Cryptomunten kopen

Beleggen in Cryptomunten 

Het handelen in cryptocurrency is zeer populair onder beleggers, maar kan voor startende beleggers ingewikkeld doen lijken. Vooral de exchange platforms kunnen er anders uitzien dan wat je gewend bent bij het handelen in bijvoorbeeld aandelen. 

Wanneer je besluit om cryptomunten te kopen is het verstandig om net als bij aandelen, goed je huiswerk te doen, en de nodige kennis omtrent te crypto te vergaren. Ook zijn er risico’s aanwezig wanneer je handelt in cryptomunten, en de de koersen heel erg kunnen fluctueren. 

Door verstandig te beleggen kan er een rendement worden behaald op kort en langer termijn. Het is niet zonder risico’s, leg daarom alleen geld in wat je voor een langere periode kunt missen. De handel in cryptomunten is op dit moment ongereguleerd, wij raden beleggers dan ook aan om maar een klein bedrag van hun beleggingsportefeuille in cryptomunten te steken. 

Het handelen in crypto behaald vaak het nieuws, of het nou om de prijsstijgingen gaat van de Bitcoin, of dat Ellon Musk met Tesla in het nieuws komt en de Dogecoin aanraad; crypto’s zijn hot. 

Cryptomunten kopen, waar starten?

Cryptomunten kopen via een online exchange platform

Er zijn meerdere exchange platforms waar je cryptomunten kunt kopen, zo kun je bij Binance bijvoorbeeld terecht voor vrijwel elke digitale munt. Binance is het grootste crypto exchange platform ter wereld, en daarmee ook een van de meest betrouwbare en veilige exchanges. 

Een van de weinige minpunten is dat het platform niet heel erg makkelijk te begrijpen is voor beginners. Toen ik zelf een account aanmaakte bij Binance had ik er ook wat moeite mee. Ik was toentertijd nog vrij nieuw in de wereld van crypto, en het werkt ook allemaal een beetje anders dan handelen via bijvoorbeeld eToro

Je kunt er ook voor kiezen om te handelen in crypto via eToro, maar het aanbod in crypto is veel minder. Bij Binance kun je dan ook meer dan 150 verschillende coins vinden. 

Een andere exchange platform waar je als Nederlander goed terecht kunt, en ook cryptomunten via Ideal kunt kopen is Bitvavo. Deze is gevestigd in Nederland, en heeft meer dan 45 verschillende cryptocoins waar je uit kunt kiezen. Bitvavo heeft een duidelijke regulering vooral omdat deze officieel is geregistreerd bij de Nederlandse bank.

Bij crypto exchange platforms zul je jezelf altijd eerst moeten verifiëren voordat je kunt starten met beleggen, net zoals bij andere beleggingsplatformen. 

Cryptomunten kopen bij Binance of Bitvavo werkt zeer simpel, je koopt direct op de website met creditcard, Ideal, of een van de andere betaalmogelijkheden die worden aangeboden. Hierna kun je kiezen om te handelen via het platform, of de munten naar een wallet te sturen. Vooral wanneer je crypto koopt voor een langere periode dan is het handig om deze te bewaren in een wallet.

Wil je cryptomunten kopen in Nederland kies je uiteraard voor Bitvavo. Dit platform ziet er een stuk makkelijker uit in gebruik, en ik zelf vind het erg prettig om in het nederlands te kunnen handelen. Snel cryptomunten kunnen kopen met Ideal en geholpen worden door de medewerkers is toch wel zo prettig.

Je kunt er ook voor kiezen om op beide platforms een account te hebben, en bijvoorbeeld op Bitvavo je account te funden met bijvoorbeeld Ethereum, en deze dan vervolgens door te sturen naar Binance waar je met de Ethereum een cryptocoin koopt die je niet zou kunnen vinden bij Bitvavo. 

Mobiele app om cryptomunten te kopen

Bij beide Bitvavo en Binance kun je via een mobiele app cryptomunten kopen. Dit is erg belangrijk voor beleggers van cryptocurrency omdat de koersen veel meer fluctueren dan bij aandelen, en het belangrijk is altijd op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in jouw beleggingsportefeuille.

Cryptomunten kopen met een wallet

Beleggers die bekender worden in de wereld van cryptomunten, besluiten altijd om gebruik te maken van een offline wallet. Handelen in cryptomunten gaat via een sleutel, je hebt een publieke sleutel voor de handel in een cryptomunt, de locatie van de munt. Om een transactie te sluiten moet je deze ondertekenen met een private sleutel. Dit is erg belangrijk want zonder de private sleutel ben je nooit de eigenaar van de coin. 

Je kunt je cryptomunten bewaren in de wallet van bijvoorbeeld Binance zelf, maar de meer ervaren belegger kiest er toch altijd voor om een derde partij wallet te kiezen zoals bijvoorbeeld Metamask voor Ethereum. Er is een extra laag van beveiliging, en je kunt het als een chrome extension op jouw computer hebben.  

Wanneer je cryptomunten koopt om langer termijn vast te houden kun je ervoor kiezen om een extra rendement te behalen door middel van staken. Dan worden jou munten gebruikt om transacties op het blockchain netwerk te valideren. Een rendement hiervoor is op jaarlijkse basis een stuk hoger dan een spaarrekening.

Kosten cryptomunten kopen

Net als bij het handelen in aandelen betaal je bij het kopen van cryptomunten ook transactiekosten. Bij Binance is dit bijvoorbeeld een vast bedrag van 0.1 % en bij Bitvavo betaal je standaard 0.42 cent per transactie, ongeacht hoe veel cryptomunten je koopt. 

Bitvavo brengt dan alleen ook blockchain kosten in rekening, dt is 3 euro per transactie. 

Binance heeft met de start van het platform ook een eigen munt gelanceerd, de Binance Token (BNB). Wanneer je cryptomunten koopt met de BNB munt dan krijg je 50 % korting op de transactiekosten, tenzij je een transactie maakt van meer dan 5000 euro, dan zijn de transactiekosten 0 euro. 

De waarde van een BNB token staat op dit moment op 333 euro, en is geen slechte munt om te hebben. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist je al dat je ook op je cryptomunten rente kunt ontvangen?

De volgende aanbieders bieden goede rentepercentages aan:

Investeren in cryptocurrency? Onze favoriete exchange Bitvavo is de beste keus!