ArcelorMittal aandelen kopen of verkopen?

ArcelorMittal aandelenArcelorMittal is het grootste staal- en mijnbedrijf wereldwijd. Het bedrijf ontstond in 2006 door een fusie tussen Arcelor en Mittal Steel. Inmiddels staat de naam ArcelorMittal goed bekend als toonaangevende leverancier van hoogwaardige staalproducten in alle belangrijke markten. Denk aan de automobielsector en de bouw, maar bijvoorbeeld ook bij verpakkingen en huishoudelijke apparaten. De staalreus is inmiddels actief in heel veel landen en heeft een industriële voetafdruk in 18 landen. We geven u graag wat meer informatie over dit staalconcern en dan vooral over de producten van het bedrijf.

Heeft u interesse om zelf te beleggen in ArcelorMittal aandelen? Het is dan erg interessant om de aandelen van dit staalbedrijf in uw beleggingsportefeuille op te nemen. Bij de CFD-broker Plus500 kunt u op eenvoudige wijze handelen in ArcelorMittal aandelen. ArcelorMittal aandelen kopen en verkopen is al mogelijk vanaf 100 euro. Mocht u het nog niet weten, Plus500 is een bekende en betrouwbare online broker. Door in enkele stappen een persoonlijke account aan te maken, kunt u direct aan de slag met handelen. Nog weinig ervaring, dus liever eerst wat oefenen? Handel in dat geval met de demo account van Plus500. Zo kunt u met een flink fictief vermogen wat experimenteren met verschillende beleggingsstrategieën. *76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Staal en dagelijkse levensstijl

Misschien heeft u daar zelf nooit zo over nagedacht, maar staal maakt echt deel uit van onze dagelijkse levensstijl. Van blikjes voor (fris)dranken tot wasmachines in allerlei soorten en maten. Het is een gedeelde uitdaging om een duurzamere levensstijl te bereiken. En staal heeft een enorme bijdrage aan het maken van sterke goederen en verpakkingen. Anderzijds die ontworpen kunnen worden voor hergebruik en dus te recyclen zijn. Deze producten hebben minder energie nodig om te werken en kunnen op de lange termijn de manier waarop we met zijn allen leven, opnieuw vormgeven. En dat is precies waar ArcelorMittal voor gaat!  

IJzererts en kolenwinning

Opvallend is dat het staalbedrijf zelf ook ijzererts en kolen heeft gewonnen. Eigenlijk laat dat ook wel zien hoe onwijs groot ArcelorMittal is. Over het algemeen is de winning voor het verzorgen van de eigen staalproductie. Hoe zit het dan met de verdeling? Bijna de helft van ArcelorMittal’s staal wordt geproduceerd in Europa. Daarnaast wordt een percentage van 35% geproduceerd in Noord- en Zuid-Amerika. En dan komt het overige deel uit andere regio’s. Denk aan Zuid-Afrika, Oekraïne en Kazachstan.

Ijzerertsreserve ArcelorMittal

11 jaar geleden, aan het einde van 2010 werd de totale ijzerertsreserve van ArcelorMittal geschat op ruim 4 miljard ton ruw erts. De ruwe kolenactiva werd tegen het einde van 2012 geschat op 347 miljoen ton. En dat met een gemiddeld rendement van ruim 50%. Het hebben van een eigen mijnbouwbedrijf maakt deel uit van de zelfvoorzieningsstrategie van het staalbedrijf. Nagenoeg 2/3 van het ijzererts van ArcelorMittal komt uit de eigen mijnen, welke zijn gevestigd in o.a.: Brazilië, Bosnië, Canada, Algerije, Mexico, Rusland, Oekraïne, Zuid-Afrika de Verenigde Staten.

Afgewerkte en speciale producten

Iets meer dan 33% van de staal wordt op de markt gebracht als afgewerkte producten, zoals obstakels voor een verkeersongeval of buizen. Zo’n 28% zijn de speciale producten voor specifieke industrieën en zijn afgestemd op individuele klantbehoeften. Denk aan energie, transport, auto’s, machines en constructie. Tot slot zijn bloemen en knuppels 11%. Al deze producten worden geleverd aan klanten in meer dan 170 landen.

Vlakke activiteiten

De vlakke activiteiten van ArcelorMittal in Europa en de VS produceren platen, koudgewalste coil, warmgewalste coil, gecoate staalproducten, zware plaat en blik. De producten worden verkocht aan staal verbruikende industrieën. Denk aan auto’s, zware machines, verpakkingen en apparaten, pijpen en buizen en constructie. Dat verklaard ook grotendeels waarom deze staalgigant zo ongelooflijk veel klanten heeft.

Lange activiteiten

ArcelorMittal’s lange activiteiten zorgen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika voor de productie van knuppels, walsdraad, damplanken, bloemen, wapeningsstaven, rails, secties en getrokken draden. Ook worden er zowel naadloze als gelaste buisproducten geleverd. Voor dergelijke producten zijn de voornaamste markten de machinebouw en constructie. Net zoals automobiel- en energietoepassingen. Voor meer informatie over alle producten is het verstandig om eens op de website van ArcelorMittal te kijken.

ArcelorMittal hoofdkantoor

Resultaat en verwachting

De staalproducent boekte in het eerste kwartaal van dit jaar de hoogste winst in zes jaar tijd. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 2,5 miljard dollar. En dat op een omzet van meer dan 19 miljard dollar. ArcelorMittal profiteerde voornamelijk van de hogere verkoopprijzen van staal. Ook namen de verschepingen wat toe tot bijna 21,5 miljoen ton staal. De wereldwijde staalmarkt is dit jaar verder verbeterd en de verwachting is dat het zo blijft. Niet voor niets denkt de staalreus dat de mondiale vraag naar staal dit jaar toeneemt met 1,5 tot 2,5%.

De balans van ArcelorMittal bevatte altijd vrij veel schulden. Het management heeft ervoor gekozen om enige schuldreductie toe te passen. De staalgigant heeft alle Amerikaanse fabrieken verkocht en daarvoor krijgt het 1,4 miljard dollar. Met het bedrag worden ook eigen aandelen ingekocht. Al met al een slimme manier om ArcelorMittal weer aantrekkelijk te maken voor de aandeelhouder.

Nieuwe afzuiginstallatie

ArcelorMittal is dit jaar ook begonnen met het bouwen van een afzuiginstallatie voor hoogovens in het Vlaamse Gent. Gas kan met deze nieuwe installatie CO2 afvangen en het omzetten in bio-ethanol. Voor dit project werkt de staalgigant samen met het Amerikaanse LanzaTech. Deze laatste partij bedacht het systeem. De techniek kan volgens de staalproducent helpen om de sector CO2neutraal te maken. Wanneer deze afzuiginstallatie eenmaal werkt, zal dat jaarlijks een gelijke hoeveelheid CO2 besparen als het equivalent van 100.000 elektrische voertuigen.   

Beleggen in ArcelorMittal

Het is bij de CFD-broker Plus500 mogelijk om te beleggen in de staalreus ArcelorMittal. Als u bij deze internet broker bent ingelogd, kunt u de aandelen opzoeken en 24/7 volgen. U kunt inspelen wanneer een goede kans zich voordoet. Ook kunt u gebruik maken van de levenslange demo account. Zo kunt u altijd blijven experimenteren met strategieën en dus blijven leren op het gebied van online beleggen.

ArcelorMittal aandelen kopen en verkopen kan al vanaf 100 euro. In vergelijking met veel andere brokers is dat relatief laag. Is uw interesse gewekt om te beleggen in ArcelorMittal aandelen? Open dan een account bij CFD-broker Plus500! *76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.