Crypto Daytraden

Daytraden is de algemene benaming voor het dagelijkse handelen op de markt. Er zijn verschillende markten waar je actief kan daytraden. Zo zijn er traders die zich richten op de valuta´s, aandelen, grondstoffen en cryptocurrencies. Er zijn zelfs ervaren traders die actief zijn op verschillende markten, waar veel tijd en kennis voor nodig is.

Voor veel handelaren is crypto daytrading de meest risicovolle, maar ook lucratieve markt om op te traden. De cryptomarkt is de meest volatiele markt, waardoor er veel kansen op de markt zijn. Met meer dan 15.000 crypto coins is er altijd wel een coin te vinden, waar je een goede trade mee kan maken.

Hoe werkt daytraden?

Dagelijks zijn er verschillende traders actief op de cryptomarkt. Van professionele partijen tot jongeren die hun eerste stappen op de cryptomarkt zetten. Zeker als beginnende trader heb je daarom een lastige tijd, omdat je op een markt actief bent waar ervaren en professionele traders ook actief zijn.

Bij het daytraden ben je op een lage tijdsframe actief de koersen aan het analyseren. Natuurlijk is het verstandig om eerst op hogere tijdsframes te kijken naar de globale koersbeweging van de markt, maar als daytrader gaat het om de koersbeweging van de komende minuten of uren.

Zeker voor startende traders kunnen de eerste paar weken zeer hectisch zijn. Voor het daytraden moet je vaak snel schakelen. Wanneer je een kans in de grafiek ziet, zal je eerst moeten berekenen hoe groot je positie mag zijn, om vervolgens de trade door te geven op het handelsplatform. Deze stappen moet je enkele keren meegemaakt hebben, om het sneller te laten verlopen.

Daytrading vs. Swing traden

Iedere trader heeft zijn eigen tactiek die voor hem of haar werkt. Zo zijn er traders die dagelijks veel tijd hebben en zich prettig voelen bij het daytraden. Daarnaast kan je ook gaan swing traden. Dit kost minder tijd en is minder hectisch. Vaak is het voor beginnende traders handig om eerst te gaan swing traden. Zo leer je de markt te begrijpen en ontdek je hoe je een trade kan plaatsen.

Het verschil tussen day- en swing traden is de tijdsframe. Bij het daytraden gebruik je vaak een lagere tijdsframe, om zo een snelle winst te genereren. Dit wordt ook wel scalpen genoemd. Bij het swing traden kijk je op een hoger tijdsframe, zoals de 1 uur, 4 uur of zelfs 1 dag grafiek. Dit betekent dat elke candle de prijsactie van 1 uur, 4 uur of 1 dag weergeeft. Hierdoor kan je duidelijker zien wat de markt doet, waardoor je een grote koersbeweging vroegtijd kan spotten. Deze koersbeweging wordt een swing genoemd.

Welke crypto’s traden? Top 3

Wanneer je voor het daytraden gaat kijken naar geschikte cryptomunten, is het belangrijk om naar een aantal aspecten te kijken. Voor het daytraden is er volume in de markt nodig. Zonder volume is de kans klein dat de koers van een cryptomunt volatiel zal zijn. Daarom hebben we 3 coins geselecteerd, die populair zijn onder traders en investeerders.

1. Bitcoin traden (BTC)

De meest bekende cryptomunt is Bitcoin. De digitale munt heeft de grootste marketcap en wordt door de meeste traders gebruikt om mee te traden. Hierdoor is er veel volume in de markt, waardoor de prijs volatiel is. Hierdoor is het mogelijk om goede trades te maken met Bitcoin.

2. Ethereum traden (ETH)

Naast Bitcoin, wordt Ethereum ook als dé grote partij op de cryptomarkt gezien. Ook Ethereum wordt door veel traders gebruikt om te traden, waardoor de prijs voldoende fluctueert om ermee te kunnen traden. Als voorbereiding op het Proof of Stake systeem van Ethereum, is er veel Ethereum vastgezet. Het aanbod is minder, wat gunstig kan zijn voor de koers.

3. Altcoins traden

Naast het benoemen van specifieke coins, die handig zijn voor het daytraden, is het ook mogelijk om verder te kijken dan alleen deze coins. Er zijn genoeg traders die alleen handelen in Bitcoin of Ethereum, maar in een markt met meer dan 15.000 coins zijn er veel kansen met altcoins.

De cryptomarkt gaat nooit in één keer omhoog of naar beneden, er zijn altijd coins die een andere route nemen. Indien je er tijd voor hebt, kan je andere coins uit de top 100 globaal scannen. Wanneer je een iets hogere tijdsframe gebruikt, kan je snel zien of een koers hard gestegen is of juist een grote correctie heeft meegemaakt. Hierdoor ontdekt je snel extra kansen voor een swing trade, zowel long als short.

