Olie aandelen

Beleggen in Olie

Ruwe olie is een van de grootste fossiele, en meest gebruikte brandstof ter wereld. De brandstof wordt al honderden jaren gebruikt, en er gaat ondertussen een hele hoop geld in om. Olie wordt op dit moment gebruikt bij de productie van bijna alle producten welke we verbruiken op dagelijkse basis, en als fossiele brandstof voor miljarden auto’s en al het vliegverkeer. 

Je kan als belegger investeren in olie aandelen, en er behoorlijk veel geld mee verdienen. Daarnaast kun je investeren in olie door futures, opties en CFD’s. 

Hier zullen we het voornamelijk hebben over aandelen in olie, vooral omdat het risico veel lager ligt voor de belegger.

NaamExchangeLaatste slotkoersDatumVerschil vorige slotkoersVolumeOpenHoogsteLaagste
BP NYSE$35,3217-07-20231,04%$10.188.016$35,69$35,71$35,30
Shell NYSE$51,0628-01-2022+0,41%$3.438.961$50,85$51,16$50,29
TTEC HoldingsNasdaq$34,1717-07-2023+0,71%$240.101$33,93$34,39$33,82
Exxon Mobil NYSE$101,3817-07-2023+0,66%$18.055.849$100,72$101,67$100,22

De olieprijs

De olieprijs wordt volledig bepaald door vraag en aanbod van de markt. De OPEC landen (Organization of the Petroleum Exporting Countries) zijn de landen waar de olie vandaan komt en deze bepalen gezamenlijk hoeveel olie er dagelijks wordt opgepompt waardoor ze de prijs van de olie kunnen beïnvloeden. Het belangrijkste lid van de OPEC is het land Saoedi-Arabië.

Olievelden pompen elke dag miljoenen liters olie, maar wanneer de vraag daalt zal ook de prijs dalen. Een mooi voorbeeld hiervan is de geschiedenis van de olieprijs tijdens de eerste COVID golf. Auto’s en vliegtuigen stonden stil, en de opslagplaatsen van de raffinaderijen stonden vol met olie. Het gevolg was dat de prijs per vat ongekend laag zakte en hiermee ook de aandelen.

Inmiddels is dit volledig hersteld, en gaat de prijs van de olie weer op de oude voet verder.

Maar dit voorbeeld laat goed zien hoe het vraag en aanbod een sterke invloed heeft in een erg kort tijdsbestek. Dit betekend dat koersen ineens naar beneden, of omhoog kunnen schieten, en het erg lastig kan zijn om te voorspellen wat er met de koers gaat gebeuren. Er kan een stijgende lijn in de koers zitten maar dit geeft geen enkele garantie. Stel dat er ineens een explosie in export is dan zullen de prijzen dalen. Wanneer er een dreigend conflict is in een van de OPEC landen dan gaat de prijs weer omhoog, want er is een kans dat het moeilijk zal worden om de olie het land uit te krijgen. 

De wereldeconomie en de olieprijs zijn ook erg met elkaar verbonden. Landen waar de economie goed draait zijn ook landen waar meer olie wordt gebruikt. Hoe meer olie er wordt verbruikt, hoe schaarser deze wordt, en hoe hoger de prijs van de olie stijgt. Wanneer je kiest om te beleggen in olie is het raadzaam om de wereld economie in de gaten te houden, net zoals enige conflicten in OPEC landen.

Beleggen in olie

Beleggen in olie kan op heel veel manieren, je hoeft niet direct te handelen in bedrijven welke de olie produceren, Er zijn heel veel verschillende olie gerelateerde bedrijven waarin gehandeld kan worden. Deze worden verdeeld in 3 sectoren, namelijk upstream, midstream en downstream.

  • Upstream

Upstream olie bedrijven houden zich bezig met het opsporen en winnen van olie en gas. Er zijn bedrijven welke wereldwijd zoeken naar geschikte boorlocaties, en bedrijven welke de olie oppompen en produceren.

