Bitcoin ETF’s

Bitcoins zijn populair voor beleggers wereldwijd welke geïnteresseerd zijn in de handel van crypto zonder enige bemoeienis van banken. Maar de handel van cryptomunten gebeurd niet op de internationale beurzen maar op online handelsplatformen zoals Coinbase, Binance  en Kraken. Je kan niet handelen in crypto zoals in valuta, je moet zelf namelijk de BTC kopen, opslaan en bewaren in een aparte wallet. Voor veel beleggers van traditionele instrumenten kan dit behoorlijk ingewikkeld overkomen. 

Ook heeft handelen in crypto een hoger risico dan handelen in aandelen of obligaties, dit komt door de sterke gevoeligheid en schommeling van de koersen. Maar het brengt dan ook een veel hoger rendement wanneer de koersen stijgen, iets wat erg aantrekkelijk is voor investeerders.

Een ETF (Exchange Traded Fund) is een fonds wat bestaat uit verschillende aandelen en obligaties van een index waar jij als belegger in kunt investeren. Het beleggen in een ETF index is een zeer makkelijke manier om in een zo breed mogelijke portefeuille van aandelen of obligaties te beleggen. 

Voor beleggers die willen investeren in BTC via de effectenbeurzen is er de optie om dat te doen via een ETF of via een fonds. Helaas loopt de amerikaanse beurs achter op beurzen in Duitsland, Zweden en Zwitserland maar er zijn een hoop BTC ETF’s in aanvraag voor een notering op de Amerikaanse beurs.

Bitcoin ETF 

Een ETF is een beleggingsinstrument is wat een groep aandelen en obligaties volgt en de belegger de mogelijkheid geeft om een zo breed mogelijke portefeuille te bezitten. Dit zorgt voor een lager risico voor beleggers. Het is een zeer makkelijke manier van handelen waarbij de belegger er niet heel veel tijd in hoeft te steken, het is zeer geschikt voor de passieve belegger. ETF’s komen in een breed scala van categorien zoals energie, financien, technologische bedrijven, of simpelweg het volgen van een index.

Een Bitcoin ETF is een ETF welke de prijs van de Bitcoin volgt. Dit geeft beleggers de kans om te investeren in crypto zonder het ingewikkelde proces van een crypto te verkrijgen. Omdat de belegger in de ETF belegd en niet rechtstreeks in de BTC hoeft deze zich ook geen zorgen te maken over complexe opslag en beveiligingsprocedures welke verplicht zijn op de handels websites voor crypto. 

Simpel gezegd wordt er met een BTC ETF bitcoin aangekocht door een tussenpersoon welke het geld van de beleggers inzamelt hiervoor. 

Waarom niet gewoon investeren in Bitcoin?

Als de ETF de prijs weerspiegeld van de BTC, waarom dan niet gewoon rechtstreeks in de bitcoin investeren? Waarom via een tussenpersoon?

  1. Als eerste zoals hierboven al aangegeven, beleggers hoeven zich geen zorgen te maken over de beveiligingsprocedures die gepaard gaan met het houden van bitcoin en andere cryptocurrencies.
  2. Verder hoef je als belegger je niet bezig te houden met crypto uitwisselingen, beleggers kunnen de ETF direct kopen en verkopen op de traditionele beurzen.
  3. Er is nog een derde reden, beleggers kunnen met de ETF een short positie innemen wanneer ze denken dat de prijs van de BTC naar beneden zal gaan in de toekomst. Het geeft meer mogelijkheden dan alleen maar een bitcoin kopen, en is een heel erg groot voordeel van een ETF.
  4. En misschien wel de allerbelangrijkste reden is dat beleggers zich niet hoeven te verdiepen in alle ins en outs van handelen in crypto, en via een bekende weg (ETF) kunnen handelen in de bitcoin.

Voorbeeld Bitcoin ETF

De allereerste bitcoin ETF was de Purpose Bitcoin ETF en deze laat direct het success zien bij de traditionele beleggers. Binnen twee maanden had het fonds al 1 miljoen dollar in beheer, een ongekende record in de wereld van ETF’s.

Het success van de purpose BTC ETF heeft niet als gevolg dat er meerder bitcoin ETF’s op de markt in amerika bij zijn gekomen, er is namelijk vanuit de SEC (Securities and Exchange Commission) de vraag  voor meer regulering van cryptocurrency-uitwisselingen en betere bescherming van beleggers. 

In het recente nieuws hoor je vaak de VanECK Bitcoin ETF welke verhandeld kan worden op de Duitse beurs. Op dit moment komt deze ETF vaak in het beurs gerelateerd nieuws omdat het U.S. Securities and Exchange Commission geen beslissing heeft gemaakt of het ETF wordt toegelaten tot de amerikaanse beurs, en deze beslissing blijft verlengen. Voor beleggers is er gelukkig nog steeds de mogelijkheid om te handelen, maar dan op de Duitse beurs.

Bitcoin Exchange Funds

Er is ook de mogelijkheid om te investeren in een cryptocurrency beleggingsfonds zoals de Amerikaanse Grayscale Bitcoin Trust welke als ticker op Bloomberg XBTFUND heeft. Het fonds bestaat al sedert 2013 en heeft een beheerd vermogen van ruim 1 miljard dollar.  Dit is op dit moment de enige BTC ETF welke is gereguleerd op de amerikaanse beurs.

Hier kunnen beleggers investeren in traditionele beleggingsinstrumenten welke de koers van de bitcoin volgen. En dit zonder de ingewikkeldheid van het kopen, opslaan en bewaren van crypto.

Er is een vrij prijzige jaarlijkse kost van 2% voor de belegger, maar wanneer je kijkt naar eventuele stijgingen welke BTC kan maken valt dit in het niets. 

De referentie voor deze fonds is de XBX Index (CoinDesk Bitcoin Price Index).

Aandelen met BTC kapitaal

Wanneer je niet voor een ETF wilt kiezen, of op zoek bent naar meer instrumenten om jouw portefeuille uit te breiden kun je ook beleggen in bedrijven welke een groot gedeelte van de waarde in bitcoins heeft.  Steeds meer bedrijven verkopen obligaties aan beleggers, en besluiten met deze leningen bitcoins te kopen. 

Zo is er MicroStrategy, een enorm succesvol beursgenoteerd amerikaans softwarebedrijf wat 3 biljoen dollar in BTC op de balans heeft staan. 

Wanneer je een groot vertrouwen hebt in de toekomst van een bedrijf, en deze een hoop BTC op de balans heeft, moet je natuurlijk ook vertrouwen hebben in de toekomst van BTC.

Dan is het via een bitcoin ETF of een aandeel een goede investering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!