Handige tool voor het handelen in crypto

Tradingview

Het is mogelijk om de grafieken van de handelsplatformen te gebruiken, als het gaat om daytraden. Echter zijn er betere opties, die jou een beter overzicht en meer mogelijkheden geven. Eén van de tools die je kunt gebruiken bij het daytraden is Tradingview. Het platform is zowel op het web als via de app te gebruiken.

Tradingview geeft je real-time marktinformatie van diverse effectenmarkten. Daarnaast kan je ook in het verleden kijken en verschillende tijdframes en indicatoren gebruiken, die handig zijn voor het traden. Daarnaast kunnen traders hun ideeën op het platform met anderen delen, waardoor je de visie van andere traders kunt ontdekken.

Je kunt gratis gebruik maken van Tradingview, maar het platform heeft ook verschillende soorten abonnementen. Abonnees kunnen gebruik maken van extra indicatoren en tijdframes. Daarnaast kan je verschillende watchlists maken, om zo het overzicht te houden. Zeker voor serieuze traders is een abonnement bij Tradingview aan te raden. Voor nog geen $15 per maand heb je al een abonnement, die nog goedkoper is wanneer je in één keer voor het hele jaar betaald.

daytraden crypto

Limit orders, stop loss orders en buy orders

Wanneer je gaat daytraden, zal je te maken krijgen met verschillende orders. Deze orders zijn essentieel voor het daytraden. Veel beginnende traders gaan bij het traden met leverage de fout in, door geen stop loss order te plaatsen. Deze fout kan grote gevolgen voor je account hebben.

Wanneer de koers onverwachts de andere kant op gaat, kan je door het missen van een stop loss je hele account verliezen aan een trade. Dit fenomeen heet liquideren. Met missen van een stop loss in combinatie met een extreem hoge leverage, is misschien wel de meest gevaarlijke manier om te traden.

Naast de stop loss order, zijn er ook andere orders belangrijk voor traders. Zo kan je met een buy order zelf beslissen wanneer je een bepaalde cryptomunt wil kopen. Stel dat de prijs $10 is, maar je ziet kansen om de cryptomunt op termijn voor bijvoorbeeld $8 in te kopen, dan kan je hier een order voor plaatsen. Wanneer de prijs naar jouw gewenste bedrag zakt, zal je order in werking traden.

Daarnaast heb je als trader ook met limit orders te maken. Buy orders zijn onderdeel van limit orders, gezien je met limit orders vooraf kan bepalen wanneer je iets koopt en verkoopt. Wanneer je voldoende kennis en ervaring hebt, waardoor je patronen vooraf aan ziet komen, kan je bepaalde koersdoelen alvast inplannen. Hierdoor kan je traden zonder urenlang naar je trade te kijken.

Welke platformen gebruiken voor daytraden?

Het kiezen van een geschikt platform om te kunnen traden is zeer belangrijk. Elke exchange hanteert andere transactiekosten. Daarom is het handig om deze kosten eerst uit te zoeken, zodat je hier je voordeel mee kan halen. Zo geeft Binance traders korting op de handelskosten, wanneer zij deze kosten betalen met Binance Coin (BNB).

Ook de spread is belangrijk voor traders. Handelsplatformen hanteren een koop- en verkoopprijs die van elkaar verschillen. Hoe kleiner de spread is, hoe voordeliger dit kan uitpakken voor jou als trader. Bitvavo heeft in hun support sectie een uitgebreide uitleg hiervan. Je kunt ook op Bitvavo actief zijn als daytrader. Naast Binance en Bitvavo, zijn er verschillende platformen waar je dagelijks je trades kan maken. KuCoin is een ander voorbeeld van een exchange waar veel traders actief op zijn.

Traden op Binance

Traden op Bitvavo

Traden op KuCoin

Zijn er risico’s verboden?

Het grootste risico van daytrading is het kwijtraken van je geld. Echter, dit heb je volledig zelf in de hand en kan je gelukkig voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door je emoties onder controle te houden bij de volatiele koersbewegingen op de cryptomarkt. Je kan beter wachten op een trade, dan te laat instappen door FOMO. Dit zou één van je regels voor het traden moeten zijn.

