Bitcoin voor beginners: dit moet je weten

Er zijn alsmaar meer Nederlanders in de wereld van cryptocurrency te vinden. Nadat de Bitcoin koers vorig jaar record na record haalde, besloten steeds meer mensen in crypto te investeren. Ook de coronacrisis heeft hierbij een duit in het zakje gedaan.

Dat is niet de enige reden waarom mensen in deze nieuwe hype stappen. Zit je er ook over na te denken om Bitcoin of andere cryptomunten aan te schaffen? In dit artikel lees je meer over Bitcoin voor beginners. Wat is Bitcoin precies en hoe kun je het kopen?

Wat is Bitcoin precies?

Niemand kan nog om de Bitcoin heen; toch zijn er nog veel mensen die geen idee hebben wat de Bitcoin precies is. Kort samengevat is Bitcoin een virtuele munt die bestaat uit een unieke computercode. Aan die unieke code hechten mensen een bepaalde waarde die door middel van het blockchainnetwerk, mining en vraag en aanbod wordt bepaald. In tegenstelling tot valuta zoals de euro kun je Bitcoin niet fysiek vastpakken. Het is een digitale munt die je alleen in je digitale cryptowallet kunt ‘stoppen’ en waarmee je kunt betalen en kunt traden. 

De Bitcoin is de allereerste cryptomunt en is bedacht door ene Satoshi Nakamoto, een synoniem van een persoon of een groep mensen. Dat gebeurde in 2008 waarin een whitepaper verscheen waarin het hele principe van Bitcoin staat uitgeschreven. Het duurde nog een jaar voordat de eerste transactie met Bitcoin werd gedaan. Er werden toentertijd twee pizza’s gekocht voor 10.000 Bitcoin. Dat is tegenwoordig niet meer voor te stellen, want de waarde op de Bitcoin koers is enorm gestegen sinds 2009. In 2021 haalde de cryptomunt zelfs een record met een waarde van bijna 67.000 dollar. Moet je voorstellen hoeveel pizza’s je daar nu voor zou kunnen halen!

Voordelen van investeren in Bitcoin

Juist door de stijgende waarde van de Bitcoin is de interesse in de cryptomunt enorm gestegen. Het zijn niet alleen meer de nerds en de ondernemers die willen profiteren van cryptocurrency; ook de ‘normale’ mens ziet vaker de voordelen in van de Bitcoin en andere cryptomunten. Het is namelijk een hele interessante manier om geld te verdienen wanneer je er op de langere termijn in investeert. Andere voordelen van Bitcoin kopen zijn onder andere:

  • Alle transacties die je met Bitcoin doet kunnen volledig anoniem. Dat is iets wat veel mensen prettig vinden, omdat dit bij gewone valuta bijvoorbeeld niet kan.
  • Bitcoin is volledig gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen bank als tussenpartij aanwezig is. De munt is van niemand en kan niet zomaar worden bijgedrukt. Ook dat vinden veel mensen fijn, met name wanneer er sprake is van een economische crisis zoals de afgelopen jaren het geval was met de coronacrisis.
  • Transacties met Bitcoin worden snel afgehandeld. Bij gewone valuta is het nog steeds vaak zo dat je in het weekend geen geld kunt ontvangen of overmaken. Dat wordt pas op maandag verwerkt. Bij Bitcoin is dat niet het geval.
  • Je kunt wereldwijd betalen met Bitcoin en andere cryptomunten. Er zijn steeds meer landen die dergelijke munten accepteren.

Hoe en waar kun je Bitcoin kopen?

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen te vinden aan investeren in Bitcoin. Je moet er altijd rekening mee houden dat de koersen van cryptocurrency heel volatiel zijn. Dat houdt in dat je investering de ene dag veel meer waard kan zijn dan de andere dag en andersom. Daarom moet je alleen investeren met geld dat je eventueel kunt missen en niet met geld dat je de volgende maand alweer nodig hebt. Het kopen van Bitcoin is heel eenvoudig en is zo gebeurd. Je hoeft niet naar een fysieke winkel of een bank om crypto aan te kunnen schaffen. Bitcoin kopen doe je namelijk gewoon online bij een speciale crypto trader of broker. Dat zijn handelsplatformen die handelen in Bitcoin en andere cryptomunten.

Ook kun je Bitcoin krijgen door te beginnen met het zogeheten ‘minen’. Dat vraagt vandaag de dag echter zoveel computerkracht en energie dat dit voor de meeste mensen niet haalbaar is. Als beginnende belegger in crypto is het sowieso aan te raden om het simpel te houden en te beginnen met enkele cryptomunten kopen. Onze tip? Schaf nooit één soort crypto aan, maar kies voor een gevarieerde beleggingsportefeuille. De markt is grillig en wanneer je al je geld inzet op één soort dan ben je het sneller kwijt wanneer het niet goed gaat op de koers. Wed liever op de spreekwoordelijke twee of meerdere paarden om je kansen te spreiden bij Bitcoin kopen.

 

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!