Fire beweging

Financieel onafhankelijk zijn, willen we dat niet allemaal? Maar wat voor de een makkelijk is te behalen kan voor een ander onmogelijk lijken. Er zijn in de laatste decennia diverse strategieën ontwikkeld om mensen te helpen financieel onafhankelijk te worden, en ook nu is er een zeer succesvolle methode genaamd FIRE, welke een enorme populariteit heeft onder millennials.

Wat is FIRE?

 

FIRE staat voor Financial Independence and Retire Early, oftewel in het Nederlands Financieel onafhankelijk en vervroegd met pensioen. Dit is ontwikkeld met het doel om zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk te worden en te zorgen dat je geen keuzes meer hoeft te maken welke zijn gebaseerd op jouw financiën. 

 

Klinkt niet slecht he?

 

De FIRE techniek bestaat eigenlijk uit een hele minimalistische levensstijl samen met het juist investeren van geld. Het is ook niet een nieuwe techniek, in de 19e eeuw waren er al mensen die aangaven hoe belangrijk het was om je te onttrekken aan de beschaafde omgeving. Toch was het pas aan het einde van vorige eeuw dat er een boek uitkwam wat het leven van vele veranderde; 1992 Your Money or Your Life written van Vicki Robin en Joe Dominguez. 

 

Is FIRE iets voor mij?

 

Het concept achter de FIRE movement is dat je zo veel mogelijk van jouw inkomsten spaart, en daarnaast zo minimalistisch mogelijk leeft, zodat je heel vroeg met pensioen kan gaan. Vaak wordt er een groot gedeelte van het gespaarde bedrag gebruikt voor beleggingen met dividenden.

 

FIRE kan voor een ieder iets heel anders betekenen. Misschien betekent het voor de een om op een onbewoond eiland te verblijven en voor een ander gewoon geen schulden meer te hebben. Hierom is het ook zo belangrijk om goed voor jezelf op papier te zetten wat je doelen zijn, en te berekenen hoeveel geld je nodig hebt per maand.

 

FIRE gelooft niet dat er geluk schuilt in een leven lang hard werken en bijna geen vrij te hebben, en dat is het grootste doel dan ook van deze methode; te zorgen dat mensen het beste uit hun leven kunnen halen

 

Stappenplan FIRE

 

  1. Allereerst zul je moeten bedenken hoe jouw leven eruit zou moeten zien. Het is erg belangrijk om te bedenken wat voor jou jouw leven zinvol maakt. De een is namelijk blij met een hutje op de hei, en de ander wil reizen. Dit zijn twee absoluut normale doelen, maar hebben wel allebei een heel ander budget maandelijks nodig.

 

  1. Het budget is dan ook de tweede stap. Een goed budget maken waarbij je ook rekening houd met inflatie. Wat je nu spaart is namelijk minder waard over 20 jaar, en daarbovenop is er ook nog de belastingdienst waar je rekening mee dient te houden.

 

  1. Wanneer je meer inzage krijgt in jouw budget, zie je ook meteen uitgaven die misschien niet helemaal nodig zijn. En daar kun je weer op besparen.

 

  1. Meer geld om te sparen is waar FIRE voor staat. Waar een gemiddelde nederlander misschien 4-6 % van zijn maandelijkse inkomsten spaart, sparen mensen met de FIRE methodologie some 40-60%! Dit is een hoop geld, en dit bereiken zij door geld te besparen. 

 

  1. Schulden zul je zo snel mogelijk moeten aflossen. 
  2. Kijk of je in aanmerking komt voor een salaris verhoging.
  3. Gebruik een gedeelte van je spaargeld om te beleggen op lang termijn en zo dividend te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ETF’s.Het allerbelangrijkste van FIRE is dan ook dat je bespaart, wat je niet nodig hebt dat kies je niet meer. Misschien kun je goedkoper wonen (zolang het nog steeds comfortabel is) en heb je niet alle lidmaatschappen meer nodig op Netflix, Spotify ed. Kies je de fiets en niet de auto. En ga zo maar door.

 

Een ding is zeker, het vergt een uiterst discipline om te kunnen leven volgens FIRE. Maar ja, de vruchten ervan zijn ook veel groter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *