Aandelenportefeuille samenstellen: 5 tips

Sparen bij de bank levert vandaag de dag nauwelijks rente op. De stap naar beleggen lijkt daarmee snel gezet. Alleen hoe pak je dat als beginner precies aan? Helaas kan niemand voorspellen welke belegging het goed gaat doen of wat hét moment is om met geld naar de beurs te gaan. Hoe stel je dan een aandelenportefeuille samen? Dit zijn enkele vragen waar je vast wat meer antwoord op wilt. In dit artikel maken we je daarom graag wat slimmer dan je al bent.

 

Per persoon verschillend

Het samenstellen van een eigen aandelenportefeuille is niet eenvoudig. Het verschilt namelijk per persoon wat de optimale portefeuille is. Iedereen heeft zijn of haar eigen situatie en mensen kijken verschillend tegen zoiets als risico aan. Alvorens je start met het kopen van verschillende activa, is het verstandig om je goed in te lezen. Hoewel er verschillende meningen zijn, hebben wij ons hier beperkt tot een aantal algemene tips.

Samenstelling aandelenportefeuille

 

Eigen risicoprofiel inschatten

Allereerst is het belangrijk om bij het samenstellen van de aandelenportefeuille het eigen risicoprofiel in te schatten. Bepaal dus op voorhand wat het vermogensdoel is, wat je precies wilt bereiken met de beleggingen, hoe lang je het geld kunt missen en hoeveel risico je wilt lopen. Voor dat laatste geldt vooral met welk verlies je je comfortabel voelt. Uiteraard wil je liever geen geld verliezen. Toch is het goed om vooraf bewust te zijn van een eventueel verlies. 

 

Geld kort of lang missen

Natuurlijk maakt het veel uit of je het geld binnen bijvoorbeeld 1 of 25 jaar nodig hebt. Indien je het geld alleen voor een korte periode kunt missen, dan is het raadzaam om niet te veel risico te nemen. Risico en rendement is weliswaar met elkaar verbonden. Wil je een hoog rendement behalen? Het risico dat je loopt is dan hoger. Veelal wordt risico van een belegging uitgedrukt in volatiliteit. Op de financiële markten is volatiliteit de geobserveerde mate van beweeglijkheid in de koers van effecten.

 

Aandelenindex volgen

Een gemiddelde aandelenindex kent een lage beweeglijkheid. Indien je minder risico wilt lopen en liever niet te veel blootgesteld wordt aan koerssprongen van individuele aandelen, dan is een aandelenindex volgen een goed plan. Natuurlijk kun je ook zelf zorgen voor spreiding binnen de portefeuille.

Veiligere en risicovollere beleggingen worden zo gecompenseerd. Beleggen in een aandelenindex heeft verschillende voordelen. Zo is het een relatief eenvoudige en laagdrempelige manier van beleggen. De belegger hoeft niet constant verschillende bedrijven te volgen.

 

Goede spreiding

Een goede spreiding is gewoonweg noodzakelijk. Spreiden betekent niets meer dan niet alle eieren in één mandje stoppen. Het risico wordt daarmee beperkt. Voor het samenstellen van een aandelenportefeuille is het maken van een selectie aandelen belangrijk. Zo kun je beleggen in aandelen van diverse landen en sectoren. Op die manier loop je minder risico dan het beleggen in slechts één aandeel.

 

Wereldindex volgen

Wilt je bij jouw beleggingen gespreid zijn binnen Nederland? Dat kan. Het is ook mogelijk om nog veel uitgebreider te spreiden. Bijvoorbeeld met het volgen van een wereldindex. In dat geval maakt het niet uit of de Verenigde Staten, Europa of Japan harder groeien. Je doet als belegger overal mee en loopt niet het risico toevallig net op het verkeerde paard gewed te hebben. ETF’s zijn ideaal om het vermogen direct te spreiden over tientallen aandelen.

 

Verschillende categorieën

Een brede spreiding betekent het verdelen van het vermogen over verschillende categorieën. Kijk echter altijd naar de overlapping die tussen verschillende categorieën bestaat. Wanneer er te veel overlapping is, kan dat betekenen dat je alsnog te veel wordt blootgesteld aan bepaalde risico’s. Indien je wilt beleggen in de technologiesector en aandelen in het algemeen, neem je ETF’s die bijvoorbeeld niet alleen in Amerikaanse aandelen beleggen.

 

Fondsbeheerder

Er zijn ook kant-en-klare beleggingsportefeuilles die eigendom zijn van een groot aantal beleggers. Aan het hoofd staat in dat geval een fondsbeheerder die het werk voor je uit handen neemt. Hij gaat na welke aandelen interessant zijn. Er worden daarvoor jaarlijks beheerkosten gerekend. Dat wordt direct van de waarde van het fonds afgetrokken. Het voordeel is wel dat je niet noodzakelijk over voldoende financiële kennis of tijd hoeft te beschikken.

 

Kopieer succesvolle mensen

Is de kunst van succes hebben niet het kopiëren van succesvolle mensen? Leer dus van de beste investeerders ter wereld en deel bijvoorbeeld aandelenportefeuilles die zij adviseren. Denk o.a. aan Warren Buffet, Ray Dalio en Jack Bogle. Achter de filosofie van deze mannen schuilen interessante tips die je als startende belegger kunt gebruiken. Mogelijk past een combinatie van tips van verschillende personen wel het beste bij je.

 

Aandelenportefeuille samenstellen

Klaar om zelf te starten met het samenstellen van een aandelenportefeuille? De CFD-broker Plus500 biedt elk type belegger meerdere opties. Je kunt naast aandelen ook beleggen in obligaties, grondstoffen, valuta’s, indexen et cetera. En het mooie is, dat kan al met een bedrag van 100 euro. *76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s

Meer geld inleggen kan natuurlijk ook. Onthoud wel dat je alleen moet beleggen met geld wat je kunt missen. Maak altijd gebruik van zowel de technische als de fundamentele analyse om op verstandige wijze te handelen in aandelen. Liever eerst oefenen? Meld je dan aan met een demo account.