Litebit

Met 1,5 miljoen bezoekers per maand is Litebit geen kleine speler in de markt, ook is LiteBit de oudste broker in Nederland. 

Al sinds 2013 is LiteBit online, wat begon met alleen de Litecoin en Bitcoin resulteerde in de naam LiteBit. LiteBit is niet een crypto exchange platform maar een broker die de coins voor jou koopt, en deze tegen een tarief aan jou verkoopt. 

 

We hebben in dit LiteBit review gekeken naar de meest belangrijke aspecten van een crypto exchange.

Gebruiksvriendelijkheid

5/5

Gebruikersomgeving

4/5

Kosten

3/5

Veiligheid

5/5

Belangrijkste kenmerken

Een van de oudste platformen in Nederland

Verschillende wallets

Hogere kosten

Registratie bij De Nederlandse Bank

Live chat optie

Mobiele app

Het ontstaan van LiteBit


Litebit is de oudste crypto broker in Nederland, en een van de oudste online crypto brokers in Europa.

LiteBit is live gegaan in 2013 in Rotterdam. Met hebben de meeste populariteit in Nederland, België en Duitsland zijn ze onderdeel van 2525 Ventures BV met inmiddels naar eigen zeggen meer dan 600.000 klanten uit de gehele EU.

Het team van LiteBit bestaat uit 50 man en wordt aangestuurd door Olivier van Duijn die voorheen Marktplaats.nl leidde.

In 2017 was LiteBit tweemaal slachtoffer van hackers, en dit heeft geleid tot slechte publiciteit vooral omdat er veel gebruikers gegevens waren gestolen. LiteBit heeft hard gewerkt aan zijn veiligheid en is anno 2021 een betrouwbare broker.

Samenvattend

Exchange naamLitebit
Fiat valuta’s
Crypto valuta’s40 +
BetaalmethodesiDEAL, Giropay, Sepa, Sofort en bankoverschrijving.
Handelskostenmax 2.5 %
Stortkosten0 %
Uitbetaal kosten0,40 cent
Mobiele appJa

Voordelen

Al vanaf 2013 online, jaren ervaring

Volledig Nederlandstalig

Wallets beschikbaar

Live chat

Nadelen

Geen Nederlandse regulatie

Langzamere klantenservice

Hoge transactie kosten

Litebit review

Het ontstaan van LiteBit


Litebit is de oudste crypto broker in Nederland, en een van de oudste online crypto brokers in Europa.

LiteBit is live gegaan in 2013 in Rotterdam. Met hebben de meeste populariteit in Nederland, België en Duitsland zijn ze onderdeel van 2525 Ventures BV met inmiddels naar eigen zeggen meer dan 600.000 klanten uit de gehele EU.

Het team van LiteBit bestaat uit 50 man en wordt aangestuurd door Olivier van Duijn die voorheen Marktplaats.nl leidde.

In 2017 was LiteBit tweemaal slachtoffer van hackers, en dit heeft geleid tot slechte publiciteit vooral omdat er veel gebruikers gegevens waren gestolen. LiteBit heeft hard gewerkt aan zijn veiligheid en is anno 2021 een betrouwbare broker.


Aanbod Litebit


Bij LiteBit kun je kiezen uit iets meer dan 40 munten op het moment van schrijven.

Als je kijkt naar de concurrenten van LiteBit zoals Bitvavo en Bitcoinmeester zie je al gauw dat deze LiteBit voorbij zijn. Ook al is LiteBit de oudste in Nederland, ze bieden veel functionaliteiten niet aan, ook omdat ze een broker zijn en niet een exchange platform.

Zo kun je geen coins staken, en ook bieden ze geen stable coins aan. Ook is er geen uitgebreide order mogelijkheid waarbij je vaste aankoop- en verkooporders in het systeem zet, zodat er op een gewenste prijs automatisch gekocht of verkocht wordt. Dit is vooral voor ervaren daytraders een gemis.

Wat bieden ze dan wel aan?

 • LiteBit Wallet

Bij LiteBit kun je een gedeelte van de aangeboden munten in cold wallets bewaren. Helaas is er nog niet voor alle coins een LiteBit wallet beschikbaar en zul je in het uiterste geval een externe wallet moeten gebruiken.

 • Platform Litebit

Het platform bij Litebit is zeer overzichtelijk. Het ziet er eigenlijk een beetje te simpel uit voor de ervaren belegger. Er zijn ook niet veel opties om grondige analyses te verrichten, dan zul je toch een derde website moeten bezoeken of hier speciaal software voor downloaden. Je kunt bij Litebit inloggen op de landingspagina en je hebt dan direct toegang tot de markten.

 

Starten op Litebit

Om te kunnen starten met beleggen via Litebit moet je eerst een account aanmaken en jouw identiteit verifiëren. In mijn ervaring ging dit heel erg snel, de verificatie was binnen een half uur geregeld en ik kon direct geld storten en beginnen te handelen.

