Chinese aandelen

China; een groeiende economie

Ondanks de recente economische tegenslagen die zijn veroorzaakt door de wereldwijde pandemie van het coronavirus (welke ontstond in China), lijkt het erop dat de Chinese economie wederom verder gaat in zijn opmars.

Decennialang werd China beschouwd als een slapende economie, maar dat is de laatste jaren voorbij gegaan. China is in opmars met zijn technologische, industriële en financiële bedrijven welke een wereldwijd success hebben. Sterker nog, China is aardig op weg om een wereldleider te worden op de technologische markt, en de vooruitgang brengt een hoop innovatieve succesvolle Chinese bedrijven op de markt waarin belegd kan worden.

Als je bijvoorbeeld bij eToro zoekt kun je investeren in de ChinaTech CopyPortfolio, een succesvolle portfolio waar beleggers toegang krijgen tot de Chinese technologiemarkt.

NaamExchangeLaatste slotkoersDatumVerschil vorige slotkoersVolumeOpenHoogsteLaagste
Tian An China InvestmentsHKEXHKD 4,0414-07-2023+0,50%HKD 252.000HKD 4,02HKD 4,04HKD 3,99
China Yuchai International NYSE$10,8317-07-2023+3,14%$42.204$10,50$10,91$10,50
NetEaseNasdaq$106,2217-07-2023+1,73%$958.263$104,41$106,32$103,70
360 DigiTechNasdaq$18,7917-07-2023+0,64%$871.890$18,67$19,03$18,30
Tencent Music Entertainment Group NYSE$7,3817-07-20231,34%$7.565.250$7,48$7,49$7,18

Wat zijn Chinese aandelen?

De Chinese economie boekt een hoop vooruitgang de laatste jaren met steeds meer inwoners welke instaat zijn om geld te spenderen. Dit is goed voor de economie en je ziet het ook terug in de vele succesvolle groeiende ondernemingen. Ook Chinese bedrijven welke internationaal zaken doen groeien hard, denk aan bedrijven zoals Alibaba en Xiaomi. Alibaba is een enorm succesvol e-commerce bedrijf waar je online bijna alle soorten producten kunt kopen. Xiaomi is een elektronica bedrijf wat heel erg snel is uitgegroeid tot een miljoenen onderneming welke onder andere telefoons wereldwijd verkoopt.

Bedrijven zoals Alibaba hebben Chinese aandelen welke zeer interessant zijn voor beleggers. Maar waar kun je chinese aandelen kopen? En welke Chinese aandelen zijn veelbelovend? En is er een verschil met bijvoorbeeld beleggen in US bedrijven?

Chinese aandelen komen in twee soorten, A-aandelen en H- aandelen. En als Nederlandse belegger kun je niet in beide investeren. We hebben al eerder over de H-aandelen gesproken in het artikel over de Hong Kong Stock Exchange, aandelen welke genoteerd staan op de HKSE en toegankelijk zijn voor internationale beleggers.

De Hong Kong Stock Exchange is de belangrijkste beursindex in Azië, en de allergrootste van de wereld. De grootste Chinese H-aandelen welke hier genoteerd staan kun je terugvinden onder de Hang Seng China Enterprises Index (Hang Seng Index (HSI of HK50). De handel hier vindt plaats in Hong Kong Dollars.

A -aandelen zijn Chinese aandelen welke genoteerd staan op de Shanghai of Shenzhen stock exchanges, deze worden verhandeld in Chinese valuta en zijn veelal niet toegankelijk voor internationale beleggers.

Beleggingsopties Chinese aandelen

Wanneer je besluit te beleggen in Chinese aandelen kun je dat op meerdere manieren doen. Je kunt besluiten te investeren in een ETF zoals al eerder vermeld bij bijvoorbeeld eToro, of investeren in een los aandeel van een chinees bedrijf op de HKSE. Wanneer je besluit te beleggen via een ETF weet je dat er minder risico is dan bij een los aandeel en een regelmatige uitkering van een dividend.

