Penny Stocks

Met penny stocks worden er aandelen bedoeld die niet hoger in waarde zijn dan 5 dollar. Het zijn aandelen met een hoog risico en beleggers hopen er een flinke winst mee te kunnen behalen. Dit omdat penny stocks altijd nieuwe aandelen zijn waar nog een flinke groei mogelijk is. 

Penny stocks kun je niet op de grote beurzen terugvinden, maar als OTC (over the counter) transacties. Dit omdat deze aandelen (nog) niet voldoen aan de eisen om op de officiële beurzen genoteerd te zijn. OTC beurzen gaan 24 uur per dag door, denk bijvoorbeeld aan de handel in FOREX.

Omdat penny stocks OTC aandelen zijn en dus niet gereguleerd zoals officiële aandelen biedt niet elke broker deze aan.

Wat zijn penny stocks?

Penny stocks zijn aandelen met een waarde tussen de 0.01 en 5 dollar. Beleggers kiezen voor deze aandelen omdat ze geloven in de groei van de onderneming. De bedrijven achter de aandelen zijn nog zo nieuw dat er niet voldoende data beschikbaar is om er een technische analyse van te kunnen maken. Zonder enige data om een analyse te kunnen maken brengt het beleggen hierin meer risico’s met zich mee. Beleggers investeren er dan ook in omdat ze geloven in het succes van het bedrijf. En als het bedrijf succesvol is dan zijn de winsten behoorlijk rendabel. 

Penny stocks vaak zijn zo laag in waarde vanwege een onbekende naam, maar het kan ook zijn dat het zich in een markt bevindt wat door een zware periode gaat. Er is op dat moment weinig vraag naar.

Risico’s van penny stocks

Omdat penny stocks worden gekocht zonder enige fundamentele of technische analyses is er geen onderbouwing of het aandeel een succes wordt. Je zult vaak ook geen historische financiën kunnen vinden van een onderneming, vooral als deze echt nieuw op de markt is. 

Er schuilt ook een gevaar van “pump and dump” in penny stocks, een techniek waarbij een aandeel flink wordt gepromoot zodat veel mensen het aandeel kopen, waardoor het aandeel in prijs flink stijgt. Hierna verkopen de oplichters hun aandeel met een flinke winst, en omdat het aandeel niet berust op een succes zakt de waarde vaak weer flink in.

Dit geeft ook aan hoe belangrijk het is dat je gedegen onderzoek doet voordat je een aandeel koopt. Dit is alleen vaak moeilijk omdat er vaak bijna geen informatie beschikbaar is over een bedrijf achter de penny stocks. Onderzoek doen naar de ondernemers in het bedrijf kan al een hoop data opleveren, net zoals onderzoek doen naar de sector waarin het bedrijf zich vind.

De koersen van penny stocks hebben over het algemeen een hogere volatiliteit dan de grote blue chips van succesvolle grote aandelen. Dit hoeft niet negatief te zijn, en day traders zullen hier dan ook naar op zoek zijn. 

Voorbeelden penny stocks

Beleggen in penny stocks zijn over het algemeen lang termijn beleggingen. Het kan 6 tot 18 maanden, of zelfs langer duren voordat een aandeel in prijs stijgt. Ook zul je als belegger realistisch moeten zijn en accepteren dat 99 % van alle penny stocks nooit een groot bedrijf zullen worden.

Toch zijn er een paar succesverhalen:

Apple

Apple was in het begin (1981) maar 0.05 dollar per aandeel waard. Als je toen voor 500 dollar aandelen had gekocht had je er 10000 in bezit gehad. In 2021 zijn ze 145.55 per aandeel. Als je de aandelen nog in bezit zou hebben sinds 1981, dan had je nu 1.455.500 dollar gehad. 

Maar kan jij zo lang wachten?

Ford 

Ford is een geweldig voorbeeld hoe een aandeelprijs niet altijd iets zegt over de waarde van een bedrijf. Ford is in 2021 270 biljoen dollar waard, met een aandeel in augustus 2021 van 13.82 dollar. Vorig jaar was het aandeel heel erg dicht in de buurt van een penny stock, ook al was het bedrijf zeer veel waard.

Hoe handelen in penny stocks

Allereerst zul je een broker moeten vinden die aandelen aanbiedt via de OTC. Een goed voorbeeld hiervan is de BinckBank, al bieden ze niet alle penny stocks aan. Het is erg moeilijk om penny stocks te vinden via de meeste brokers, omdat deze niet gereguleerd zijn zoals officiële aandelen op de AEX bijvoorbeeld. 

Het zoeken naar penny stocks gaat dan ook vaak via kanalen zoals Yahoo Finance, maar houdt in dat je een hele hoop huiswerk zult moeten doen. Simpel op zoek gaan naar een 0.10 aandeel en hier een hoop van kopen geeft een gegarandeerde verlies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *