Beste aandelen 2023

Als handelaar kan het aantal aandelen waaruit je kunt kiezen overweldigend zijn. Er zijn duizenden ondernemingen genoteerd op de beurs, en er komen er elke maand nieuwe bij. Vooral voor nieuwe beleggers kan dit het kiezen een uitdagende taak zijn, vooral wanneer er nieuwe noteringen op de beurs komen. Hoe weet je waar je in moet beleggen?

We hebben onze financiële experts van aandelen.nl gevraagd wat de nieuwe aandelen zijn waar ze een hoge verwachting van hebben voor de tweede helft van 2023. In dit artikel bekijken we 4 nieuwe bedrijven, waarvan er een paar in de tweede helft van 2023 de beurs op gaan via een IPO.

IPO aandelen 2023

Door middel van een IPO (Initial Public Offering) wordt een nieuw bedrijf geïntroduceerd aan de handelaren op een beurs door aandelen aan te bieden. Het bedrijf gaat van een privé naar een publieke onderneming waarbij er een groot percentage in aandelen wordt verkocht.

Het is altijd zeer spannend want met de IPO wordt de waarde van het bedrijf bepaald. Een bedrijf beslist voor een IPO omdat het een zeer snelle manier is om veel geld op te halen, dit is voornamelijk nodig wanneer een bedrijf wil groeien. Er zijn strikte regels voor bedrijven welke zijn genoteerd aan de beurs, en zelfs voordat een bedrijf wordt toegelaten voor een IPO zullen ze aan veel nieuwe reglementen moeten voldoen.

Ant Group

Een mooi voorbeeld hiervan is het bedrijf Ant Group. Deze had een IPO gepland in november van 2020, maar deze werd tegengehouden door de Chinese overheid.

Ant group is de grootste betalingsprovider van China met meer dan 730 miljoen klanten. Ant group startte in 2004 als AliPay, een online betaalservice voor klanten van de webwinkel Alibaba. Toendertijd had e-Commerce niet veel vertrouwen in China dus AliPay kwam met een nieuw systeem waarbij klanten hun geld voor een nieuwe aankoop op AliPay stortte. Het geld werd pas betaald aan de leveranciers wanneer de klant het product had ontvangen. Dit zorgde voor een groot vertrouwen in AliPay en e-Commerce wat bijdroeg tot het grote succes vandaag de dag bij beide bedrijven.

In 2008 kwam AliPay met een mobile app wat zorgde in een explosie van gebruikers. De app introduceerde betalingen voor allerlei diensten zoals e-Commerce, reizen en betalen van rekeningen.

Vandaag de dag heeft AliPay meer dan de helft van de digitale betaal markt in China en 1.3 biljoen gebruikers elk jaar.

In 2013 lanceerde het bedrijf een fonds, waar klanten hun wisselgeld in konden beleggen; Yu’e Bao. Met een minimum belegging van 0.15 was dit revolutionair voor die tijd en met zoveel gebruikers op de app werd er al heel snel een hoop wisselgeld belegt in het fonds. Een jaar later werd Alipay een zelfstandig bedrijf en kreeg de naar Ant financial services. 

Ant group biedt onder verschillende leningen, investeringen, verzekeringen en zelfs kredietwaarderingen aan, allemaal via de mobiele app. In juni 2020 werd bekend gemaakt in de jaarlijkse cijfers dat Ant group verantwoordelijk was voor bijna een vijfde van alle kortlopende en ongedekte leningen in China. Dat staat gelijk aan een half biljoen mensen.

Deze nummers hebben ervoor gezorgd dat de Chinese overheid de geplande IPO heeft tegengehouden en Alipay zich moest herstructureren als een officiële bank. 

De verwachting is dat de IPO in de eerste helft van 2023 wordt gelanceerd, maar helaas niet op de Amerikaanse beurzen. Ant group is van plan om op beide de HKSE en Shanghai Stock Exchange genoteerd te worden.

Een belegger kan hierop wachten, maar ook kiezen om te beleggen in ETF’s met chinese aandelen aangezien de kans erg groot is dat Ant Group erin zal verschijnen. Ook een ETF welke de HKSE index volgt is een zeer goed idee.

Zoals

  • Renaissance International IPO ETF (NYSEARCA:IPOS)
  • iShares MSCI Hong Kong ETF (NYSEARCA:EWH)
  • iShares MSCI China ETF (NASDAQ:MCHI)
  • Invesco China Technology ETF (NYSEARCA:CQQQ)

Ant groep wordt geschat op een waarde van 350 miljoen dollar.

Coinbase

Met het succes in de vele crypto’s is Coinbase uitgegroeid tot de grootste handelsplatform ter wereld wat zich bewezen heeft als een veilig en gebruiksvriendelijk platform voor beleggers. In 2012 opgestart door Brian Armstrong en Fred Ehrsam, twee ondernemers die al in de toen nog nieuwe Bitcoin geloofde. 

Met het succes is Coinbase binnen 9 jaar uitgegroeid tot een 1.4 biljoen dollar bedrijf (2020) met meer dan 56 miljoen gebruikers uit meer dan 100 landen. In april 2021 is het bedrijf de beurs opgegaan en is verkrijgbaar op de NASDAQ onder COIN.

