Waarom kiezen voor een beursgang als bedrijf?

Als een bedrijf naar de beurs gaat, geven de eigenaren een deel van het eigenschap aan nieuwe aandeelhouders. Zij zijn hierdoor zelf geen 100% eigenaar meer van het bedrijf, omdat zij niet alle aandelen bezitten. Waarom zou men er dan voor kiezen om naar de beurs te gaan met een bedrijf? We gaan de redenen langs waarom een bedrijf kiest voor een beursgang. 

Definitie beursgang

Om duidelijk te hebben waarom bedrijven kiezen voor een beursgang, moeten we eerst goed de definitie kennen: ‘’Een beursgang is de eerste aandelenverkoop van een bedrijf op een aandelenbeurs. Kortom, bij een beursgang besluit een bedrijf haar aandelen te verkopen aan het publiek.’’.  Bedrijven kunnen hier verschillende redenen voor hebben. Deze redenen gaan we nu voor je langs. 

Waarom willen bedrijven naar de beurs?

Kapitaal

Een groot voordeel van een beursgang is het kapitaal dat een bedrijf verdient. Dat kapitaal kan bijvoorbeeld gebruikt worden uitbreiding te financieren, onderzoek te doen of om schulden af te lossen. Vooral eigenaren en vroege investeerders kunnen hierdoor in één klap veel geld verdienen, omdat zij vaak een groot deel van de aandelen in handen hebben. Zo verdienden de oprichters van Snapchat tijdens de beursgang ieder 272 miljoen dollar. Niet verkeerd!

Naamsbekendheid 

Een beursgang gaat vaak gepaard met media-aandacht. Deze media-aandacht kan een positieve invloed hebben op de naamsbekendheid van het bedrijf. Vooral voor jonge bedrijven en startups is dit erg interessant, omdat het bedrijf daardoor sterk kan groeien. Het betreden van de beurs en de toenemende naamsbekendheid zorgen op hun beurt weer voor geloofwaardigheid. Om toe te treden tot de beurs moet je namelijk aan flink wat voorwaarden voldoen. 

Personeel

Een beursgang kan voor bestaand en nieuw personeel erg aantrekkelijk zijn. Als een bedrijf naar de beurs gaat krijgt het meer aanzien. Daardoor is het makkelijker voor bedrijven om professioneel personeel aan te trekken. Bestaand personeel kan ook aandelen krijgen, dat hen motiveert om zich extra in te zetten voor het bedrijf. 

Beleggers en investeerders

De laatste reden voor een beursgang is dat het voor beleggers en investeerders aantrekkelijker wordt om te beleggen en investeren in het bedrijf. Het wordt namelijk door middel van de aandelen een stuk makkelijker.

Dat waren de redenen voor een bedrijf om voor een beursgang te kiezen. Niet elk bedrijf kiest voor een beursgang en niet elk bedrijf zal dat op hetzelfde moment doen. Het moment van naar de beurs gaan kan namelijk erg veel invloed hebben op de gevolgen voor het bedrijf.

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!