ASML aandelen

ASML aandelenASML is een hightechbedrijf en is leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf is ontstaan door een joint venture tussen ASM International en Koninklijke Philips Electronics. ASML heeft een duidelijke specialisatie in machines die worden gebruikt voor het produceren van chips. In Veldhoven (Nederland) staat het hoofdkantoor van ASML. Ook heeft het bedrijf 60 servicepunten in 14 landen. Daar worden klanten ondersteund met het plaatsen en leveren van machines en reserveonderdelen. ASML levert o.a. machines aan grote chipmakers zoals Intel en Samsung. Ontdek meer over dit bedrijf!

 

ASML-aandelen

Al sinds 1995 is ASML beursgenoteerd. Zo is het mogelijk om aandelen van ASML in uw beleggingsportefeuille op te nemen. Bij de CFD-broker Plus500 kunt u op eenvoudige wijze beleggen in ASML-aandelen. U maakt simpelweg een persoonlijke account aan en kunt direct starten met handelen. Dat kan al vanaf 100 euro. Plus500 staat bekend als een toegankelijke en betrouwbare online broker. Heeft u nog weinig ervaring en wilt u dus liever eerst wat oefenen met beleggen? In dat geval biedt de demo account van Plus500 uitkomst. Zo kunt u met een flink fictief vermogen wat experimenteren met verschillende beleggingsstrategieën.

Wat zijn chips?

Even terugkomend op chips. Want het gaat hier duidelijk niet om een zak Lays chips. In deze context zijn chips simpel gezegd de hersenen van computers en smartphones. Ook zitten chips in verschillende andere apparaten. Denk aan wasmachines, vliegtuigen, huishoudelijke apparaten en auto’s. Eigenlijk is een chip een stukje silicium waarop veel kleine elektronische schakelingen zitten. Die schakelingen worden ook wel transistors genoemd en bevatten informatie. Het mag wel duidelijk zijn hoe ontzettend belangrijk deze chips zijn.

 

Chips productiemachines

ASML is eigenlijk een van de weinige bedrijven ter wereld die machines maakt waarmee chips gemaakt kunnen worden. Dat geeft natuurlijk een sterke positie in de wereldwijde markt. Het bedrijf levert de machines o.a. aan grote chipmakers zoals Intel en Samsung. Dat zijn merken die u vast niet onbekend in de oren klinken. De chips belanden in producten die iedereen overal ter wereld gebruikt. Ongeveer 85% van de chips in die apparaten die worden gebruikt, is gemaakt met een ASML-machine.

 

Ingewikkelde apparaten

ASML maakt zelf dus geen producten die consumenten gebruiken. En ook geen onderdelen daarvan. Ze leveren daarentegen wel de apparatuur waarmee die onderdelen gemaakt kunnen worden. Het mag duidelijk zijn dat het, zeker in geval van de nieuwste type chipmachines, om hele grote en ingewikkelde apparaten gaat. Geen wonder dat deze apparaten meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten.

 

Kleinere transistors

De machines van ASML zijn in staat om steeds kleinere transistors te maken. En die transistors zijn de voornaamste bouwstenen van chips. Wanneer deze kleiner zijn, passen er meer van op een chip. En juist dat maakt chips zuiniger, sneller en kleiner. En daarmee dus ook de smartphones en andere producten. Dat beloofd veel goeds voor alle technologische ontwikkelingen van vandaag de dag!

 

Beursgenoteerd bedrijf

De beursgang leverde ASML meer zelfstandigheid op en veel geld. Het geld wordt o.a. ingezet voor het onderzoeken naar manieren om de chipmachines verder te verbeteren. ASML heeft Nikon en Canon als concurrenten achtergelaten. De meeste klanten van het bedrijf zitten in Azië. Toch heeft de chipmaker vestigingen verspreid over de wereld. Het onderzoek en de productie blijven echter in Nederland. Dat heeft grotendeels te maken met de intensieve wijze waarop ASML samenwerkt met zijn zeer gespecialiseerde, high tech toeleveranciers.

ASML hoofdkantoor

 

ASML in Nederland

De belangrijkste partner van ASML is Zeiss, de Duitse lenzenfabrikant. Al sinds 1983 maakt Zeiss de spiegels en lenzen voor de ASML-machines. Nog een reden waarom ASML in Nederland gevestigd is, is het belastingklimaat. De belastingregeling die is bedoeld om innovatie aan te moedigen, pakt voor een bedrijf als ASML tot op heden erg voordelig uit. Er wordt maar een paar procent belasting betaald over de winst. Of dat ook zo blijft, zal de toekomst uitwijzen.

 

Sterke groeimogelijkheden

Inmiddels gaat het erg goed met het bedrijf. De omzetprognose voor 2020 is al verhoogd van 11 miljard naar 13 miljard euro. Er worden sterke groeimogelijkheden voor ASML verwacht tot na het volgende decennium. Dit komt mede door een gezonde groei van de vraag naar chips als gevolg van kunstmatige intelligentie, de opkomst van 5G, big data en zelfrijdende auto’s. Het zijn ontwikkelingen die u vast niet zijn ontgaan. Chipproducenten, waaronder ASML, investeren daardoor wereldwijd in nieuwe capaciteit.

 

Toekomstverwachting ASML

De verwachting is dat er in 2025 een omzet zal zijn tussen de 15 en 24 miljard euro. Tussen 2020 en 2025 komt dat neer op een gemiddelde jaarlijkse groei van 3 tot 13%. ASML verwacht dat er de komende jaren een verschuiving in de vraag zal optreden naar machines met de nieuwe EUV-technologie. Er kunnen daarmee nog meer lijntjes op een chip geplaatst worden.

ASML koopt dit jaar en volgend jaar voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen in, waardoor de winst per aandeel stijgt. De chipmachinemaker denkt op dit moment verder te kunnen gaan met de teruggave van flinke bedragen aan contanten aan de aandeelhouders. En dat via een combinatie van het inkopen van de eigen aandelen en een groeiend dividend per aandeel. Als particuliere belegger zijn ASML-aandelen dus zeker de overweging waard.

 

Beleggen in ASML

Het is bij de CFD-broker Plus500 mogelijk om te beleggen in ASML. Als u bij deze internet broker bent ingelogd, kunt u de aandelen opzoeken en 24/7 volgen. U kunt inspelen wanneer een goede kans zich voordoet. Ook kunt u gebruikmaken van de levenslange demo account. Zo kunt u altijd blijven oefenen met verschillende belegstrategieën. Beleggen met echt geld kan bij Plus500 al vanaf 100 euro. In vergelijking met veel andere brokers is het in te leggen bedrag relatief laag. Bovendien maakt deze broker gebruik van een hefboom. Alvorens u start met het beleggen in ASML-aandelen, is het verstandig om te starten met een technische en fundamentele analyse.