Wat startte als een handelsplatform voor particulieren is uitgegroeid tot een multifunctioneel bedrijf voor beleggers en bedrijven. Ondernemingen kunnen via Coinbase namelijk Bitcoins aannemen als betalingen op hun e-Commerce websites. 

Coinbase is het grootste cryptocurrency handel platform in de VS. Het bevat ongeveer 50 cryptocurrencies voor de handel, geleid door Bitcoin en Ethereum. Bitcoin is de grootste digitale munt qua marktwaarde en is dit jaar tot nu toe met meer dan 70% gestegen. Volgens Coindesk is Ethereum in 2021 meer dan verdrievoudigd.

Coinbase rekent vergoedingen van verschillende procentpunten aan om geld te storten en te handelen, wat een van de belangrijkste manieren is waarop het bedrijf geld verdient. Ongeveer 90% van de omzet van het bedrijf, vanaf 2020, kwam van transactiekosten voor handel en diensten zoals de wallet waar klanten hun crypto opslaan.

De enige kritiek om Coinbase aandelen heen is dat het succes van het bedrijf heel erg gelijk staat aan het succes van Bitcoin. Als de Bitcoin 0 dollar waard zou worden (wat wij niet verachten) zou Coinbase dit voelen.

De verwachting was dat Coinbase een van de grootste IPO’s zou zijn van 2021 en dat was ook zeker het geval. Het startte met een aandeel waarde van 250 dollar en steeg direct naar 429, om later die dag te eindigen op 350 dollar. Nu inmiddels door de daling van bijna elke crypto is coinbase gezakt naar 227 dollar.

Toch zijn de verwachtingen voor Coinbase groot, vanwege de schaal van het bedrijf en het grote aanbod crypto en diensten. 

Waar kan ik aandelen kopen van Coinbase?

RobinHood

Een ander Fintech bedrijf wat binnenkort de beurs op gaat is het Amerikaanse RobinHood. RobinHood is een broker waarbij je alleen via een app kunt beleggen zonder commissie te betalen. Met toegang tot vele instrumenten waaronder crypto is Robinhood snel uitgegroeid tot een platform met miljoenen gebruikers in Amerika. 

De app werd gelanceerd in 2013 en RobinHood heeft ondertussen een explosieve groei meegemaakt als bedrijf zorgende voor een hoog anticiperende IPO in de tweede helft van 2021. Het bedrijf dwong de concurrentie mee te gaan in commissie vrij handelen, wat de markt heeft veranderd, ze doen de naam dan ook eer aan. 

De app trekt ook voornamelijk millenniums aan wat een groot verschil is met andere beleggingsplatforms waar de gemiddelde leeftijd toch hoger ligt dan 45. Dit door de hoog kwalitatieve UX op de app, en vele extra’s 

Je kunt nu al beleggen op de grijze markt in het aandeel al zegt dit nog niets over de uiteindelijke aandeel waarde. 

Robinhood staat onder strenge controle van het SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) wat een soort AFM is, en ze hebben ook de eerste boete al binnen voor het gebrek aan transparantie. Toch houd dit ze niet tegen, RobinHood bouwt ook aan een platform waar voor elke gebruiker van de app IPO’s toegankelijk worden.

RobinHood IPO is een hoge verwachte IPO en de geschatte waardering van Robinhood is 11 miljard dollar.

Nextdoor

Nextdoor is een Amerikaanse social network app welke alle aspecten samenbrengt van een Facebook, Tinder, Craigslist en Ebay, allemaal gebaseerd op de locatie van de gebruiker.

Opgericht in 2011, en inmiddels uitgegroeid tot een app beschikbaar in 11 landen ter wereld. In totaal heeft Nextdoor al 455 miljoen dollar opgehaald in investeringen en ze worden op dit moment geschat op 17 –  30 miljard dollar.

De geschatte groei van de app is enorm, op dit moment al gebruikt van elke 4 buurten in amerika er 1 de app. Het grote verschil met andere apps zoals Facebook is dat Nextdoor geen politieke advertenties toelaat op de app. 

Door de pandemic in 2020/2021 groeide de app explosief, en nu zal deze moeten laten zien dat ze door kunnen groeien. 

Verwachte IPO; door een fusie met het bedrijf Khosla Ventures Acquisition Co. II zal het bedrijf genoteerd worden onder de naam KIND.

Instacart

Een ander bedrijf wat explosief groeide tijdens de COVID-19 is Instacart, een app om boodschappen te bestellen en thuis afgeleverd te krijgen. 

Een investeringsronde in de lente bracht het bedrijf 39 miljard dollar op, hoewel de meeste beleggers geloven dat InstaCart meer dan $ 50 miljard waard zou kunnen zijn. Hoe dan ook, InstaCart heeft er ook van geprofiteerd dat Amerikanen in 2020 meer thuis bleven dan ze wilden, omdat de vraag naar bezorgde boodschappen groeide. Met een groot bereik zou InstaCart dit jaar een van de grootste IPO’s kunnen worden, en de verwachtingen liggen erg hoog bij de beleggers.

Instacart zal niet via een traditionele IPO op de beurs komen, maar kiest voor de weg van een direct listing. Dit betekend dat bestaande aandelen worden verkocht en niet dat er meer bij komen voor handel. Dit is een stuk goedkoper voor Instacart, en voor de waarde van het bedrijf.

Deze is op dit moment geschat op 17 – 30 miljard dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!