is om de verschillende brokers na te gaan, sommige brengen geen commissie kosten in rekening maar wel hogere transactiekosten en spreads, en visa versa.

Conclusie

Wanneer je als belegger besluit om long positie beleggingen te maken dan raden wij je aan om alleen maar te beleggen in effecten waar je echt in geloofd. Wanneer je denkt dat een aandeel ondergewaardeerd is en je weet zeker dat de prijs zal stijgen, dan is het een goede optie.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!