Daarnaast zijn er meer regels die je voor jezelf op moet stellen, zoals het gebruiken van een stop loss. Voordat je aan een trade begint, moet je voor jezelf een plan hebben. Je moet je voor jezelf bepalen wat je een aanvaardbaar verlies vindt, mocht je trade niet uitpakken zoals je wilt. De meeste traders hebben hun stop loss op 0,5% tot 2% van hun account. Hierdoor blijft het verlies klein en is de impact op het account klein.

risico daytrading

Risk reward ratio

Naast de trades die minder goed uitpakken, zal je ook trades krijgen die goed uitpakken. Om op de lange termijn winstgevend te blijven, zal je een goede risk reward ratio moeten hebben. Met een goede ratio is het zelfs mogelijk dat je winstgevend bent, wanneer je maar 40% van je trades positief uitpakken.

Als voorbeeld, stel dat je 10 trades maakt met een risk reward ratio van 1:3. Bij een winrate van 40% zal je 4 winstgevende trades hebben. Dankzij de ratio levert dit 12% op, terwijl je zes keer één procent verliest. Hierdoor heb je aan het eind van de tradingsessie 6% winst. Tien trades op een dag is overigens vrij veel voor een trader, dit wordt als overtraden gezien.

Overtraden is het teveel traden in een korte tijd. Het gevaar hiervan is dat je sneller fouten gaat maken, waardoor je risico’s toenemen. Je kunt bijvoorbeeld je stop loss vergeten of verkeerde getallen invullen bij een trade. Traders worden wel eens met snipers vergeleken. Je hoeft niet alles en iedereen onder vuur te nemen, maar het doel is om gericht een trade te maken. Hierdoor loop je minder risico tijdens het traden.

Top 5 tips voor daytraden

Om te zorgen dat jij een vlekkeloze start kan maken als daytrader, hebben we voor jou een top 5 tips gemaakt, die zeer handig zijn voor traders. Door gebruik te maken van deze 5 tips, zal jij als trader goed voorbereid voor de dag komen en voor de lange termijn winstgevend kunnen traden.

1. Kies een vaste techniek en oefen deze

Er zijn talloze tactieken en indicatoren die je kan gebruiken bij het traden. De kunst is om een techniek te vinden die bij jou past. Daarom is het belangrijk om te oefenen. Door het oefenen ontdek je of de tactiek daadwerkelijk iets is en leer je wanneer je de tactiek goed kan toepassen.

2. Bepaal vooraf je strategie

Om je emoties onder controle te houden, zal je voordat je de trade ingaat een plan moeten hebben. Bij welke prijs stap ik in? Waar komt je stop loss? Hoeveel procent verliest je bij het raken van de stop loss? Wanneer neem ik winst? Allemaal vragen waar je een antwoord op moet hebben, voordat je de trade op de exchange invoert.

3. Kies een exchange met lage handelskosten en een lage spread

Door de keuze voor de juiste exchange, kan je hierdoor besparen op de kosten die je maakt bij het traden. Handelskosten zorgen voor een lagere winst, maar dat geldt ook voor de spread. Kies daarom voor een exchange waar veel traders en investeerders actief zijn.

4. Focus op niet verliezen

De meeste traders hebben voornamelijk de focus op het maken van leuke winsten. Professionele traders hebben echter de focus op het zo min mogelijk verliezen. Door ook de focus op het zo min mogelijk verliezen te leggen, zal je minder snel impulsief een risicovolle trade starten.

5. Noteer als je trades

Dit is misschien wel het meest saaie onderdeel van het traden, maar het kan zeer leerzaam zijn en van jou een betere trader maken. Wanneer je een trade ingaat, noteer je jouw gedachten achter de trade en sla je deze samen met een screenshot van de trade opzet op. Wanneer je dit bij elke trade doet en bijvoorbeeld elke zondag reflecteert op je trades, kan je fouten ontdekken waar je van kan leren.

Veelgestelde vragen

  • Is traden met leverage gevaarlijk?

Het kan zeer gevaarlijk zijn om met leverage te traden. Dit geldt echter alleen voor traders die enorme risico’s nemen. Wanneer je een stop loss gebruikt en 0,5 tot 2 procent als risico per trade neemt, zal het traden met leverage niet gevaarlijk zijn. Leverage is een middel om bepaalde trades te kunnen maken, niet om extra veel winst te maken.

Wanneer je de positiegrootte voor de trade berekent, kan het voorkomen dat je een grotere positie kan nemen dan je daadwerkelijk op je account hebt. In dit geval is leverage de uitkomst, om alsnog de trade te kunnen maken.

  • Welke indicatoren heb je nodig voor crypto daytrading?

Er zijn geen specifieke indicatoren nodig bij het traden. Iedere trader heeft zijn eigen indicatoren die voor hem of haar werken. Daarnaast zijn er ook genoeg traders die geen gebruik maken van indicatoren. Zij kijken enkel naar de prijsactie en eventuele patronen in de koers.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!