Hoe begin je te beleggen anno 2022?

Je merkt het ongetwijfeld wel om je heen, álles wordt duurder. Van je energierekening tot je boodschappen, er is helaas geen ontkomen aan. Het leven wordt steeds duurder, maar je salaris stijgt waarschijnlijk niet even snel mee. Je wilt een extra zakcentje, maar je weet niet goed hoe. Vroeger was sparen interessant door de rente die je ontving van de bank voor jouw spaargeld, maar inmiddels is er sprake van een negatieve reële rente. Dit houdt in dat je geld op de bank minder waard wordt. Wil jij er juist voor zorgen dat je geld meer waard wordt? Begin dan met beleggen!

Wat is beleggen?

Beleggen in aandelen is de meest populaire vorm van investeren. Een aandeel is een deelneming van het eigen vermogen van een bedrijf. Ondernemingen hebben geld nodig om zichzelf te financieren. Als particulier koop je in feite een (klein) deel van het bedrijf voor geld. Wanneer je een aandeel koopt, koop je eigenlijk een klein deel van een bedrijf. Als de onderneming in waarde stijgt, dan stijgt daarmee ook de waarde van jouw aandeel en wordt daarmee jouw geld meer waard. Wanneer je aandelen meer waard worden, kun je jouw winst weer opnieuw beleggen om nog meer geld te verdienen. Naast beleggen in aandelen kun je bijvoorbeeld ook in obligaties, ETF’s en cryptovaluta beleggen.

Hoe begin je met beleggen?

Je hebt besloten dat je wilt beginnen met beleggen, maar je weet niet goed waar je moet beginnen. Het is goed om van te voren voor jezelf vast te stellen met welk startbedrag je wilt beginnen. Houd in je achterhoofd dat je begint met een bedrag dat je zelf makkelijk zou kunnen missen, dus maak niet meteen in één keer je gehele spaargeld op. Als je aangekochte aandelen de goede kant op gaan kun je altijd nog meer bijkopen. Als je net begint met beleggen is het belangrijk om te beleggen in verschillende categorieën en aandelen. Dit is een goede strategie omdat je hiermee risico spreidt. Stel het komt voor dat je alleen maar aandelen aankoopt op één markt en deze presteert een tijdje niet zoals verwacht, dan kun je geld verliezen. Als je in verschillende markten belegt, is de kans groter dat het één de ander opvangt en je geen verlies maakt. Natuurlijk kan het zijn dat je wel graag risico’s neemt, dan kun je je altijd op één markt focussen. Het voordeel hiervan is wanneer dit goed uitpakt, je geld snel meer waard wordt. Een nadeel hiervan is dat wanneer dit minder goed uitpakt, je geld snel minder waard wordt.

Beleggen met behulp van brokers

Om te beginnen met handelen in aandelen kies je een online handelsplatform. Deze platformen noem je je ook wel ‘brokers’. Een broker is lid van de aandelenbeurs en werkt in opdracht van de beleggers. In feite kun je een broker zien als een soort makelaar die een koper en een verkoper bij elkaar brengt. Een voorbeeld van een goede en interessante broker is BUX Zero. Benieuwd waarom deze broker wordt aanbevolen? Lees er meer over in deze BUX Zero review.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!