Shell! De hoeksteen van elke portefeuille

Shell aandelenRoyal Dutch Shell (beter bekend als Shell) werd in 1907 opgericht door een samenwerking tussen Koninklijke Olie en Shell Co. Het is van oorsprong een Nederlands-Britse multinational. Dat is ook een van de redenen dat veel activiteiten van het concern nog steeds in Nederland plaatsvinden. De meesten kennen Shell als een van de meest toonaangevende energiebedrijven wereldwijd. Het energieconcern speelt een sleutelrol in de energievoorziening. We vertellen je graag meer over dit energieconcern, de aandelen en het dividend van deze supermajor!

Interesse om te beginnen met handelen in Shell? CFD-broker Plus500 maakt het eenvoudig mogelijk om aan- en verkooptransacties te doen in deze aandelen. Een demo-account aanmaken is zeker aan te raden. Dat is hier direct mogelijk! *76,4% van de retailbeleggers verliest bij deze aanbieder.

 

Over Shell

Eigenlijk is Shell een wereldwijde groep van energie- en petrochemische bedrijven. En dat met een gemiddelde van ruim 86.000 werknemers in ruim 70 landen. Het olie- en gasconcern gebruikt geavanceerde technologieën en neemt een innovatieve benadering om te helpen bouwen aan een duurzame energietoekomst. 

Shell behoort tot de absolute supermajors. Ofwel de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen van de wereld. Sinds het jaar 2012 produceert het concern meer gas dan olie. Als energiemaatschappij is Shell actief in de hele keten. Van de exploratie van energiebronnen, de raffinage tot de verkoop van eindproducten. 

 

Producten en diensten

Voor consumenten heeft Shell verschillende producten en diensten. Zo verwelkomt het energieconcern haar klanten graag bij hun tankstations. Shell wil er voor iedereen zijn die onderweg is. Van chauffeur tot spitsrijder en van oppas oma tot voetbalvader. Waar de reis ook heengaat, Shell staat voor iedereen klaar met dampende koffie, ijsjes, broodjes en frisse toiletten. Zelf heeft u ook ongetwijfeld ervaren dat dit zo nu en dan wel prettig is. En daarnaast heeft Shell een eigen brandstof en biedt het een helpende hand wanneer dat nodig is. We vertellen u daar hieronder meer over.    

 

Shell brandstof

Zo is Shell V-Power de beste brandstof van Shell. Ook levert het nog betere prestaties en efficiëntie. Shell V-Power Diesel is speciaal samengesteld om te voldoen aan de eisen van moderne dieselmotoren. Daarnaast is Shell V-Power Benzine de nieuwste generatie Shell benzine met een octaangetal van RON 98. Het is een brandstof die zorgt voor nog betere prestaties en efficiëntie. Voor meer informatie over de brandstof, verwijzen we u graag naar de website van Shell.  

 

Shell en fuelService

Shell en fuelService hebben de handen ineengeslagen om bestuurders met een lichamelijke beperking bij het tanken te helpen. Daarmee wil Shell nogmaals benadrukken dat ze er voor iedereen zijn. Het is een dienst waarmee bestuurders de deelnemende tankstations om hulp kunnen vragen voordat zij vertrekken. Met de gratis fuelService app kunnen bestuurders snel en gemakkelijk deelnemende tankstations vinden, de route ontvangen en om assistentie vragen.

 

Shell Recharge

De wereld gaat meer en meer in de richting van nieuwe technologie en dus ook elektrische voertuigen. Shell Recharge is de nieuwe oplaadservice voor die elektrische voertuigen. Het is een groeiend en betrouwbaar netwerk van eersteklas snel laders langs de belangrijkste Nederlandse wegen. Heeft u zelf een elektrische auto in bezit? Shell Recharge kost 0,55 eurocent per kilowattuur. Er worden bij Shell geen extra kosten gemaakt. Er wordt alleen voor de elektriciteit betaald om de auto op te laden.

 

Zakelijke klanten

Voor zakelijke klanten biedt Shell ook verschillende producten en diensten aan. Zo zijn er o.a. Shell brandstoffen voor bedrijven. Ook wordt er een zakelijke tankpas aangeboden die eenvoudig online is aan te vragen. Smeermiddel voor uw bedrijf nodig? Dat kan ook! Shell levert o.a. smeermiddelen voor auto- en vrachtwagendealers, de energie-industrie, de staalindustrie, scheepvaart, mijnbouw en productiebedrijven. Lees er meer over op de website van Shell.

 

Shell aandelen

Het mag duidelijk zijn dat een flink gedeelte van de omzet en winst afhankelijk is van de olie en gasprijs. Wannee

Aandelen kopen bij Shell kan een interessante investering zijn. Mede door een stabiele dividenduitkering. We vertellen u graag meer.

