Nederlandse aandelen

Nederlandse aandelen

Nederland kent veel grote multinationals waar u eenvoudig in kunt beleggen. Beginnende, maar ook gevorderde beleggers steken hun geld ook vooral in Nederlandse aandelen. Dit is ook begrijpelijk, want deze zijn makkelijker te doorgronden, staan dichter tot ons en bieden vaak ook hele mooie kansen! Populaire bedrijven zijn bijvoorbeeld: Shell, ING, Unilever en Ahold Delhaize.

Wanneer u interesse heeft om Nederlandse aandelen te kopen en verkopen, kunt u direct starten bij de CFD-broker Plus500. U maakt een persoonlijke account aan en kunt de Nederlandse aandelen direct in de beleggingsportefeuille opnemen. Indien u liever eerst wat oefent, kunt u gebruik maken van de daarvoor bestemde demo account. Met de beschikking over duizenden euro’s oefengeld, kunt u verschillende strategieën uitproberen. Starten met echt geld, kan al vanaf 100 euro. Op die manier wil Plus500 online beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Let op *76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren’.

 

Hoe beleggen in Nederlandse aandelen?

Of u nu een startende of een ervaren belegger bent, het is altijd goed om extra kennis te vergaren over de aandelen. Evenals de manier waarop de aandelen zich kunnen ontwikkelen in de toekomst. U kunt met de keuze voor het juiste aandeel een mooi rendement behalen. En dat is iets waar de gemiddelde Nederlander toch wel oren naar heeft, gezien de lage rentestand. Gelukkig zijn steeds meer mensen bezig met de toekomst en zien ze ook de voordelen van het beleggen in aandelen.

Wanneer u in Nederlandse aandelen wilt beleggen, is het belangrijk om dat op een verstandige wijze te doen. Maak dus voordat u een aandeel koopt of verkoopt, een goede analyse. Voor deze analyse kunt u kijken binnen de sector en binnen het specifieke bedrijf waar het om gaat. Immers zorgen goede vooruitzichten er eerder voor dat de koers stijgt, terwijl slechte vooruitzichten eerder zullen leiden tot een dalende koers. Er kan nogal sprake zijn van schommelende koersen. Het is echter mogelijk om middels verschillende strategieën winsten te maken. Zo kunt u o.a. short en long gaan.

Het kan zeker slim zijn om te kiezen voor een bedrijf waar u zelf al e.e.a. over weet. Enige affiniteit met het bedrijf is wel zo prettig. Zo heeft Warren Buffet (succesvol Amerikaans belegger) geen affiniteit met technologie. Hij heeft er weinig verstand van en geeft er daarom weinig om. Buffet adviseert om te kiezen voor bedrijven die begrijpelijk en voorspelbaar zijn. Zelf richt hij zich vooral op bedrijven met voedingsproducten en gebruiksgoederen. Denk aan frisdrank, luiers, scheermesjes en ijs. In de volgende koppen gaan we u eerst wat meer vertellen over de rol van de beurs.

 

Rol van de beurs

De beurs is niets anders dan een strak gereglementeerde, gecontroleerde en transparante marktplaats waar de vraag naar kapitaal en het aanbod aan kapitaal bij elkaar komen. Het gaat dus om de primaire markt. Er kan gehandeld worden in genoteerde producten. Dat is de secundaire markt. De Nederlandse beurs heeft een aantal belangrijke functies of taken. Om duidelijk te maken om welke taken het gaat, hebben we een lijstje gemaakt. Zo is de rol van de beurs om (te):

·        Fungeren als plaats waar bedrijven en overheden kapitaal kunnen ophalen

·        Vraag en aanbod bij elkaar brengen

·        Zorgen voor een transparante koersvorming

·        Regelgeving en toezicht bieden

·        Zichtbaarheid bieden aan het Nederlandse bedrijfsleven

·        Met een notering op de Nederlandse beurs, wordt er direct impact uitgeoefend op: betrokkenheid, werkgelegenheid en toezicht

 

Aanjager Nederlandse economie

Eigenlijk wordt de beurs gezien als de aanjager van de Nederlandse economie. De rol die de beurs namelijk heeft bij het zoeken naar kapitaal door de ondernemingen, is erg belangrijk. Een bedrijf kan met een beursgang extra kapitaal ophalen of extra aandelen uitgeven, waardoor het kan innoveren of bijvoorbeeld overnames kan doen. Dat zorgt natuurlijk weer voor meer werkgelegenheid en verdere groei van het bedrijf. Daarnaast helpt een beursnotering ook goed bij het winnen van het (buitenlandse) vertrouwen.

