Bitcoin-hype in Nederland blijft sterk

Er zijn zo’n 700.000 Bitcoin beleggers in Nederland. Dat is het resultaat van een onderzoek en schatting door Bitcoin Meesters, Nederlands grootste cryptoplatform geschat. Dat is bijna 4% van de volledige Nederlandse bevolking. De bedragen waarmee deze beleggers investeren variëren van 10 euro tot honderdduizenden euro’s. Het gaat dus om een bont gezelschap. 

De aantrekkingskracht van crypto 

Met crypto valuta heb je het gevoel dat je meer controle hebt op wat er met je geld gebeurt. Banken bieden ons een massa diensten, maar diep in ons binnenste zijn we ons ervan bewust dat ze een noodzakelijk kwaad zijn. Je weet bijvoorbeeld ook dat de bank jouw geld gebruikt om mee te investeren. Dat gaat over het algemeen altijd goed, maar het moet maar eens één keer enorm mislopen en jij bent het slachtoffer. Denk maar aan de bankencrisis die startte in de zomer van 2007, iets meer dan een jaar later haar hoogtepunt bereikte en pas afliep in 2011.  

Voordelen 

Er zijn interessante voordelen verbonden aan bitcoin, ethereum en andere cryptomunten. Transacties verlopen over het algemeen sneller en soepeler. Gaat het om grote bedragen, dan is het vaak ook nog goedkoper. Dat komt omdat crypto’s op het internet “thuis” zijn. Ook de veiligheid is een vaak geprezen eigenschap van deze nieuwe munteenheden. Tenslotte is er nog het voordeel van de verbeterde privacy. Bij een betaling met crypto valuta geef je slechts een minimum aan persoonlijke gegevens mee.  

De keerzijde van de medaille 

Het belangrijkste nadeel van crypto’s is dat hun waarde niet bepaald stabiel te noemen is. Een bitcoin kan vandaag 30.000 euro waard zijn en morgen ineens het dubbele. Omgekeerd kan jammer genoeg ook, zodat plots je belegging gehalveerd is in waarde. Dit fenomeen is echter in het verleden ook vaak gebeurd met beleggingsproducten die relatief nieuw waren. Vanaf een bepaald moment werden ze steeds stabieler. Er zijn vooruitzichten dat dit op een gegeven ogenblik ook met crypto’s zal gebeuren.  

Crypto uitgeven 

Mensen kopen niet alleen crypto in de hoop snel winst te maken. Er zijn enkele niches waarin crypto uitgeven ook trending is. Zo hebben de nieuwe gokreglementeringen die vorig jaar werden ingevoerd, ertoe geleid dat verschillende crypto casino Nederland de markt hebben betreden. Spelers die daar een gokje willen wagen, kunnen er betalen met crypto’s, maar er ook in uitbetaald worden.  

De lijst van producten die je met cryptomunten kunt kopen, groeit met de dag. Denk niet dat het een vlucht van de fantasie is om een auto te kopen met bitcoin, want dat kan vandaag de dag werkelijk al. En het hoeft niet noodzakelijk een dure, luxueuze bolide te zijn; een Subaru is net zo goed mogelijk. Ook bedrijven zoals AT&T en Microsoft bieden de mogelijkheid aan om te betalen met crypto. Sowieso bijna alles wat je online kunt kopen. Een brood bij de bakker kopen zit er nog niet in, maar waarschijnlijk is dat slechts een kwestie van tijd. 

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!