Crypto staking

Het staken van crypto is een goede optie om wat rendement te behalen op munten die je vastzet in de wallet, of waar je een tijdje niets mee wilt doen. 

Het lijkt een beetje op het storten van geld in een spaarrekening, waarna je naar een periode een percentage rente krijgt. Staken betekent dat jij crypto coins vasthoud om het netwerk te helpen bij de verificatie van transacties. 

Wat is staken crypto?

Staking, oftewel “Proof of Stake”, werd in 2012 ontwikkeld om de hoge kosten van het mijnen tegen te gaan. Bij het mijnen van crypto zijn de energie kosten zeer hoog. Dit is iets wat al langer in het nieuws komt, denk bijvoorbeeld aan Elon Musk die niet meer wil werken met Bitcoin vanwege de hoge kosten bij het mijnen.

Door staking worden er nieuwe blokken gecreëerd op het blockchain netwerk door een gebruiker die al wat munten in dezelfde crypto in bezet heeft. Op deze manier worden blokken gevalideerd op het netwerk. Jij houd door staken crypto vast wat miners helpt om transacties te valideren. In ruil hiervoor krijg je een vergoeding. Vaak een % van de gekozen cryptomunt.

Note: Proof of Work is de benaming voor het winnen van coins via mining.

Voorbeelden rendement bitcoin staken

Bitvavo 1.22 %

Binance 2.12 %

Bitcoinmeester 1.50 %

Risico’s van crypto staken 

Markt risico

Ongetwijfeld is het grootste risico dat beleggers lopen bij het staken van cryptocurrency een mogelijk ongunstige koersbeweging in de gekozen crypto.

Als je bijvoorbeeld 15% op jaarlijkse basis verdient voor het staken van een crypto, maar het gedurende het jaar met 50% in waarde daalt, heb je nog steeds verlies gemaakt. 

Crypto-investeerders moeten daarom zorgvuldig de munt kiezen die ze besluiten staken en worden geadviseerd om hun gekozen munt niet puur op basis van jaarlijkse rendement te kiezen. Met andere woorden, doe je research! Dan zul je het ook makkelijker vinden om een munt 60 dagen vast te zetten, en zul je minder snel verliezen leiden.

Liquiditeits Risico

Liquiditeit – of liever het gebrek ervan, van het actief dat je staked, is een andere risicofactor om rekening mee te houden.

Als je een micro-cap altcoin staked die nauwelijks liquiditeit heeft op beurzen, zal het zeer moeilijk worden om de activa te verkopen of om jouw inzet rendementen om te zetten in bitcoin of stable coins.

Het inzetten van liquide activa met hoge handelsvolumes op beurzen kan het liquiditeitsrisico verminderen.

Staking periode

Bij het staken van vele crypto zet je de cryptomunt vast voor een bepaalde periode. Vaak is dit 30, 45 of 60 dagen. 

Als de prijs van de ingezette coin aanzienlijk daalt en je deze niet kunt opheffen, heeft dat invloed op de algehele rendement.

Het staken van activa zonder een vaste periode zou een manier zijn om het staking risico te verkleinen.

Duur van beloningen

Net als bij staking periodes, betalen sommige stakings activa niet dagelijks stakings beloningen uit. Als gevolg hiervan moeten stakers wachten om hun beloningen te ontvangen.

Verlies of diefstal

Ten slotte is er altijd de mogelijkheid dat je de privé sleutels van jouw wallet verliest of dat jouw geld wordt gestolen als je niet voldoende aandacht besteedt aan beveiliging.

Ongeacht of je jouw digitale activa uitzet of deze vast zet, zorgen er altijd voor dat er een back-up van jouw portemonnee is en jouw privé sleutels is veilig opgeslagen.

Dit is niet een risico dat alleen bij staken kan gebeuren, dit geld voor het handelen in crypto in zijn algemeen. 

Voorbeelden crypto staken

Bitvavo staken

Bitvavo staking crypto
Beginnen met Bitvavo staking

Bij een van onze meest favoriete platforms Bitvavo is er ook de mogelijkheid tot het staken van crypto munten. Het grote voordeel van staken bij Bitvavo is dat je de constante vrijheid behoudt om de munten te kunnen verkopen. Dit noemen ze dan ook flexibel staken. Daar staat dan tegenover dat de opbrengsten minder hoog zijn dan bij andere platforms. 

Bij Bitvavo is er een minpuntje, namelijk dat je de gestakte coins in de Bitvavao wallet moet laten staan, en niet in een externe wallet. Ik voel mij zelf altijd prettiger als mijn investeringen niet op een exchange blijven staan, maar Bitvavo biedt cold wallets aan, dus het is niet dat het niet veilig is.

Het aanbod van coins die kunnen worden gestaked is ruim, en ook al zijn de opbrengsten misschien iets lager, de flexibiliteit die Bitvavo aanbiedt is voor mij persoonlijk erg belangrijk.

Beginnen met crypto staking op Bitvavo

Binance staken

Binance staking crypto
Beginnen met Binance staking

Bij Binance heb je de mogelijkheid om dividend te verkrijgen van de crypto in jouw wallet door middel van Binance Earn. Dit is een soort spaarpakket waar je uit meerdere services kunt kiezen.  In de Nederlandse Binance app wordt dit ook wel in het hoofdmenu aangegeven door “sparen”. Hier kun je vele crypto’s staken net zoals bij crypto.com.

Wat staken betreft kun je kiezen uit flexible, locked en DeFi staking.

Beginnen met crypto staking op Binance

Locked vs. Flexibele staking (Binance)

Bij flexible staking is het rentepercentage lager, maar kun je wel op ieder moment je cryptos verkopen indien nodig

Bij Locked staking (vaste staking) is het rentepercentage hoger, en je kunt ook op elk moment je cryptocurrency verkopen als je wilt. Maar als je dit doet dan wordt de rente die je hebt opgebouwd in de stakingsperiode niet aan je uitgekeerd.

DeFi staking is het staken van munten die van DeFi (Decentralised Finance) projecten zijn. Houd er rekening mee dat het percentage dividend blijft veranderen. (Te zien via Binance Defi Staking.)

Wij raden iedereen aan om sowieso via de app flexibel sparen aan te zetten. Dit doe je door op “automatisch inleggen” te drukken. Hierdoor krijg je automatisch interest over je crypto’s en kun je ze toch op ieder moment verkopen wanneer jij dit wilt.

Je kunt (bijna) alle cryptocurrency flexibel staken. Je kunt maar een beperkt aantal cryptocurrency locked staken. 

Conclusie

Wanneer je een cryptocoin in jouw wallet hebt die je niet van plan bent om te verkopen, dan kan het rendabel zijn om deze te staken. Het brengt altijd een hoger percentage dan een spaarrekening, en het is altijd fijn om een passief inkomen erbij te krijgen. Vooral als het een munt is waar je in geloofd, en zeker van weet dat deze gaat stijgen, dan is het verkrijgen van meer munten als rendement zeker de moeite waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *