Beleggen in windenergie

Als we ergens wel genoeg van hebben in Nederland, dan is dat wel wind. Met 2.610 windmolens op land en zee (Januari 2021) wordt er een flinke hoeveelheid windenergie opgewekt en wordt er hard gewerkt om dit aantal te verhogen.

Windenergie is een manier om bewegingsenergie (wind) om te zetten in stroom en is veel beter voor het milieu. Investeren in een beter klimaat heeft een stijgende populariteit in het binnen en buitenland, en er komen steeds meer mogelijkheden om te beleggen in windenergie. De corona crisis heeft bijgedragen aan een bewustwording hoe mensen uiteindelijk willen leven, en met de nieuwe president Joe Biden in Amerika komen er ook meer veranderingen op het klimaat front.

Wanneer je wilt beleggen op lang termijn, en ernaast iets goeds wil doen voor het klimaat is beleggen in aandelen windenergie een goed optie. Het is goed voor het milieu en het maakt Nederland minder afhankelijk van andere landen. Er zijn natuurlijk ook buitenlandse windenergie aandelen en ETF’s waar je in kan beleggen. Het is een groeiende sector wereldwijd, en met een grote kans op een lang termijn rendement, maar het brengt ook risico’s met zich mee.

Bij aandelen.nl bespreken we wat het precies inhoud en hoe je het beste kunt beleggen in windenergie.

NaamExchangeLaatste slotkoersDatumVerschil vorige slotkoersVolumeOpenHoogsteLaagste
WINDMILL GroupHKEXHKD 1,8314-07-20230,00%HKD 25.000HKD 1,83HKD 1,83HKD 1,83
Transalta NYSE$9,8617-07-2023+0,10%$500.528$9,85$9,88$9,67

Het ontstaan van windenergie

Windmolens bestaan al langer dan vandaag, de eerste documentatie van een windmolen is in 1219, in China. Windmolens werden gebruikt om water te pompen of om het graan te vermalen. De eerste windmolen die gebouwd was voor het opwekken van energie was in Amerika in 1888, en was gebouwd door de uitvinder Charles F. Brush. Denemarken volgde al snel en rond 1900 waren er al honderden te vinden in het land. Nederland was langzamer met het volgen van de trend al stond het land vol met molens.

Nederland stond echt bekend als molen land, en er stonden aan het begin van de vorige eeuw zo’n 10000 verspreid door het land. Deze werden voornamelijk gebruikt om land droog te leggen en voor de industrie, dit waren ook niet de windturbines waar wij allemaal zo bekend mee zijn. 

Met de laatste eeuwwisseling kwam hier een grote verandering in, vooral de bouw van de windmolenparken in de Noordzee bracht in flinke verhoging in het aantal windmolens met turbine. Van 323 in 1990 naar 2014 stuks in 2016.

De grootste reden dat de regering de bouw van windparken stimuleert, is dat de CO2 wordt teruggebracht en we minder afhankelijk zijn van andere landen die aan ons gas verkopen. De vooruitgang van windenergie is dan ook opgenomen in het klimaatakkoord voor 2030.

Investeren in windenergie

Door te beleggen in aandelen windenergie draag je bij aan een beter milieu en je kunt er een goed rendement uit halen. Wanneer je kiest te beleggen in windenergie zijn er meerdere opties om dit te doen.

Investeren in windenergie met obligaties [climatebonds]

Je kunt ervoor kiezen om te beleggen in klimaat obligaties, waarbij je als het ware een lening geeft tegen een vaste rente, met als doel een windmolenpark te financieren.

Je koopt een obligatie voor een vaste periode (vaak rond de 10 jaar) en rente per jaar. Een windmolen is 8 tot 12 jaar winstgevend, dus je kunt echt voor een lang termijn investeren.

Voorbeeld climatebonds windenergie

Windsharefund, hier investeer je direct alleen maar in windmolens.

Investeren in windenergie via een beleggingsfonds

Investeren in een groen beleggingsfonds is vrij populair voornamelijk doordat er een fiscaal voordeel bij zit. Het rendement is lager dan bij andere “niet groene” fondsen door de lage rente welke de leningen hebben, maar dat kan opgevuld worden met een belastingvoordeel dat jaarlijks wordt verrekend met de inkomstenbelasting. Een fonds betaald een vast rentepercentage uit, en is veiliger dan bijvoorbeeld te beleggen in aandelen.

Voorbeeld beleggingsfonds met windenergie

Triodos Groenfonds via de BinckBank. Investeren in 300 duurzame bedrijven binnen nederland.

Investeren in windenergie via een aandeel

Je kan via een aandeel windenergie investeren in een bedrijf wat zich bezighoudt met windmolens. Je verdient hier geld mee op dezelfde manier als elk ander aandeel wat je aankoopt. Het rendement hiervan komt uit een winstuitkering (dividend) of wanneer je de aandelen verkoopt wanneer deze in waarde zijn gestegen. Aandelen hebben meer risico dan obligaties, met een schommelende koers is er geen zekerheid in het rendement. Vooral actieve beleggers zullen hier gebruik van maken, door op de juiste tijd te verkopen is er een hoog rendement te halen. 

Voorbeeld aandeel windenergie

NEXTERA ENERGY, INC via de NYSE

Investeren in windenergie via een ETF

In ETF tracked de index van een mandje aandelen en obligaties. Je kunt er voor kiezen om te investeren in een ETF welk alleen maar groene energie aandelen en obligaties heeft. De kosten voor een specifieke ETF en niet een ETF welke de index van de bv NYSE volgt zijn hoger.

Voorbeeld ETF windenergie

First Trust Global Wind Energy ETF via de NYSE

Pros en Cons beleggen in windenergie

Pros

  • Beleggen in een duurzaam doel
  • Belasting voordeel mogelijk
  • Vast rendement bij Obligaties

Cons

  • Bij aandelen onzeker rendement
  • Niet aan te raden voor kort termijn
  • Fondsen een lager rendement

Wanneer je opzoek bent naar zekerheid en een lange termijn rendement, en duurzaam wilt investeren, raden wij jou aan om obligaties aan te kopen. Ook is een beleggingsfonds veiliger.

Wanneer je een zeer actieve belegger bent, en zeker weet wat je doet, kun je kiezen voor aandelen. Het risico is hoger, maar het rendement bij winst al te meer.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!