Vopak aandelen: grootste onafhankelijke dienstverlener in tankopslag

Voapk aandelenVopak is de grootste onafhankelijke dienstverlener in tankopslag ter wereld. Het tankopslagbedrijf is gespecialiseerd in de op- en overslag van vloeibare bulkchemicaliën, olieproducten en gassen.

Wereldwijd heeft Vopak een netwerk van tankterminals. Het zijn terminals die op strategische plaatsen voor gebruikers liggen ten opzichte van de belangrijkste vaarroutes. Het grootste deel van de klanten van Vopak zijn de ondernemingen uit de chemische- en olie-industrie. Vopak slaat voor deze ondernemingen een groot aantal producten op.

De aandelen van Vopak zijn genoteerd aan de AEX (Amsterdamse effectenbeurs). Wereldwijd werken er ruim 6.000 mensen bij Vopak en de diverse joint ventures. Alleen al in Nederland exploiteert Vopak 11 terminals voor de opslag van chemicaliën, petrochemische- en olieproducten, vloeibare gassen, biobrandstoffen en plantaardige oliën. De totale opslagcapaciteit van Vopak in ons land bedraagt ongeveer 10.000.000 m3.

 

Over Vopak

Vopak heeft ruim 400 jaar ervaring op het gebied van opslag en doorvoer. Alles wat het bedrijf doet, staat in het teken van service aan de klanten. Vopak stelt alles in het werk om klanten beter te laten presteren. Daardoor wordt Vopak eerder gezien als echte zakenpartner voor de klanten. Het werk van Vopak is niet alleen transparant, het steunt ook op toewijding, onvoorwaardelijke betrokkenheid bij de medewerkers en een wederzijds vertrouwen.

De snelle en succesvolle groei van Vopak komt voort uit het aanbieden van diensten voor een cruciaal onderdeel van de logistieke keten. Vopak gaat daar zelfs nog een stap verder in. De zeer strikte eisen van het bedrijf op het gebied van veiligheid en operatie gelden voor elke terminal in elk land waar Vopak actief is.

Wereldwijd levert Vopak zo een uniforme kwaliteit van dienstverlening, ongeacht waar producten naar worden verscheept. En onder welke voorwaarden die producten opgeslagen moeten worden. Vopak behandelt de aan het bedrijf toevertrouwde producten met grote zorg, zowel van het schip naar de terminal en van de terminal naar het transport.

 

Vier productgroepen

De producten van Vopak zijn ingedeeld in een viertal groepen. Het gaat om de volgende groepen: olieproducten, chemicaliën & LPG, biobrandstoffen & plantaardige oliën en LNG. Waar het bij elke groep om gaat, leggen we hieronder kort uit. Mocht u nog meer informatie willen, raden wij u aan om naar de website van dit tankopslagbedrijf te gaan. Houd er rekening mee dat de Engelse taal wordt gebruikt.

 

Olieproducten

Bij de olieproducten gaat het om de opslag van ruwe olie, benzine, diesel, nafta en stookolie. Termen waar u ongetwijfeld al eens van hebt gehoord. Het zijn producten die voornamelijk worden opgeslagen in grote tanks. 

In olie gaat enorm veel geld om. Als particuliere belegger kunt u niet alleen beleggen in olie zelf, maar bijvoorbeeld ook in olieproducerende bedrijven.

Chemicaliën & LPG

Wat betreft de chemische opslag gaat het om het opslaan van chemische producten. Denk in dat geval aan methanol, xyleen, styreen en MEG. Deze worden over het algemeen in kleinere tankgroottes opgeslagen. De chemische producten vereisen vaak specifieke opslagomstandigheden. Denk aan gecontroleerde temperatuuromstandigheden of atmosferen. Met LPG wordt een licht ontvlambaar product bedoelt. Het wordt opgeslagen in gekoelde tanks of in kogels onder hoge druk.

Biobrandstoffen en plantaardige oliën

Bij het opslaan van biobrandstoffen en plantaardige oliën gaat het bijvoorbeeld om bio-ethanol. Bio-ethanol is een biobrandstof en is gemaakt uit biomassa. Er zijn verschillende soorten. Bio-ethanol is daar een van. Het wordt veelal opgeslagen in dezelfde tankgrootte als bij chemicaliën. Plantaardige oliën en biodiesel worden ook opgeslagen in tanks van dezelfde grootte. Echter zijn de opslagomstandigheden minder beperkt als bij chemicaliën.

LNG

LNG is de afkorting voor liquefied natural gas. In het Nederlands vertaald gaat het om vloeibaar (gemaakt) aardgas. LNG is een vloeistof met een extreem lage temperatuur. 

De opslag van LNG vindt daarom plaats in speciaal ontworpen grote tanks met volledige insluiting. Het wordt daarbij afgekoeld tot atmosferische druk tot circa -160 graden Celsius.

Vopak Agentschappen

En dan zijn er ook nog aanvullende diensten van Vopak. Het gaat om de Vopak Agentschappen. Ze maken deel uit van de divisie Vopak Europe & Africa. Port en Hub Agency zijn complementaire diensten. Ze zijn opererend vanuit kantoornetwerk van Vopak in Europa en het Verre-Oosten. Ze dragen bij tot de geïntegreerde logistieke diensten die de groep aan de olie- en chemische industrie biedt.

 

Uitgebreide marktdekking

De Vopak Agentschappen bieden uitgebreide marktdekking in alle Europese havens. En dat doet het via haar eigen strategisch gelegen kantoren. Evenals door gebruik te maken van kantoren binnen het wereldwijde agentnetwerk dat wordt beheerd door de medewerkers van het Vopak-Hub bureau. Er wordt vanuit verschillende locaties gewerkt.

 

Nederland en België

Vopak bedient Rotterdam, Amsterdam, Dordrecht, Moerdijk en de havens in Zaandam, Velsen, IJmuiden. Maar daarnaast ook de havens van Den Helder, Beverwijk, Delfzijl en Eemshaven. Maar denk ook zeker aan Terneuzen, Gent, Vlissingen, Zeebrugge en Borssele evenals alle andere havens in de Schelde. Naast Antwerpen worden havens bedient zoals Kruibeke, Ruisbroek, Hemiksem en Hoboken.

 

Andere locaties

In Duitsland bedient Vopak naast de haven van Hamburg ook de havens van Stade en Wilhemshaven. In Zweden bedient Vopak de havens van Göteborg, Stenungsund en Brofjorden. En daarnaast alle andere Zweedse havens. In Singapore is VopakTOS een joint venture tussen Vopak Agencies en TransOcean Shipmanagement. Deze laatstgenoemde organisatie heeft ruim 30 jaar ervaring in de haven van Singapore.

 

Beleggen in Vopak

Bij de CFD-broker Plus500 is het mogelijk om Vopak aandelen te kopen. Met het aanmaken van een persoonlijke account bij deze online broker kunt u eenvoudig handelen in Vopak aandelen. Voor de nog onervaren belegger is de levenslange demo account superhandig. Met een flink fictief vermogen kan er geoefend worden met online beleggen. U kunt daarbij gebruik maken van verschillende grafieken en indicatoren. Beleggen met echt geld kan bij Plus500 al vanaf 100 euro. Denk alvorens u start aan een goede technische en fundamentele analyse voor Vopak.