Doordat de beurs een openbare kapitaalmarkt is, vervult het voor alle partijen een belangrijke rol. Particuliere en professionele beleggers kunnen hun visie op de markt concreet maken door zorgvuldige beslissingen te nemen. Natuurlijk heeft een deel van die zorgvuldige afweging te maken met het risico dat de belegger wil en kan nemen. Er is nooit 100% zekerheid bij beleggen. Er kunnen mooie winsten worden behaald, maar garantie is er helaas niet.

Toch maken de vele beleggingsproducten een weloverwogen keuze goed mogelijk. De indexen die door de beurs ontwikkeld en bijgehouden worden, geven een betrouwbaar beeld van de ontwikkelingen op nationaal en internationaal niveau. Verderop leest u meer over de indexen. Eerst gaan we eens kijken naar de rol van een broker. Daar kunt u namelijk starten met het beleggen in aandelen of indexen.

 

Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen in Nederlandse aandelen kan alleen maar als u een account aanmaakt bij een broker. Er zijn vandaag de dag veel verschillende brokers. En daarom is het goed om voor een betrouwbare broker te gaan met een ruim aanbod aan beleggingsproducten. Een broker is een financiële instelling die zich volledig toelegt op de effectenhandel. Er zijn veel brokers bijgekomen met de opkomst van internet. Het zijn de zogeheten internetbrokers. Samen met banken zijn brokers de toegangspoort tot de beurs voor beleggers. Aan- en verkopen gebeurt via de broker. De transactie wordt afgehandeld door de broker. Bovendien zorgt de broker voor de administratieve handelingen die verbonden zijn aan een transactie. We raden u daarom de CFD-aanbieder Plus500 aan. Let op *76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren’.

Plus500 is een broker met een erg gebruiksvriendelijk platform. Het platform zit goed in elkaar en maakt het mogelijk om in tientallen verschillende Nederlandse CFD-aandelen te beleggen. Verreweg de meeste ervaringen met het platform zijn erg positief. De hoeveelheid financiële instrumenten die zijn afgedekt, is echt enorm. De functionaliteit en het gemak scoort erg goed. Vrijwel alle handelaren in de branche kunnen bediend worden met deze online broker. Het is absoluut niet verwonderlijk dat Plus500 een van de grootste en meest populaire namen is wanneer het om online beleggen gaat.

 

Beleggen in een index

Tot nu toe hebben we het enkel gehad over het beleggen in individuele aandelen. Dat is echter niet de enige optie. Zo kunt u ervoor kiezen om in een index te beleggen. U zorgt dan voor een eenvoudige spreiding van de Nederlandse aandelen. Er wordt in dit geval in 25 aandelen van de grootste ondernemingen aan de Nederlandse beurs, belegd. Hieronder gaan we daarom in op de AEX, de AMX en de AScX.

 

AEX

AEX is de afkorting voor Amsterdamse Exchange Index. In deze index zijn de 25 grootste beursfondsen van Nederland opgenomen (naar marktkapitalisatie gemeten). De AEX is ingesteld in 1983 en is de belangrijkste graadmeter van de Nederlandse beurs. Simpel gezegd geeft de AEX aan hoe de koersen van de 25 meest verhandelbare fondsen zich ontwikkelen op de Amsterdamse effectenbeurs. Het gemiddelde van deze koersen levert de stand van de AEX op.

De AEX heeft het de afgelopen periode behoorlijk goed gedaan. En dat is deels te danken aan de relatief hoge blootstelling aan cyclische energie- en techaandelen. Nederlandse aandelen zijn inmiddels relatief duur. Toch is er veel geloof in de Nederlandse aandelenmarkt. Hoe het met de AEX zal gaan in het nieuwe jaar is lastig te voorspellen. Het is afhankelijk van meerdere factoren. De lijn uit het verleden kan worden doorgetrokken naar de toekomst (technische analyse) of er kan worden gekeken naar de fundamentele analyse. Denk aan rente en de winstgevendheid van de bedrijven die de AEX vormen.

