ABN-AMRO aandelen

ABN AMRO aandelen

ABN-AMRO is een Nederlandse bank met retail, private en corporate banking als kernactiviteiten. Het is een ondernemende bank die zich voornamelijk focust op Noordwest-Europa. ABN-AMRO is ontstaan uit een reeks van overnames en fusies.

In 1991 fuseerden de twee grootste algemene Nederlandse banken. Het ging om de Algemene Bank Nederland (ABN) en de Amsterdam-Rotterdam Bank (AMRO). Samen zijn beide banken verdergegaan als ABN-AMRO. De belangrijkste motieven voor de fusie waren krachtenbundeling en internationale schaalvergroting van het bedrijfsleven. 

ABN-AMRO is een beursgenoteerde organisatie. Het bedrijf heeft een dualistisch besturingsmodel welke bestaat uit een Raad van Commissarissen en Executive Board. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) en de DNB (De Nederlandse Bank) houden toezicht op ABN-AMRO. Dit artikel staat in het teken van ABN-AMRO en het beleggen in ABN-AMRO aandelen. Ontdek meer!

ABN AMRO hoofdkantoor

 

Product- en dienstenpakket

ABN-AMRO biedt een producten- en dienstenpakket aan voor particuliere klanten, voor zakelijke klanten en voor private banking. De producten die de bank aanbiedt, hebben te maken met online bankieren, lenen, betalen en sparen, het valutacentrum, verzekeren en pensioenen en corporate & institutional banking. ABN-AMRO richt zich duidelijk op meerdere segmenten. Denk aan de agrarische sector, bouw, food, healthcare, industrie, leisure, retail, onderwijs, overheid, technologie, transport en logistiek en de zakelijke dienstverlening.

De producten die bij het digitale bankieren worden aangeboden zijn: sealbags, zakelijke betaalpassen en rekeningen, webshoppakket en de e.dentifier. Via een sealbag kan geld contant gestort worden. Met de zakelijke betaalpas kan er geld worden betaald of opgenomen. Ook kan de klant er meer internetbankieren. De zakelijke rekening geeft de mogelijkheid om overal en altijd de bankzaken te regelen. Met het webshoppakket kunnen de betalingen van een webwinkel goed en helder worden geregeld.

 

Geld lenen

Wat betreft het lenen van geld biedt ABN-AMRO verschillende financieringsmogelijkheden. Het geeft bedrijven de mogelijkheid uit te breiden, te groeien en te innoveren. Denk bijvoorbeeld aan een rekening-courant krediet, een zakelijke lening, een borgstellingskrediet, financiering voor commercieel vastgoed, leasen, commercial finance en gestapeld financieren. Al met al dus verschillende vormen van zakelijk krediet dat past bij verschillende plannen.

 

Betalen en sparen

Bij het betalen en het sparen heeft ABN-AMRO de zogeheten boekhoudkoppeling. Deze zorgt ervoor dat alle af- en bijschrijvingen automatisch in een online boekhoudpakket terecht komen. Maar daarnaast natuurlijk ook de zakelijke betaalpas, trade en garanties, een webshop- en winkelpakket, een zakelijke spaarrekening en de opname en storting van contant geld. Terugkomend op garanties. Deze bieden uitkomst wanneer iemand internationaal handelt en hij of zij de handelspartner de zekerheid wilt bieden/zelf wilt krijgen dat een afgesproken prestatie ook nagekomen wordt.

 

Valutacentrum

Met het valutacentrum wordt de klant bij Treasury geholpen met het managen van de risico’s. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een ondernemer te maken heeft met koerswijzigingen, rentedalingen/stijgingen en prijsschommelingen van bijvoorbeeld brandstof. Dat kan risico’s met zich mee brengen. Zo wordt er o.a. geholpen bij het inschatten welke valuta, rente en prijsrisico’s worden gelopen. Maar er wordt ook inzicht gegeven in de gevolgen van risico’s en er wordt geholpen bij het zoeken naar passende oplossingen.

 

Research en koersinformatie

Het Valutacentrum biedt daarnaast een breed scala aan research en koersinformatie. Denk aan noteringen, valutacalculator en de bankpapierencalculator. De historische koersen van vreemde valuta en euro- en dollarnoteringen kunnen ook bekeken worden. Ideaal wanneer u veel te maken heeft met internationaal betaalverkeer en vreemde valuta.  

 

Verzekeren en pensioenen

Verzekeren en pensioenen is ook een belangrijk onderdeel van ABN-AMRO. Zo zitten alle schadeverzekeringen die voor een bedrijf nodig zijn in de bedrijfspolis. Ook heeft de bank verschillende pensioenoplossingen. Wanneer u zelf op zoek bent naar een betaalbare en overzichtelijke pensioenregeling voor uw medewerkers, is een kijkje bij ABN-AMRO zeker de moeite waard. Een groothandel, supermarkt, bouw, metaal en zakelijke dienstverlening polis behoren ook tot de opties.

