Crypto index

Wanneer je al wat langer in het wereldje van beleggen bezig bent, dan ben je vast en zeker bekend met de ETF (Exchange Trust Fund) en de vele voordelen hiervan. Vooral wanneer je opzoek bent naar een aandelenpakket wat op langer termijn een dividend kan opleveren dan is een ETF een uitstekende keus. 

 

Omdat een ETF meerdere (soms wel honderden) aandelen en obligaties tegelijkertijd volgt is het risico minder dan wanneer je een los aandeel koopt. Door de verspreiding binnen in het ETF vangen de onderliggende aandelen elkaars verlies ook altijd op, en voel je dit minder dan wanneer je alles op een aandeel inzet.

 

Wanneer je kiest om te handelen in cryptocurrencies kan het risico hoger zijn dan bij het handelen in aandelen. Hierdoor is het belangrijk om jouw beleggingsportfolio zo breed mogelijk te behouden. Wij raden beleggers altijd af om al het beschikbare geld in een product the investeren. Een gebalanceerde portefeuille zou meerdere beleggings instrumenten moeten bevatten en zo zorgen voor zo min mogelijk risico in verlies.

 

Met een crypto index kun je in principe hetzelfde doen als bij een ETF, je belegt in meerdere crypto munten tegelijkertijd. 

Crypto index uitgelegd

 

Elke crypto index bestaat uit een selectie van cryptocurrencies, gegroepeerd en gewogen naar marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie van een cryptocurrency wordt berekend door het aantal eenheden van een specifieke munt te vermenigvuldigen met de huidige marktwaarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Wanneer een cryptocurrency in waarde stijgt, zal zijn marktkapitalisatie toenemen en daarom zal de waarde van de crypto index stijgen, en omgekeerd, wanneer de cryptocurrency prijzen dalen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, zal de waarde van de crypto- ndex dalen.

 

Handelen in crypto index

 

Er zijn verschillende voordelen aan het handelen in crypto indices, in plaats van meerdere individuele cryptocurrencies. Ten eerste kan het een meer kosteneffectieve manier zijn om in cryptocurrencies te handelen, omdat het je in staat stelt de sector als geheel te bekijken zonder een positie op elke afzonderlijke munt te hoeven openen. Het kost minder geld, en tijd, en het wordt bijgehouden door het platform van jouw keuze.

 

Handelen op een crypto index kan ook helpen om een ​​deel van jouw risico te spreiden, omdat je niet wordt blootgesteld aan een enkele munt. Dit is net zoals wanneer je kiest in het handelen van diverse ETF’s die indices volgen. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van de AEX met een ETF tracker.

 

Er zijn inmiddels meerdere crypto indices beschikbaar, en er komen er steeds meer bij gebaseerd op bijvoorbeeld de opkomende markten, de grootste crypto’s of een index met alle crypto’s welke op een platform worden aangeboden.

 

Net als bij een ETF kun je kiezen voor een van de vele indices en elke maand kiezen om 

Bitpanda crypto index

 

Bitpanda, een in Oostenrijk gevestigd fintech-platform, heeft een opmerkelijke reputatie opgebouwd als exchange platform met meer dan 2,5 miljoen actieve gebruikers. Bitpanda is een toegankelijk platform waar makkelijk gehandeld kan worden in aandelen, crypto valuta en metalen.

 

Bitpanda is het eerste exchange platform waar een crypto index wordt aangeboden.

 

De Bitpanda Crypto Index (BCI10) bestaat uit de top 5, 10 of 25 cryptocurrencies die worden gekozen naar marktgrootte en liquiditeit. Alle crypto’s in de index kunnen ook individueel worden gekocht en verkocht op de Bitpanda beurs. Net als bij een ETF kunnen klanten de meest succesvolle munten in een keer kopen met de Bitcoin Crypto Index. Dit zorgt voor een gezonde verspreiding en een minimaal risico.

 

Bitpanda zal de portfolio elke maand automatisch opnieuw in evenwicht brengen op basis van realtime gegevens om de juiste toewijzing van munten binnen een portfolio te garanderen.

 

De aangeboden Bitpanda Crypto-indexen zijn:

 

  • Bitpanda Crypto Index 5 (BCI-5) met de top 5 crypto’s
  • Bitpanda Crypto Index 10 (BCI-10) met de top 10 crypto’s
  • Bitpanda Crypto Index 25 (BCI-25) met de top 25 crypto’s

 

De voordelen van beleggen in het Bitpanda Crypto Index-fonds is dat je als belegger automatisch belegt in de beste digitale valuta op de markt en hiermee ook het risico verminderd. 

 

De index kan worden gekocht, geruild en verkocht zoals elke andere cryptocurrency op de beurs. Naast de transactiekosten van 1,99% zijn er zijn geen verdere kosten aan de daadwerkelijke koop of verkoop verbonden.

 

Wel is er elke maand een vergoeding vereist van 1,99% om de munten opnieuw in evenwicht te brengen binnen de Bitpanda Crypto Index. Over het algemeen is de Bitpanda crypto-index geschikt voor beginners die gemakkelijk en veilig willen investeren in cryptocurrencies en een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille willen onderhouden. Het grootste nadeel zijn de handelskosten die vrij hoog zijn, maar toch nog goedkoper kunnen zijn dan wanneer je besluit de munten afzonderlijk te kopen op Bitpanda.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!