 

AMX

AMX is de afkorting die staat voor Amsterdamse Midkap Index. Het is de meest bekende midkap aandelenindex. In de AMX zijn de 25 middelgrote beursgenoteerde ondernemingen opgenomen. De naam Midkap komt van de samentrekking van kapitalisatie en midden. Inmiddels is het al een aantal jaren mogelijk om in de AMX te beleggen of opties af te sluiten met het oog op de ontwikkeling ervan. De AMX bestaat namelijk al sinds 1995. Eigenlijk is de AMX de kleinere broer van de AEX.

Op basis van de bovenstaande informatie heeft u wel of geen interesse om te beleggen in de AMX. Het nadeel kan zijn dat de bedrijven door hun grootte, minder grote prestaties kunnen leveren dan de grote multinationals. Echter zijn er genoeg aansprekende fondsen te vinden die goed zijn voor interessante beleggingen. Er zijn wel degelijk bedrijven die internationaal goed aan de weg timmeren en in hun eigen segment tot de absolute top behoren.

 

AScX

AScX is de afkorting voor de Amsterdamse Small Cap Index. Het is de 3e en nieuwste index van Euronext Amsterdam. De AScX is dus het jongere broertje van de AEX en de AMX. Hij bestaat namelijk pas sinds 2005. De AScX wordt gevormd door 25 fondsen, van Arcadis tot Wegener. In tegenstelling tot de andere twee indexen bestaat de AScX ook uit lokale fondsen. Deze vallen net buiten de criteria voor een toelating tot de AMX. De AScX bestaat dus eigenlijk uit een groot aantal ondernemingen uit verschillende branches.

Beleggen in de AScX kan zeker interessant zijn. Het is echter wel belangrijk om realtime koersinformatie te gebruiken. Pas zeker ook een technische analyse toe en kijk naar de mogelijkheden van aandelen om te groeien. Voor de actuele koersinformatie alsmede de historische informatie, kunt u een persoonlijke account aanmaken bij de CFD-broker Plus500.

 

Verschil AEX en AMX

In de AEX en AMX komen de eerste en tweede 25 grootste ondernemingen terug. In de AScX staan de derde 25 ondernemingen met de grootste marktkapitalisatie. Het betreft ondernemingen met een grote omzet in onder andere Nederland, met een notering aan de beurs. De AScX geeft aan hoe deze ondernemingen zich ontwikkelen en geeft daarmee een indruk van de economische situatie in Nederland. Vergelijk het bijvoorbeeld met voetbal. Waar de AEX de eredivisie is, is de AMX de eerste divisie. Het is de kweekvijver met alle talenten die het al dan niet tot de AEX kunnen schoppen. De AMX bestaat uit de wat kleinere bedrijven. Hierdoor is de index wat volatieler.

 

Beursplein 5

Beursplein 5 was een creatie van Jos Cuypers en opende ruim een eeuw geleden haar deuren. Het is begonnen als een ontmoetingsplaats van zowel vraag als aanbod van kapitaal. En vandaag de dag is daar weinig aan verandert. Beursplein 5 is een begrip geworden in zowel binnen als buitenland. Het is hét plein in Amsterdam als het gaat om aandelen.

 

Plus500 account aanmaken

De CFD-broker Plus500 maakt het mogelijk om in alle bovenstaande indexen te beleggen. Meedoen met handelen kan door daar een persoonlijke account aan te maken. Het wordt dan mogelijk om in indexen aandelen te kopen of verkopen. Meedoen op de beurs kan al met een bedrag vanaf 100 euro. Wilt u liever eerst oefenen met beleggen? Dat kan ook. U maakt dan eerst een demo account aan waarmee u de kans krijgt om met 40.000 euro aan oefengeld te handelen. Superhandig wanneer u de persoonlijke handelskwaliteit wilt verbeteren. Let op *76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren’.