 

Het is bij de CFD-broker Plus500 mogelijk om geld te investeren in Shell. U kunt de aandelen van Shell eenvoudig in uw beleggingsportefeuille opnemen. Houd er rekening mee dat Plus500 gebruik maakt van een hefboom. Enerzijds is de inleg meer waard en valt er meer winst te behalen. Anderzijds kan het verlies groter zijn. Voor de nog onervaren belegger is de levenslange demo account superhandig. Met een flink fictief vermogen kan er dan geoefend worden met online handelen. U weet inmiddels dat er voor beleggen met echt geld een inleg van 100 euro nodig is. Alvorens u gaat starten, is het verstandig om aandacht te schenken aan een technische en fundamentele analyse voor Shell.     

 

 

Resultaat 2018

Shell keerde drie jaar lang, van 2015 tot en met 2017, meer geld uit aan de aandeelhouders dan er aan nettowinst binnenkwam. Afgelopen jaar was dat andersom. Shell behaalde in 2018 een nettowinst die de dividenduitkeringen overtrof (23.3 miljard; 2.82 dollar per aandeel). Dat was sinds 2012 de hoogste winst. Wat betreft de dividenduitkeringen ging het om 16 miljard; 1.88 dollar per aandeel.

 

Schuld deels afgelost

Shell haalde genoeg geld binnen om de investeringen (goed voor een bedrag van bijna 25 miljard), de dividenduitkeringen en de inkoop van de eigen aandelen te dekken. En daarbij ook nog aan schulden af te lossen. Zo liepen de schulden in 2016 flink op door de overname van BG (Brits olie- en gasbedrijf). Aan het eind van dat jaar telde de schulden een totaalbedrag van ruim 92 miljard dollar. Aan het eind van vorig jaar was dat nog 77 miljard dollar. De vermindering was voor een deel het gevolg van een serie verkopen. Zo verkocht Shell de afgelopen jaren voor circa 30 miljard dollar aan bezittingen.

 

Vloeibare gas

De verkopen van het afgelopen jaar hebben wel voor enige vertekening van de winst gezorgd. De nettowinst kwam vorig jaar uit op 21.4 miljard (zonder eenmalige kosten, inkomsten en voorraden gas en olie die meer of minder waard zijn geworden). Er werd in 2018 vooral veel geld verdiend met Shell’s vloeibare gas. Bijna 50% van de winst kwam daar vandaan. Het winnen van olie en gas leverde ook flink geld op, terwijl het bedrijf daar in 2015 en 2016 daar nog verlies aan leed.

 

Toekomst Shell

De toekomst van Shell ligt in het produceren van vloeibaar gas, het winnen van olie en gas en het verkopen van olieproducten. Denk aan benzine en diesel. Shell wil echter ook stroom gaan verkopen. Zo is het olie- en gasconcern in de markt voor de Rotterdamse stroomleverancier Eneco. Houd de ontwikkelingen op onze website goed in de gaten om op de hoogte te blijven.

 

Nieuwe en hernieuwbare energiebronnen

Het afgelopen jaar heeft Shell circa 800 miljoen dollar geïnvesteerd in wind- en zonneprojecten. Jaarlijks geeft het concern tussen de 1 en 2 miljard uit aan investeringen in nieuwe en hernieuwbare energiebronnen. Zo zou het bedrijf al vooroplopen als het gaat om vergroening in de olie- en gassector.

 

Stabiel dividend

Het dividend blijft gehandhaafd op 1.88 dollar per aandeel. In de financieel slechte jaren voor Shell (2015, 2016 en 2017) werd het dividend niet verlaagd. Hoewel het bedrijf inmiddels weer boven jan is, gaat het dividend niet omhoog. Althans, niet in 2019. Toch is Shell echt wel een dividendaandeel. Het bedrijf is erop gebrand altijd dividend uit te blijven keren. Zelfs in lastige tijden.

 

Uitbetaling dividend

Op moment van schrijven biedt het Shell aandeel een aantrekkelijk dividendrendement van circa 6%. Vooral in onzekere beurstijden komt dat natuurlijk goed van pas. Het zorgt voor stabiele inkomsten. De eerstvolgende dividenddatum dit jaar is 16 mei. De uitbetaling van het dividend vindt ieder kwartaal plaats.

 

Shell aandelen kopen

Interesse om Shell aandelen te kopen? Bij de CFD-broker Plus500 kunt u op eenvoudige wijze beleggen in de aandelen van Shell. Plus500 is een toegankelijke en betrouwbare online broker voor iedereen. In enkele stappen kunt u een persoonlijke account aanmaken. Ideaal om direct aan de slag te gaan op de beurs. Het is daarnaast mogelijk om te beleggen met een demo account. U krijgt dan de mogelijkheid om volop te experimenteren met beleggen in Shell aandelen. Liever beleggen met echt geld? In dat geval geldt een minimale inleg van 100 euro. Wellicht lijkt dat veel. Toch is het een relatief lage inleg vergeleken met andere aanbieders.