Wat zijn de risico’s en de voordelen die komen kijken bij beleggen?

Beleggen wordt steeds populairder vanwege de voordelen die het met zich meebrengt. Maar risico’s kleven er aan beleggen en hoe beperk je die risico’s? Je leest het in dit artikel!

De risico’s

Het voornaamste risico bij beleggen is natuurlijk dat je inleg minder waard kan worden. Als je een aandeel koopt, dan kan de prijs van dit aandeel op de korte termijn evengoed omlaag als omhoog gaan. En hoewel het gemiddelde jaarrendement op de beurs over de afgelopen honderd jaar dik positief is, kunnen er best een paar jaar achter elkaar volgen waarin de markten een negatief rendement produceren. Hoe je ook belegt, je loopt altijd het risico om geld te verliezen. Maar dat is waar we uiteindelijk voor betaald krijgen als belegger. 

De voordelen

Als belegger krijgen we betaald in de vorm van een rendement op onze belegging. Dit rendement verdienen we als beloning voor het nemen van risico en het is het voornaamste voordeel wat ervoor zorgt dat veel mensen kiezen om te beginnen met beleggen. Sparen is leuk, maar met beleggen kun je de groei van je vermogen een extra boost geven. Als je het geld echt heel erg lang niet nodig zult hebben, dan kun je het net zo goed van je spaarrekening naar een beleggingsrekening overzetten. Je rekening groeit dan niet alleen omdat je er iedere maand zelf geld bijstort, maar hij groeit ook omdat je een rendement verdient.

Risico’s beperken

We hadden het net al even over het risico dat gepaard gaat met beleggen. Maar kun je dat risico ook beperken? Zeker weten! Dat is wat top beleggers iedere dag weer proberen te doen: hun risico’s verlagen terwijl het rendement hetzelfde blijft. Een manier om dat te doen, is door middel van diversificatie. Dat houdt in dat je niet alleen aandelen in één bedrijf of in één sector aanhoudt, maar in verschillende bedrijven in verschillende sectoren. Gaat het wat minder goed met een bepaald bedrijf, dan floreert juist een ander bedrijf, waardoor je portfolio er zonder kleerscheuren vanaf komt.

Experts inschakelen

Als je niet weet hoeveel en welke aandelen je zou moeten kopen om je portfolio te diversifiëren, of als je jezelf überhaupt niet genoeg vertrouwt om je beleggingen te beheren, dan is het verstandig om hiervoor experts in te schakelen. Bij een online vermogensbeheerder als MeDirect kun je heel makkelijk en snel het beheer van je beleggingen over laten aan mensen die ervoor gestudeerd hebben. Je downloadt gewoon de app, stort een bepaald bedrag, kiest een risicoprofiel en vervolgens heb je je handen weer vrij voor leukere dingen.

Disclaimer

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld om juridisch of ander professioneel advies te geven, noch verplicht het MeDirect Bank (Malta) plc tot welke verplichting dan ook. De verstrekte informatie is niet bedoeld als een suggestie, aanbeveling of verzoek om effecten te kopen, te houden of te verkopen en is niet gegarandeerd met betrekking tot nauwkeurigheid of volledigheid. Als u in een product investeert, kunt u een deel of al het geld dat u investeert verliezen. De waarde van uw investering kan zowel dalen als stijgen. Een commissie of verkoopvergoeding kan in rekening worden gebracht op het moment van de eerste aankoop voor een investering. Elk inkomen dat u uit een investering haalt, kan zowel dalen als stijgen. Producten kunnen worden beïnvloed door veranderingen in wisselkoersbewegingen, waardoor uw beleggingsrendement daaruit wordt beïnvloed. MeDirect Bank (Malta) plc, een onderneming geregistreerd onder nummer C34125, heeft een licentie om bankactiviteiten uit te voeren onder de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsservices onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!