Top 10 grootste beursgangen ter wereld

Een beursgang (IPO) is een van de belangrijkste en belangrijkste stappen die een onderneming ooit in haar bestaan kan zetten. Niet alleen vertegenwoordigt het een groeifase, maar het geeft investeerders ook de kans om er een deel van te bezitten. Het doorlopen van het IPO-proces betekent immers dat het bedrijf naar de beurs wordt gebracht en op een beurs wordt verhandeld.

Sommige IPO’s krijgen meer slagkracht dan andere. De buzz hangt af van een aantal factoren, waaronder de status van het bedrijf (d.w.z. hoe bekend het is) en hoe goed de IPO het aanbod op de markt brengt, maar het is ook belangrijk dat het bedrijf een uniek bedrijfsmodel heeft, een track record voor succes, en een markt die klaar is voor groei.

We hebben de grootste wereldwijde IPO’s aller tijden tot eind 2021 op een rijtje gezet. Het bedrag dat door elk bedrijf in de lijst wordt opgehaald, vertegenwoordigt gewone aandelen. Deze bedrijven voldoen aan alle voorwaarden voor een succesvolle beursgang. En de lijst kan u verrassen.

 

  1. Saudi Aramco

IPO Datum: 5 dec. 2019

Opgehaald kapitaal: 25,6 miljard dollar

Industrie: Energie

Dit Saoedi-Arabische bedrijf is een van de grootste bedrijven ter wereld en staat op de vijfde plaats van de Forbes Global 2000-lijst voor 2021. Het heet formeel Saudi Arabian Oil Company, maar wordt gewoonlijk Saudi Aramco of kortweg Aramco genoemd. Als energiebedrijf exploreert, produceert, transporteert en verkoopt het ruwe olie en aardgas.

Het bedrijf ging in december 2019 naar de beurs en begon te handelen op de Saoedische beurs.7 Het haalde aanvankelijk 25,6 miljard dollar op door 3 miljard aandelen te verkopen. Dat primaire cijfer werd verhoogd tot 29,4 miljard dollar nadat het bedrijf naar verluidt nog eens 450 miljoen aandelen had verkocht. Het stootte Alibaba van de toppositie, waardoor het de grootste beursgang in de wereldwijde geschiedenis werd.

Als u zich afvraagt hoe u een deel van dit waardevolle bedrijf kunt bemachtigen, kan dat een beetje manoeuvreren vergen. Saudische ambtenaren hebben besloten geen notering in het buitenland te doen, zodat binnenlandse beleggers de controle in handen kunnen houden. Maar u kunt er indirect in beleggen door aandelen te kopen van een exchange-traded fund (ETF), zoals het iShares MSCI Saudi Arabia ETF (KSA) dat belegt in een aantal Saudische aandelen.

 

  1. Alibaba

IPO Datum: 18 sept. 2014

Opgehaald kapitaal: 21,8 miljard dollar

Industrie: Technologie

De beursgang van Alibaba (BABA) verbrijzelde alle records en werd de grootste beursgang ooit – tenminste tot Saudi Aramco het van de eerste plaats verdrong. De buzz rond Alibaba verstomde niet nadat het naar de beurs ging. Vier dagen na de beursgang oefenden de underwriters een optie uit om meer aandelen te verkopen, waardoor de totale beursgang op 25 miljard dollar kwam. Maar wat maakte het zo populair?

De voorzitter van het bedrijf kondigde aan dat hij van plan was om uit te breiden naar andere markten buiten China, met name Europa en de Verenigde Staten. Alibaba is een gediversifieerd technologiebedrijf dat gevestigd is in China. Het houdt zich onder meer bezig met:

AliExpress: Een wereldwijd online e-commerce bedrijf, vergelijkbaar met Amazon

Freshippo: een winkelketen die online en in-store winkelen integreert

Youku: een videoplatform voor lange films, beschikbaar voor consumenten in China

Hoewel technologiebedrijven traditioneel op de NASDAQ noteren, koos Alibaba de New York Stock Exchange (NYSE) voor zijn debuut. De beursintroductie werd voornamelijk gewaarborgd door Credit Suisse. 