Chinese ETF’s

Naast de  ChinaTech CopyPortfolio ETF kun je via eToro ook investeren in de grootste Chinese bedrijven welke op de Hong Kong Stock Exchange genoteerd staan onder de ETF iShares China Large-Cap. Met 50 bedrijven in de ETF heb je een goede mogelijkheid om een goed rendement te behalen en is het risico goed verspreid.

Maar je kan natuurlijk zogezegd ook in losse Chinese aandelen beleggen.

De beste chinese aandelen

Investeren in chinese aandelen heeft een hoop potentie voor een hoog rendement, maar je moet als belegger wel weten waar je mee bezig bent. Enige kennis in de sector en bedrijven waar je in wilt beleggen is wel geadviseerd. 

Beste Chinese aandelen 2021

NIO

Nio is een vrij jong veelbelovend elektrische auto producent wat in China net zo succesvol wordt gezien als Tesla. Beleggers hebben wereldwijd hoge verwachtingen van dit aandeel, misschien ook vanwege zijn betrokkenheid in de Formule E, de raceklasse voor elektrische auto’s. 

Tencent

Tencent is een Chinees technologiebedrijf. Het stond in 2014 op de 14e plaats in de wereldranglijst van merken samengesteld door Millward Brown Vermeer (een wereldleider op het gebied onderzoek in marketing en communicatie).

Volgens data van het consultingbedrijf PwC is Tencent in 2021 het 7e grootste bedrijf ter wereld.

JD.com

JD is na Alibaba de grootste e-commerce website vanuit China, die zich voornamelijk specialiseert in elektronica en computers.

Alibaba

Alibaba is een van de grootste bedrijven van China. De webwinkel werd opgericht door Jack Ma heeft inmiddels een beurswaarde van meer dan 800 miljard euro. Ook de dochterbedrijven AliPay, Tmall en AliExpress zijn giga grote bedrijven.

Xiaomi

Xiaomi is een bedrijf wat wereldwijd in een hele korte tijd een enorme bekendheid heeft vergaard met zijn mobiele telefoons. Naast mobiele telefoons houd Xiaomi zich ook bezig met andere de verkoop in andere categorieën, zoals online muziek en tablets.

Baidu

Baidu, ook wel de Chinese Google, is niet meer weg te denken in China. Het bedrijf beheert ook diverse videokanalen en de Chinese Wikipedia, genaamd Baidu Baike. Verder houd Baidu zich bezig met de ontwikkelen van de zelfrijdende auto. Het bedrijf blijft sterk investeren in de toekomst. Meedoen met handelen in Baidu kan dus erg interessant zijn, mits je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

Is het verstandig te beleggen in Chinese aandelen?

Met een jaarlijkse economische groei van rond de 10% is het erg aantrekkelijk om te investeren in Chinese bedrijven. Wat niet weg neemt dat een belegger wel op de hoogte moeten blijven van enige ontwikkelingen in de regio, omtrent de sector en het bedrijf zelf. Wanneer je investeert bij een erkende veilige broker kun je de juiste informatie vinden om te zorgen dat je het juiste ETF of aandeel kiest.

Hoe kan ik Chinese aandelen kopen?

Open eToro
Open eToro eToro is een multi-asset beleggingsplatform. De waarde van uw beleggingen kan stijgen of dalen. Uw kapitaal is in risico.

Een van de beste online brokers hiervoor is volgens ons eToro. 

eToro biedt meer dan 2300 producten aan, waaronder op de beurs verhandelde aandelen, indices, CFDs en populaire cryptocurrencies. Handelen gaat veilig en er zijn een hoop ETF’s en aandelen beschikbaar van Chinese bedrijven.

Wat eToro zo geschikt maakt is de copytrader functie waarbij je beleggingen van andere succesvolle handelaren kunt kopiëren. Hier kan je als (beginnende) belegger een hoop van leren, en dit is zeer verstandig wanneer je de keus maakt om te handelen in Chinese aandelen. Ook hebben ze dagelijkse updates omtrent wereldwijde markten waardoor je goed op de hoogte kunt blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!