* Midstream

Midstream bedrijven houden zich bezig met de transport, verwerking en opslag van olie en gas. Dit zijn bedrijven welke de grondstoffen verzamelen en vervoeren naar de raffinaderijen. 

* Downstream

Downstream bedrijven zijn de raffinaderijen van de olie. Ook bedrijven welke zich bezig houden met distributie en verkoop van de eindproducten vallen in deze sector. 

Voorbeelden: 

  • California Resources Corp. (CRC) opsporing en winning van olie.
  • Ecopetrol SA (EC) Exploratie en productie, transport en logistiek, raffinaderij
  • HollyFrontier (HFC) raffinaderij en marketing

Beleggers die willen handelen in olie kunnen dit op twee manieren doen, door middel van aandelen van een olie maatschappij, zoals Shell, of door CFD’s aan te kopen via een online broker. Je kan losse aandelen kopen, of een energy ETF wat minder risico’s met zich mee brengt dan een CFD, maar minder rendement op zal leveren.

Aandelen olie kopen

Je kunt beleggen in ruwe olie aandelen door bijvoorbeeld te investeren in bedrijven zoals Shell, wat ook bekend is als een aandeel koninklijke olie, of het bekende bedrijf BP.

Wanneer je besluit te beleggen in een bedrijf wat handeld in olie, wordt de koers niet alleen maar bepaald door de olieprijs, maar ook door de resultaten van het bedrijf. 

Kort termijn beleggen

Om een goed rendement te behalen zijn fluctuerende koersen perfect voor beleggers welke op zoek zijn naar korte termijn beleggingen. Via een online broker kun je namelijk beleggen in CFD’s met als doel om zo snel mogelijk winst te behalen. Wanneer je hierbij de hefboom kiest is er een hoge kans op winsten. Wel moet je opletten want CFD’s zijn risicovolle instrumenten waarbij 68% van de beleggers zijn geld kwijt raakt.

Dit kun je tegen gaan door zeer goed op de hoogte te zijn van recente ontwikkelingen in de oliemarkt en de wereld economie. 

Lang termijn beleggers

Er is een grotere vraag naar olie omdat olie steeds schaarser wordt terwijl het gebruik wereldwijd alleen maar toeneemt. Er wordt zelfs gesproken over de “peak oil” en hoe we het omslagpunt al voorbij zijn. Dit is goed nieuws voor beleggers omdat veel vraag en weinig aanbod er voor zal zorgen dat de olie koers gaat stijgen.

Dit betekend dat het ook een zeer goede investering is voor lang termijn beleggers, vooral wanneer je belegt in aandelen of ETF’s welke olie aandelen bevatten.

Olie ETF fondsen

Je kunt als belegger ook kiezen om te beleggen in een ETF (exchange traded fund) welke olie bedrijven volgen. Er zijn ETF’s met meerdere bedrijven in het mandje welke allemaal energie of brandstof gerelateerd zijn, en er zijn ETF’s welke de koers van de olie volgen.

Beleggen in olie?

Met de stijgende aantal covid besmettingen wereldwijd houden beleggers het nieuws goed in de gaten. Toch wordt er geen herhaling van vorig jaar verwacht waarbij een vat olie tot onder de 0 dollar daalde, en zijn beleggers positief over een aandeel ruwe olie. 

Beleggen in olie kan erg winstgevend zijn, zolang je het nieuws en de ontwikkelingen goed in de gaten houd. Ook raden wij je aan om een portefeuille te hebben wat een spreiding heeft van aandelen en fondsen, alleen maar olie aandelen is niet erg verstandig.

Het hebben van een verstandige beleggingsstrategie kan je helpen om een lang termijn plan te maken wat dividend op levert. Door het opstellen van een strategie zul je moeten nadenken over de doelen die jij als belegger hebt, en de kosten welke je bereid bent te maken. Zo kun je ook de juiste broker kiezen, welke de instrumenten aanbiedt die jij zoekt.

Wanneer je als belegger goed je werk doet, kan het handelen in olie aandelen een erg interessante en intrigerend avontuur zijn!

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!