 

Corporate en institutional banking

Met de corporate en institutional banking adviseert ABN-AMRO en biedt de bank sectorspecifieke oplossingen. Zo kan de klant o.a. een compleet pakket van financiële adviezen en diensten verwachten. ABN-AMRO biedt maatwerk in commodities. Maar bijvoorbeeld ook in de diamant- en juwelensector. Of de gestructureerde financiering van energieprojecten. Financiële oplossingen of advies op maat voor u als pensioenfonds, vermogensbeheerder, bank of verzekeraar, het kan allemaal.

En dat is niet alles. ABN-AMRO ondersteunt in alle belangrijke logistieke knooppunten in de wereld internationale rederijen en containerlessors met natte en droge bulk, speciaal transport, containervervoer en offshore. Ook begrijpt de bank als geen ander de wereld van winning, productie, opslag, handel en distributie van ruwe olie, geraffineerde olieproducten, steenkool, aardgas, metaal, staal en landbouwproducten. ABN-AMRO biedt hiervoor meerdere oplossingen aan.

 

Koersverloop ABN-AMRO aandelen

Tijd om eens te kijken naar ABN-AMRO aandelen en het koersverloop hiervan. De bank is op 20 november 2015 naar de beurs gebracht. Het eerste deel van de certificaten is toen door de overheid afgestoten. De introductieprijs lag op €17,75 en volgens toenmalige minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, was deze prijs zorgvuldig afgewogen. De koers van ABN-AMRO aandelen steeg al snel naar €20,- per aandeel om vervolgens in juli 2016 terug te zakken naar €15,-. In de jaren die volgden werd de bankbalans versterkt en slaagde de bank erin betere cijfers te presenteren. Hierdoor steeg de koers zelfs naar €28,-.

Vanaf 2019 ontstond een ander beeld over ABN-AMRO. ABN-AMRO communiceerde beleidsmatig niet over incidenten en er kwam fraude naar boven. De autoriteit Financiële Marketen en de Fiscale Inlichtingen zijn hier bovenop gedoken. De kosten voor compliance lopen flink op voor ABN-AMRO. Alle ABN-klanten moeten worden doorgelicht. De kans is groot dat er een boete boven het hoofd hangt en beleggers zijn hier natuurlijk erg bang voor. Eerder kreeg ING ook een boete van 775 miljoen euro.

Fraude was niet het enige probleem. Een Argentijns bedrijf ging plots failliet, dit kostte ABN-AMRO geld. De rente is nu extreem laag, waardoor ABN-AMRO lagere rentemarges heeft en dus minder kan verdienen. Het grootste probleem en de grootste klap is ontstaan door de coronacrisis. Beleggers zijn bang voor een recessie die lang aan kan houden. Onvoorspelbaar ECB beleid op dit gebied helpt ook niet mee. Al met al een dodelijke mix waardoor ABN-AMRO aandelen nu stukken lager staan dan op het moment van introductie.

Dat de aandelen van ABN-AMRO nu laag staan biedt ook weer nieuwe kansen. De redactie van Aandelen.nl is gematigd positief over deze bank. De verwachting is dat dividend uiteindelijk weer mag worden uitgekeerd. De balans is sterker geworden en hierdoor kan de bank toch nog wel een stootje hebben.

 

Conclusie

Er hangen risico’s boven het hoofd van ABN-AMRO, maar de bank heeft een sterke marktpositie en een mooi aanbod aan producten en diensten. De sterke balans en goedkope waardering maken ABN-AMRO aandelen nu aantrekkelijk om op te pikken. Als er binnenkort weer dividend mag worden uitgekeerd is dit ook een extra wortel voor de belegger die ervoor kan zorgen dat het aandeel weer aantrekkelijker wordt.

Interesse om ABN-AMRO-aandelen in de beleggingsportefeuille op te nemen? Bij de CFD-broker Plus500 kunt u op eenvoudige wijze beleggen in CFD’s van ABN-AMRO-aandelen. *(76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren’). Plus500 is een bekende en betrouwbare online broker. Door in enkele stappen een persoonlijke account aan te maken, kunt u direct aan de slag met beleggen. Daarnaast is het mogelijk om te handelen met een levenslange demo account. Zo kunt u eerst volop experimenteren met beleggen in deze Nederlandse bank. Met echt geld beleggen kan uiteraard ook. Wel geldt een minimale inleg van 100 euro. In vergelijking met andere online brokers is deze investering zelfs aan de lage kant.