Open een account eerst:

 1. Klik op “nu beginnen”
 2. Vul al je gegevens in

Verificatie van het account:

 1. Verifieer jouw email adres met een link
 2. Verifieer jouw mobiele telefoon met een sms code
 3. Verifieer jouw persoonlijke gegevens met een kopie ID, Selfie met ID
 4. Activeer 2FA (two factor authentication).

Hierna kun je makkelijk bij Litebit inloggen en starten met beleggen.

Mobiele app Litebit

De mobiele app van Litebit is beschikbaar voor beide IOS en Android telefoons. Deze is identiek aan de interface en heeft hetzelfde gebruikersgemak.

Is Litebit Betrouwbaar?

In 2017 stond Litebit in een negatief daglicht toen ze veel gevoelige informatie verloren aan hackers. Er werd geen geld gestolen, maar wel wonnen de hackers adressen, namen, en bankgegevens. Ze werden niet 1 maar 2 keer gehacked, en verloren hier veel klanten mee.

Hoe betrouwbaar is Litebit in 2021?

Litebit heeft de veiligheid heel hoog in het vaandel staan. Niet alleen zijn ze geregistreerd bij de Nederlandse Bank, maar ook bieden ze cold wallets aan voor jouw portefeuille en ben je verplicht een 2FA (two factor authentication) in te stellen op jouw account.

Ze bieden ook cold wallets aan (offline), maar deze ondersteund niet alle coins die worden verhandeld. Dit betekend dat je een externe wallet moet kiezen. Nu zijn wij van mening dat het altijd beter is om funds op een externe wallet te behouden. Vooral als je lang termijn een munt vast wilt houden is het veiliger om dit bij een derde partij te doen, of volledig offline.

Bij LiteBit vind je een nederlandse klantenservice.

Op trustpilot scoort Litebit minder met 2755 reviews en 30 % niet tevreden. Na grondig onderzoek kunnen wij melden dat dit voornamelijk gaat over de Duitse markt, en de vele klachten te maken hebben met het KYC procedure, en een langzame klantenservice.


Kosten en tarieven Litebit

Deze Nederlandse cryptocurrency broker verschilt van de meeste andere cryptocurrency exchange platforms op de manier waarop zij altcoins kopen en deze vervolgens voor een hogere prijs doorverkoopt aan de klant. Dienovereenkomstig werkt het meer als een wisselkantoor of een broker dan als een gewone cryptocurrency exchange platform.

Om Litebit te laten uitbetalen, en voor stortingen heb je keuze uit diverse betaalmogelijkheden, met de volgende litebit transactiekosten:

 • IDEAL; 0,42 euro
 • Bank contact; 0.24 + 1.5 % In NL duurt deze betaalmethode 3 dagen.
 • Sepa; 0,61 euro
 • Giropay; 0,39 + 2.5 %
 • Sofort; 0,39 + 2 %
 • MyBank 0,24 + 1.5 %

Ook kun je de litebit transactiekosten betalen met Litebit credits, deze staan gelijk aan 1 euro. Het voordeel van deze credits is dat je geen transactie kosten hoeft te betalen. Het nadeel is dat een credit 1 euro kost, en zo de transactiekosten toch hoger uit kunnen vallen.


Klantenservice Litebit

LiteBit is zeer makkelijk in gebruik maar het kan natuurlijk gebeuren dat je tegen een probleem aanloopt.

Mocht dit bij jou gebeuren, dan heeft LiteBit een handige handleiding op de website staan waar staat aangegeven wat je moet doen. Er is hier ook een makkelijke zoekfunctie zodat je gauw het antwoord op jouw vraag kunt vinden.

Uiteraard kun je ook contact opnemen met de klantenservice, en dit kan bij LiteBit op meerdere manieren.

De klantenservice van LiteBit is op werkdagen te bereiken tot 17:00 uur via de telefoon. Dit telefonisch contact is ook een enorm voordeel bij LiteBit.

Verder kun je ook contact met ze opnemen via een live chat en email.

Ze zijn ook zeer actief op social media, en je hier op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het platform.


Voor en nadelen Litebit


Voordelen

 • Volledig nederlandstalig
 • Live chat
 • Al vanaf 2013 online, jaren ervaring
 • Gebruiksvriendelijke interface en mobiele app
 • Wallets beschikbaar
 • Betrouwbaar

Nadelen

 • Hogere transactiekosten
 • Langzame klantenservice
 • Beperkte wallet mogelijkheden


Conclusie Litebit review


Vooral voor startende beleggers is LiteBit een prima plek om te starten. Het is veel overzichtelijker en makkelijker om coins te kopen en verkopen. Omdat er een hoop functionaliteiten ontbreken, zoals een uitgebreide order mogelijkheid om coins automatisch te kopen of verkopen bij een bepaalde prijs, is LiteBit niet heel erg geschikt voor actieve ervaren beleggers.

Omdat LiteBit een broker is en niet een exchange platform zijn de transactiekosten hoger. Maar als je opzoek bent naar een volledige nederlandse en veilige crypto broker is Litebit een geschikte keus. Naar onze mening is LiteBit vooral een juiste keus voor langer termijn beleggers in crypto.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!