 

  1. SoftBank

IPO Datum: 10 dec. 2018

Opgehaald kapitaal: 21,3 miljard dollar

Industrie: Communicatiediensten

SoftBank werd opgericht in 1986 en heeft zijn hoofdkantoor in Tokio. In tegenstelling tot wat je misschien denkt bij de naam, is het geen bank. Het bedrijf levert een reeks communicatiediensten, waaronder mobiele en vaste communicatie, en ISP-diensten. SoftBank verkoopt ook mobiele toestellen aan consumenten.

Aandelen begonnen te verhandelen op de beurs van Tokio nadat het bedrijf in december 2018 zijn beursgang voltooide en meer dan 21 miljard dollar ophaalde. SoftBank’s aandelen tuimelden echter ongeveer 14,5% op zijn eerste handelsdag.

Particuliere aandeelhouders kunnen hun aandelen op de publieke markt vasthouden of een deel of alle aandelen verkopen om winst te maken.

 

  1. NTT Mobile Communication Network

IPO Datum: 22 oktober 1998

Opgehaald kapitaal: 18,1 miljard dollar

Bedrijfstak: Communicatiediensten

NTT Mobile Communication Network, ook bekend als NTT DoCoMo, is een in Tokio gevestigde telecommunicatiespeler die in oktober 1998 naar de openbare markt ging. De onderneming kondigde haar plan voor een beursgang aan tijdens de Aziatische financiële crisis van 1997. De onderneming slaagde erin Goldman Sachs aan zich te binden als underwriting-team.

Op het moment van de beursgang had NTT ruwweg 57% van de Japanse mobiele markt in handen. De beursgang gaf het de op twee na grootste marktkapitalisatie in Japan op dat moment. Voorheen genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE), heeft NTT hun American Depository Shares (ADS) officieel van de beurs gehaald in april 2018.  

 

  1. Visa

IPO Datum: 18 maart 2008

Opgehaald kapitaal: 17,4 miljard dollar

Industrie: Financiële diensten, technologie

Visa (V) is gespecialiseerd in de verwerking van debet- en kredietkaarten. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in San Francisco, Californië, en heeft meer dan 70 miljoen handelaars die wereldwijd van zijn diensten gebruik maken. Het bedrijf verwerkt jaarlijks meer dan 206 miljard transacties.

Het lijkt misschien vreemd dat het bedrijf tijdens de wereldwijde financiële crisis naar de beurs is gestapt. En het is moeilijk te geloven dat het zoveel heeft opgehaald als het deed – bijna $17,4 miljard. De aandelen waren geprijsd op 44 dollar per stuk, wat betekent dat het bedrijf er 406 miljoen verkocht tijdens de emissie.

Een van de dingen die Visa onderscheidt van andere financiële dienstverleners (en misschien de reden waarom het zo succesvol kon zijn) is dat het eigenlijk geen leningen verstrekt aan consumenten, wat betekent dat het niet gevoelig is voor wanbetalingen en laattijdige betalingen. Het verdient zijn geld met vergoedingen voor de verwerking van betalingen.

 

  1. AIA-groep

IPO Datum: 21 oktober 2010

Opgehaald kapitaal: 17,8 miljard dollar

Sector: Financiële diensten

AIA is een in Hongkong gevestigde investerings- en verzekeringsmaatschappij die nu op de beurs van Hongkong wordt verhandeld onder de ticker 1299. Op de beursgang van het bedrijf werd ingetekend door Citi. Het bedrijf levert een aantal financiële diensten, waaronder verzekeringen, aan consumenten in 18 verschillende landen in Azië.

Nadat het bijna 18 miljard dollar had opgehaald, werd het de grootste onafhankelijke, beursgenoteerde pan-Aziatische levensverzekeringsgroep. Amerikaanse beleggers kunnen ook American Depositary Receipts (ADR’s) voor het bedrijf kopen, die over-the-counter (OTC) worden verhandeld onder de ticker AAGIY.

