Verkiezingen VS maken eigenlijk niks uit…

Al maanden is er in de media enorm veel aandacht voor de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. Begrijpelijk, want de Amerikaanse President staat op plek 3 als het gaat om machtigste personen op aarde. Zie ook deze lijst van Forbes: XI Jinping van China staat op 1 en Vladimir Poetin van Rusland staat op 2.

De Amerikaanse President  heeft talloze bevoegdheden waarmee hij invloed kan hebben op het toekomstige verloop van de economie van de VS, en daarmee ook van de gehele wereld. Toch zijn experts steeds meer aan het twijfelen over wat nou de echte invloed van een President kan zijn op het uiteindelijke koersverloop van de beurs.

Hoeveel invloed heeft een President op de beurs?

De Amerikaanse Presidentsverkiezingen waren deze keer ongekend spannend. Trump claimde al vroeg de overwinning, maar door een massaal aantal poststemmen (die vaak pas later konden worden geteld) kwam Biden uiteindelijk toch als winnaar uit de bus. De Amerikaanse beurs was in aanloop naar de verkiezingen best zenuwachtig. De beurs houdt van duidelijkheid. Verrassingen in de vorm van een rare verkiezingsstrijd is iets dat beleggers liever niet zien. Zodra er gestemd was ging de beurs omhoog. Wat viel er op? Toen Trump leek te gaan winnen stonden de belangrijkste beursindexen in de plus. Toen Biden leek te gaan winnen was precies hetzelfde het geval. De beurs reageerde even optimistisch op beide uitslagen. Conclusie: beleggers willen gewoon duidelijkheid. Het maakt ze niet eens uit wie het wordt.

Ook op langere termijn is niks van Presidentsverkiezingen terug te vinden. De onderstaande grafiek laat het koersverloop van de Dow Jones (één van de belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters) zien. Wat valt op? Over de afgelopen 120 jaar zijn het vooral recessies, Wereldoorlogen, oliecrisissen en andere bizarre wendingen die de beurs onder druk zette. Ook tijdens deze verkiezingen zagen we dat het eigenlijk weinig verschil uithaalde of Trump of Biden aan kop liep. Als belegger hoef je je dus eigenlijk niet al te druk te maken over verkiezingen. Scheelt weer nachtrust!

Dow Jones sinds 1900

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!