 

  1. Enel SpA

IPO Datum: 1 november 1999

Opgehaald kapitaal: 16,4 miljard dollar

Industrie: Nutsbedrijven

Enel (ENIA) is misschien geen bekende naam in de VS, maar wel in Italië, waar het gevestigd is. Het bedrijf levert ook stroom aan consumenten in 31 landen in Europa en Azië via 2,2 miljoen kilometer aan elektriciteitsleidingen.

Het bedrijf verwachtte ongeveer $19 miljard op te halen toen het naar de beurs ging, maar de interesse van de investeerders nam af. Toch slaagde Enel erin om ongeveer $16,4 miljard op te halen, waardoor het een van de grootste beursgangen van zijn tijd was.

 

  1. Meta (voorheen Facebook)

IPO Datum: 17 mei 2012

Opgehaald kapitaal: 16 miljard dollar

Industrie: Technologie

Het bedrijf achter het populaire social media platform (META) was een van de meest gehypete IPO’s in de geschiedenis. Het ging op 17 mei 2012 naar de beurs en haalde iets meer dan $16 miljard op.

De lancering van dit social media technologiebedrijf was doorspekt met handelsproblemen en dubieuze beschuldigingen over het delen van informatie. De aandelen daalden na de opening van de markt en verloren in de daaropvolgende maanden ongeveer 40% aan waarde. Tegen augustus 2012 hadden beleggers naar schatting 50 miljard dollar verloren. Nasdaq moest een boete van 10 miljoen dollar betalen wegens handelsproblemen tijdens de beursgang. Het platform had op 31 december 2021 gemiddeld 1,93 miljard actieve dagelijkse gebruikers.

 

  1. General Motors

IPO Datum: 17 nov. 2010

Opgehaald kapitaal: 15,8 miljard dollar

Industrie: discretionaire consumptiegoederen

General Motors (GM) maakte midden november 2010 haar debuut en haalde bijna 16 miljard dollar op en nog eens 4,35 miljard dollar in preferente aandelen. Dit is een grote prestatie, aangezien het bedrijf een jaar eerder uit een door de overheid goedgekeurd faillissement kwam.

Dit was de grootste beursgang voor een in de VS gevestigd bedrijf. General Motors is eigenaar van Chevrolet, Buick, GMC, en Cadillac. Maar het aandeel heeft niet erg goed gepresteerd. Op de tiende verjaardag van de beursgang meldde CNBC dat de prestaties van het aandeel volatiliteit en onzekerheid kenden, zelfs met een solide balans.

 

  1. ICBC

IPO Datum: 20 oktober 2006

Opgehaald kapitaal: $14 miljard

Sector: Financiële diensten

ICBC Bank of Industrial and Commercial Bank of China is een multinationale financiële dienstverlener die in Peking is gevestigd. ICBC, die in 1984 is opgericht, levert een scala financiële producten en diensten aan particuliere en zakelijke klanten in Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Oceanië.

Zij slaagde erin bovenaan de lijst te komen toen zij een beursnotering aan de Hong Kong Stock Exchange (HKG) begon. De deal werd onderschreven door Merrill Lynch. Het bedrijf noteerde zijn aandelen tegelijkertijd op de beurs van Shanghai en haalde zo nog eens $5 miljard aan kapitaal op.

Op 19 januari 2007 oefende ICBC een overtoewijzingsoptie uit, waardoor de onderneming haar beursintroductie kon optrekken tot 21,9 miljard dollar, waarmee het de op twee na grootste beursintroductie ter wereld werd.

Welk bedrijf had de grootste beursgang uit de geschiedenis?

’s Werelds grootste beursgang in de geschiedenis werd voltooid door Saudi Aramco. Het bedrijf ging op 11 dec. 2019 naar de beurs op de Tadawul (de Saudische beurs). Het bedrijf haalde $25,6 miljard op door de verkoop van drie miljard aandelen. Dat aanvankelijke cijfer steeg tot $29,4 miljard nadat Aramco nog eens 450 miljoen aandelen had verkocht.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!